Έφτασε η μεγάλη ώρα για χιλιάδες υποψηφίους των Πανελληνίων

Αγωνία τέλος για τους υποψηφίους και τους γονείς τους, καθώς πιθανότατα αύριο Παρασκευή θα ανακοινωθούν οι βαθμολογίες των Πανελληνίων.

Το υπουργείο Παιδείας απέστειλε σχετική εγκύκλιο οδηγιών προς τα βαθμολογικά κέντρα για επιτάχυνση διαδικασιών, προκειμένου έως το πρωί της Πέμπτης  να έχουν ολοκληρωθεί οι απαραίτητες διαδικασίες και να ξεκινήσει η αποστολή – διακίνηση των δεμάτων στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, η οποία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως το πρωί της Παρασκευής.

Αξίζει να σημειώσουμε πως οι καταστάσεις που θα αναρτηθούν στα Λύκεια της χώρας θα περιλαμβάνουν μόνο τον κωδικό υποψηφίου και τα βαθμολογικά στοιχεία ανά εξεταζόμενο μάθημα και όχι τα ονομαστικά στοιχεία του κάθε υποψηφίου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», ο μέσος όρος των επιδόσεων των υποψηφίων στις Πανελλήνιες μπορεί να πέσει φέτος έως και 2% στη Χημεία, ενώ η επιστημονική Ένωση των χημικών σε στατιστική επεξεργασία των σχετικών στοιχείων που έχει κάνει, εκτιμά ότι τα γραπτά «κάτω από τη βάση» μπορεί να φτάσουν και το 38%. Να θυμίσουμε ότι πέρυσι στο μάθημα είχαν γράψει «κάτω από τη βάση» περίπου το 25% των υποψηφίων.

Με μεγάλα ποσοστά αποτυχίας ακολουθεί και η Φυσική όπου επίσης τα θέματα που επελέγησαν φέτος ήταν δύσκολα και κάποια από τα ερωτήματά τους, κατά την Ένωση Ελλήνων Φυσικών, «παραπλανητικά».

Όλα αυτά, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Τα Νέα», φέρνουν μεγάλη πτώση βάσεων στο δεύτερο και το τρίτο επιστημονικό πεδίο.

Στα μαθήματα των ανθρωπιστικών σπουδών οι βαθμολογίες αναμένονται φέτος συνολικά καλύτερες από τις αντίστοιχες περυσινές, με εξαίρεση τη Νεοελληνική Γλώσσα και το φετινό θέμα στην Εκθεση που απαιτούσε κριτική σκέψη και φαίνεται ότι δυσκόλεψε τους υποψήφιους.

Με βάση τα όσα δήλωσε στα «Νέα» διευθυντής των φροντιστηρίων «Ομόκεντρο» Αντώνης Φλωρόπουλος η κίνηση των βάσεων αναμένεται φέτος ως εξής:

1o Επιστημονικό Πεδίο
Οι βάσεις στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο Ανθρωπιστικών Επιστημών δεν αναμένεται να επιφέρουν μεγάλες εκπλήξεις. Θα δούμε βέβαια κάποια μικρά σκαμπανεβάσματα αλλά η γενική εικόνα θα είναι παρόμοια με την περσινή. Θα υπάρξει μια τάση ανοδική, στις περισσότερες σχολές η οποία όμως θα κινείται λίγο πάνω από τα περσινά επίπεδα. Οι πρωτοκλασάτες σχολές Νομικής, Ψυχολογίας, Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας κ.λπ. θα κυμανθούν σε επίπεδα υψηλότερα κατά 100-200 μόρια.

2ο Επιστημονικό Πεδίο
Στο πεδίο αυτό η πτώση θα είναι ευδιάκριτη στην πλειονότητα των Σχολών, αφού δέχεται την πίεση ενός πολύ δυνατού μοχλού συμπίεσης που είναι οι αποδόσεις στο μάθημα της Χημείας κατά πρώτον και στα δύσκολα θέματα στη Φυσική κατά δεύτερον. Στο πεδίο αυτό υπήρχαν πολλά ΤΕΙ στην περιφέρεια που φέτος απορροφήθηκαν από Πανεπιστήμια και είναι πολύ πιθανόν να υπάρξει για τον λόγο αυτό μεγαλύτερη ζήτηση από τα προηγούμενα χρόνια, γεγονός που θα ανακόψει κάπως την πολύ μεγαλύτερη πτώση των βάσεων.

3ο Επιστημονικό Πεδίο
Και στο πεδίο των Επιστημών Υγείας και Ζωής θα δούμε κάποια πτώση, όχι όμως στο μέγεθος της πτώσης του 2ου Επιστημονικού Πεδίου, αφού και εδώ υπάρχουν τα μαθήματα της Χημείας και της Φυσικής με τα απαιτητικά τους θέματα. Η Ιατρικής Αθήνας είναι πολύ πιθανό να κατεβάσει τον πήχη εισαγωγής κάτω από 19.000 μόρια.

4ο Επιστημονικό Πεδίο
Στο αποκαλούμενο «Οικονομικό Πεδίο» διατέθηκαν φέτος οι περισσότερες από τις 4.000 θέσεις που δόθηκαν συνολικά και στα 4 Πεδία και υπάρχουν οι περισσότερες σχολές, όχι μόνο στην Αθήνα, αλλά και στην περιφέρεια.Επειδή στο Πεδίο αυτό υπάρχουν πολλά τμήματα στην περιφέρεια, οι υποψήφιοι που θα συμπληρώσουν το μηχανογραφικό τους και στοχεύουν σε κάποια μετεγγραφή, πρέπει να μελετήσουν πολύ προσεκτικά αν αυτά έχουν αντιστοιχίες με τα τμήματα στην πόλη που θέλουν να μετεγγραφούν.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα