Η ώρα της αλήθειας για τους υδρογονάνθρακες

Mετά από το νέο deal των ΕΛ.ΠΕ. με την ισπανική Repsol για έρευνες στο Iόνιο κλείνει ο κύκλος των παραχωρήσεων και ξεκινούν τα «τρυπάνια»

Το… χρονόμετρο της αλήθειας ξεκίνησε να μετράει αντίστροφα για τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες καθώς μετά και τις πρόσφατες υπογραφές που έπεσαν στις δύο τελευταίες συμβάσεις παραχώρησης για έρευνες στον κόλπο της Κυπαρισσίας και στο Ιόνιο Πέλαγος, μένει να πάρουν μπρος τα «τρυπάνια» και να διαπιστωθεί στους επόμενους 24-48 μήνες αν άξιζε η αναμονή…

Επιμέλεια: Νίκος Τσαγκατάκης

«Σε διάστημα δύο έως τεσσάρων ετών θα έχουμε μία πρώτη ισχυρή εικόνα για τις δυνατότητες αξιοποίησης των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, η οποία θα έχει εξαιρετικά πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα για την οικονομία». Η πρόβλεψη ανήκει στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Σταθάκη, ο οποίος ήταν παρών στην τελετή υπογραφής των αναδόχων του ενεργειακού πρότζεκτ που είναι ο Όμιλος των Ελληνικών Πετρελαίων και η ισπανική Repsol.

Όπως προαναφέρθηκε, οι έρευνες θα πραγματοποιηθούν στο οικόπεδο 10 στον Κυπαρισσιακό Κόλπο και στο Ιόνιο Πέλαγος, βόρεια της Κεφαλονιάς και πλησίον της Κέρκυρας και το ερώτημα είναι το πόσο πλούσια είναι τα σπλάχνα της θαλάσσιας περιοχής που βρέχει την νότιο Ιταλία και τη δυτική Ελλάδα. Η πιο… συνετή απάντηση που δίνουν οι γνώστες του θέματος είναι ότι το ποτήρι των προβλέψεων είναι μισογεμάτο, επικαλούμενοι το στοιχείο ότι ειδικά σε ό,τι αφορά το βορειοδυτικό τμήμα του Ιονίου Πελάγους, αυτό είναι γεωλογικά όμοιο με την περιοχή της νοτιοανατολικής Αδριατικής (Ιταλία) όπου έχουν ανακαλυφθεί οικονομικά αξιοποιήσιμα κοιτάσματα πετρελαίου.

Τον δείκτη αισιοδοξίας για καλά μαντάτα πυροδοτεί, παράλληλα, το έμπρακτο ενδιαφέρον που δείχνουν για τις ενεργειακές προοπτικές που παρουσιάζει η Ελλάδα εταιρείες-κολοσσοί της παγκόσμιας αγοράς όπως η αμερικανική ExxonMobil, η γαλλική Total και η ιταλική Edison.

Ήταν κάτι που υπογράμμισε και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου ΕΛ.ΠΕ., Στάθης Τσοτσορός, ο οποίος στο πλαίσιο της τελετής υπογραφής των συμβάσεων έκανε ξεχωριστή αναφορά στην συνεργασία των ΕΛ.ΠΕ. με τους Ισπανούς της Repsol για την περιοχή του Ιονίου, θυμίζοντας παράλληλα ότι ο ελληνικός ενεργειακός όμιλος είναι συμπαίκτης μεγάλων εταιριών στις έρευνες υδρογονανθράκων σε 7 περιοχές στην Ελλάδα, οι οποίες μετά την υπογραφή των συμβάσεων για την Κρήτη θα αυξηθούν σε εννέα.

Στον χάρτη των υδρογονανθράκων η Ελλάδα

Όπως προαναφέρθηκε ασφαλείς προβλέψεις για το μέγεθος των κοιτασμάτων δεν μπορεί να γίνει, ωστόσο είναι πανθομολογούμενο ότι το σύνολο της Ανατολικής Μεσογείου συμπεριλαμβανομένης της χώρας μας μπαίνει στον χάρτη των υδρογονανθράκων με δυνατότητες που διαμορφώνουν ένα πολύ φιλόδοξο σχέδιο για ολόκληρη την περιοχή. Αυτό δεν το πιστοποιούν μόνο οι σχετικές εκτιμήσεις του υπουργείου Ενέργειας αλλά το αποδεικνύουν και οι ίδιες οι εταιρείες που ενισχύουν την «εμπλοκή» τους στα ελληνικά ενεργειακά πράγματα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα όσα είπε ο διευθυντής Διεθνών Δραστηριοτήτων της Repsol, Mikel Erquiaga, σημειώνοντας ότι το πρόσφατο συμβόλαιο που υπέγραψε η ισπανική εταιρεία με τα ΕΛ.ΠΕ. είναι το τρίτο που «τρέχει» η Repsol από το 2015 έως σήμερα. μεγάλη διαδρομή που ξεκίνησε το 2015. Μάλιστα ο Mikel Erquiaga επανέλαβε τη δέσμευση του ομίλου της Repsol για έρευνες στην Ελλάδα, ενώ χαρακτήρισε ως κλειδιά της επιτυχίας του πρότζεκτ την εκπλήρωση των υποχρεώσεων που απορρέουν από το συμβόλαιο, την επιλογή σωστών τοπικών συνεργατών όπως είναι τα Ελληνικά Πετρέλαια, την καλή συνεργασία με την κυβέρνηση και τους αρμόδιους φορείς του Δημοσίου, καθώς επίσης και τις σχέσεις με τις τοπικές κοινωνίες, όπως και τον σεβασμό του περιβάλλοντος. διαβεβαίωσε ότι ο όμιλος με συνεργασίες τόσο με ελληνικές όσο και με ξένες εταιρείες έχει αναδείξει σε προτεραιότητα τα ζητήματα της περιβαλλοντικής προστασίας.

Παράθυρο για νέο διαγωνισμό πώλησης του 50,1% των ΕΛ.ΠΕ.

Στο περιθώριο της εκδήλωσης για την υπογραφή των συμβάσεων παραχώρησης των δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στο Ιόνιο, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, αναφέρθηκε στο θέμα της αποκρατικοποίησης των ΕΛ.ΠΕ.

Συγκεκριμένα, ο κ. Σταθάκης σημείωσε ότι σε πρώτη φάση θα αποτιμηθούν τα «πώς» και τα «γιατί» της αποτυχημένης διαγωνιστικής διαδικασίας που προηγήθηκε με την μη κατάθεση προσφορών από τις Carlyle-Glencore και Vitol-Sonatrach. Ο υπουργός πρόσθεσε, εξάλλου, ότι σύμφωνα με τη διεθνή πρακτική το κατώφλι για τις προσφορές ήταν ένα τίμημα ισόποσο με 5-7 φορές το EBITDA (κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων). Κάτι τέτοιο προφανώς δεν συνέβη αλλά δια στόματος Σταθάκη η κυβέρνηση δηλώνει ότι δεν υπάρχει βιασύνη ούτε πίεση από καμία πλευρά για την αποκρατικοποίηση, αφήνοντας παράλληλα ανοιχτό το ενδεχόμενο να προκηρυχθεί νέος διαγωνισμός για το προς πώληση μετοχικό ποσοστό του 50,1%.

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα