Η οικονομία θα κρίνει και τις κάλπες του 2014

Η έξοδος από το τούνελ της κρίσης σίγουρα αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση Σαμαρά, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν ρίχνει το βλέμμα της και στην επόμενη ημέρα, αλλά και στις πολιτικές εξελίξεις.
Το επόμενο διάστημα θεωρείται πολύ σημαντικό για την οικονομία. Κι αυτό διότι η χώρα μας, εάν καταφέρει να συνεχίσει τις καλές επιδόσεις της στη δημοσιονομική προσαρμογή, θα μπορέσει αφενός μεν να έχει σημαντικά όπλα στη φαρέτρα στην κρίσιμη διαπραγμάτευση με την τρόικα τον Οκτώβριο, ενώ θα είναι σε θέση να διεκδικήσει και νέο κούρεμα του χρέους εκμεταλλευόμενη τις πιέσεις από το ΔΝΤ. Η αλήθεια είναι πως αυτοί οι δύο στόχοι για να επιτευχθούν είναι απαραίτητο η Ελλάδα να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της απέναντι στους δανειστές και να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις, που θα προκαλέσουν ένα ευχάριστο σοκ για την επανεκκίνηση της ανάπτυξης.
Βέβαια, η ζωή δεν σταματά στις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου, που θεωρούνται ορόσημο για όλες τις χώρες της Ευρώπης, αλλά και για τους στρατηγικούς σχεδιασμούς του Μαξίμου. Οι συνεργάτες του πρωθυπουργού θεωρούν πως μπορεί να ακολουθείται η τακτική βήμα-βήμα, όμως στο βάθος ήδη ασχολούνται και με τα μελλούμενα.
Το επόμενο βήμα είναι η ελληνική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης το πρώτο εξάμηνο του 2014. Εάν όλα μέχρι τότε έχουν πάει κατ’ ευχήν και η Ελλάδα έχει επιτύχει τους στόχους της, αλλά και οι δανειστές έχουν δεχθεί νέο «κούρεμα» του χρέους, τότε οι ευρωεκλογές του Μαΐου του 2014 θα διεξαχθούν κάτω από άλλες συνθήκες, πολύ διαφορετικές από τις σημερινές. Και δεν είναι μόνο οι ευρωεκλογές, αλλά πολύ περισσότερο οι αυτοδιοικητικές που είναι προγραμματισμένες για του χρόνου.

Ψήφος εμπιστοσύνης από τον λαό
Όπως λένε συνεργάτες του πρωθυπουργού, πάντα στις ευρωεκλογές σε όλα τα κράτη-μέλη υπάρχει μεγάλη αποχή και οι πολίτες αποστέλλουν μηνύματα στις κυβερνήσεις τους. Στις επόμενες ευρωεκλογές, όπως τονίζουν οι αναλυτές σε όλη την Ευρώπη, είναι πολύ πιθανό οι ψηφοφόροι να οδηγηθούν στις κάλπες επηρεασμένοι από τους ευρωσκεπτικιστές. Οπότε δεν μπορεί να εξαχθεί κάποιο ασφαλές συμπέρασμα. Αυτό εξάλλου το είδαμε και το 2009, όταν η αποχή στην Ελλάδα για πρώτη φορά άγγιξε το 50%. Αλλά και τα αποτελέσματα ήταν πολύ διαφορετικά σε σύγκριση με αυτά των εθνικών εκλογών τέσσερις μήνες αργότερα. Τον Ιούνιο το ΠΑΣΟΚ είχε μία διαφορά 4% από τη Ν.Δ. και τον Οκτώβριο αυτή η διαφορά εκτοξεύθηκε στο 10,5%.
Στο στρατηγείο του Μαξίμου θεωρούν πολύ σημαντικό το να καταφέρει η Ν.Δ. να είναι πρώτη και στις ευρωεκλογές. Έτσι, αφενός μεν θα έχει πάρει ψήφο εμπιστοσύνης από τον λαό, αφετέρου δε θα επιβεβαιώσει την πολιτική της κυριαρχία. Οι συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά τονίζουν πως οι συγκεκριμένη εκλογική αναμέτρηση θα κριθεί στην οικονομία. Τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν πως η Ελλάδα βλέπει φως στην άκρη του τούνελ. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ελπίδα για τη συνέχεια.

Οι αυτοδιοικητικές
Οπότε οι σχεδιασμοί έχουν ξεκινήσει για τις περιφερειακές και αυτοδιοικητικές εκλογές. Στο εσωτερικό της Ν.Δ. δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι στις εκλογές για τους δήμους και τις περιφέρειες μπορούν να υποστηριχθούν πρόσωπα που δεν ανήκουν στο κόμμα, αλλά αντίθετα η προέλευσή τους είναι είτε από την κεντροαριστερά, είτε ακόμη και από το ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εισήγηση αναφέρει ότι μπορεί να υπάρξει συνεννόηση και μεταξύ των τριών κυβερνητικών κομμάτων, ώστε η συγκυβέρνηση να επικρατήσει έναντι του ΣΥΡΙΖΑ σε συγκεκριμένους μεγάλους δήμους και κάποιες περιφέρειες.
Σε ό,τι αφορά τα πρόσωπα, είναι σαφές ότι η όποια επίσημη συζήτηση είναι πολύ νωρίς για να γίνει. Άλλωστε η Ν.Δ. έχει αποφασίσει το φθινόπωρο να ξεκινήσει έναν μεγάλο «κύκλο» δημοσκοπήσεων σε τοπικό επίπεδο, προκειμένου στο τέλος του έτους ή το αργότερο στις αρχές του επόμενου να έχει καταγράψει μια λίστα από πρόσωπα δημοφιλή και ικανά να επιλύσουν προβλήματα των τοπικών κοινωνιών. Εφόσον έχει υπάρξει η συμφωνία σε πολιτικό επίπεδο μεταξύ των τριών κυβερνητικών κομμάτων, θα ξεκινήσει η συζήτηση για τις τελικές υποψηφιότητες.

Η πρόταση ΠΑΣΟΚ και ο Καμίνης
Για τις 13 περιφέρειες, υπάρχει μία πρόταση του ΠΑΣΟΚ που προτείνει αναλογία 8-4-1 μεταξύ των κομμάτων της συγκυβέρνησης, ενώ παρόμοια ποσόστωση προτείνουν και για τους δήμους. Εάν ισχύσει αυτή η πρόταση, ο Γιάννης Σγουρός στην περιφέρεια Αττικής θα υποστηριχθεί και από τη Ν.Δ, ενώ το ίδιο ισχύει για τον Σταύρο Αρναουτάκη στην Κρήτη, τον Πέτρο Τατούλη στην Πελοπόννησο και τον Απόστολο Κατσιφάρα στη Δυτική Ελλάδα. Αντίθετα, το ΠΑΣΟΚ φέρεται πρόθυμο να υποστηρίξει υποψηφίους της Ν.Δ στο Νότιο και Βόρειο Αιγαίο, στη Στερεά Ελλάδα, στην περιφέρεια Μακεδονίας, στη Θράκη και στα Ιόνια Νησιά, με αντάλλαγμα 2-3 μεγάλους δήμους σε αυτές τις περιφέρειες. Σε ό,τι αφορά τη ΔΗΜΑΡ, το μεγάλο αγκάθι είναι ο δήμος της Αθήνας, με τον Φώτη Κουβέλη να απαιτεί τη στήριξη του Γιώργου Καμίνη και από τη Ν.Δ και το ΠΑΣΟΚ, παρά την κακή επίδοση του δημάρχου στις δημοσκοπήσεις που έχουν διενεργηθεί.
Στη Συγγρού πιστεύουν ότι ο Γ. Καμίνης δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση αξιόπιστη υποψηφιότητα και δεν μπορεί να διεκδικήσει με αξιώσεις και πάλι τον δήμο. Μένει να πειστεί και ο Φ. Κουβέλης, που αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται να συζητά να αποσύρει τον νυν δήμαρχο από την κούρσα για τον δήμο Αθηναίων.

Άλλη λίστα για την εκλογή δημάρχου και άλλη για τους δημοτικούς συμβούλους

Με άξονα το πολιτικό κόστος και τη δυναμική των κομμάτων, και με προϋπόθεση τη συναίνεση των εταίρων της, σχεδιάζει η κυβέρνηση τη διεξαγωγή των προσεχών δημοτικών-περιφερειακών εκλογών και των ευρωεκλογών.
Στο Μέγαρο Μαξίμου φαίνεται να καταλήγουν σε παράλληλη διεξαγωγή εκλογών, αλλά και σε διαφοροποίηση του τρόπου ανάδειξης των δημάρχων. Η κυβέρνηση φαίνεται να καταλήγει σε διαχωρισμό της ψήφου για τον δήμαρχο από την ψήφο για την ανάδειξη δημοτικών συμβούλων.
Ειδικότερα, για τις δημοτικές εκλογές αναμένεται να υπάρξουν δύο ξεχωριστές λίστες για κάθε δήμο: η πρώτη για την εκλογή δημάρχου και η δεύτερη για τους δημοτικούς συμβούλους. Με την αποσύνδεση των δημάρχων από τους δημοτικούς συμβούλους, η τρικομματική κυβέρνηση αναμένει συμπράξεις κομμάτων για κοινούς υποψηφίους, γεγονός που θα της προσδώσει πλεονέκτημα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και της Χρυσής Αυγής που φαίνεται πως θα συγκεντρώσει μέρος της δυσαρέσκειας των πολιτών.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα