Η ώρα του προγράμματος

Στο ΠΑΣΟΚ αποφάσισαν να ανοίξουν την πολιτική ατζέντα για να αποφύγουν τον χαρακτηρισμό του «μονοθεματικού κόμματος»

Δεν ικανοποιήθηκαν στην Χαριλάου Τρικούπη από την πρώτη δημοσκόπηση μετά την ΔΕΘ, όπου το ΠΑΣΟΚ καταγράφει μηδαμινά κέρδη και ως εικόνα φαίνεται να απομακρύνεται η δεύτερη θέση, που έχει θέσει ως στόχο η ηγεσία του Κινήματος.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Στο ΠΑΣΟΚ περίμεναν τουλάχιστον τρεις μονάδες πιο ψηλά, καθώς εκτιμούν ότι και η ομιλία του Νίκου Ανδρουλάκη ήταν πολύ καλή, όπως και οι απαντήσεις που έδωσε στην τρίωρη συνέντευξη Τύπου. Εκεί εξάλλου αποτυπώθηκε  το στίγμα για το πώς θα πορευτεί το ΠΑΣΟΚ μέχρι τις εκλογές. Όμως το πιο σημαντικό θεωρούν στην Χαριλάου Τρικούπη ότι ήδη όλοι μιλούν για μάχη για τρεις, παρά το γεγονός ότι στις δημοσκοπήσεις το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται αρκετά πίσω από τους άλλους δύο.

Όμως με βάση την ανάγνωση της Χαριλάου Τρικούπη οι εκλογές για το ΠΑΣΟΚ θα κριθούν σε ένα 5% περίπου. Δηλαδή να επιτύχουν να πείσουν πρώην ψηφοφόρους τους που τώρα ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ να επιστρέψουν στο λίκνο τους. Αυτό σημαίνει μείον πέντε για τον ΣΥΡΙΖΑ, συν πέντε για το ΠΑΣΟΚ. Κι όπως μας έλεγε χαρακτηριστικά συνομιλητής του κ. Ανδρουλάκη «εάν τα καταφέρουμε, τότε γυρίζει το ματσάκι».

Το μόνο βέβαιο είναι ότι μέχρι τις πρώτες εκλογές το ΠΑΣΟΚ δεν θα ανοίξει τα χαρτιά του για το τι θα κάνει μετά τις πρώτες κάλπες. Και αυτό φάνηκε και από τον ίδιο το Νίκο Ανδρουλάκη, που σε όλες τις ερωτήσεις που του έγιναν απάντησε πως «πρώτα πρέπει να μιλήσει λαός». Η στρατηγική της «πρώτης κάλπης», την οποία σταθερά χτίζει από την ημέρα της εκλογής του στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, είναι κατά πολλούς μια εύλογη επιλογή, καθώς στο πράσινο στρατόπεδο εκτιμούν ότι μόνο με ένα ισχυρό ποσοστό στον πρώτο γύρο η παράταξη θα βρει αντισώματα στις πιέσεις ενός δεύτερου. Και στα κομματικά πηγαδάκια της ΔΕΘ η εκτίμηση ήταν ότι το ποσοστό αυτό (το οποίο ο ίδιος ο κ. Ανδρουλάκης δεν προσδιόρισε, ερωτηθείς σχετικά) θα επιτευχθεί. «Κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή», συνεπώς, είναι ένα μότο που κινείται και σε αυτή την κατεύθυνση.

Βέβαια όλοι κατανοούμε, ότι εάν τελικά το ΠΑΣΟΚ είναι δεύτερο πίσω από τη Ν.Δ., τότε πολύ λογικά θα ακολουθήσει την τακτική που εγκαινίασε ο Αλέξης Τσίπρας από την ΔΕΘ ότι «δεν επιθυμώ να ηγηθώ σε μία κυβέρνηση ηττημένων». Κάπως έτσι αναμένεται να απαντήσει την επαύριον των πρώτων εκλογών και ο Νίκος Ανδρουλάκης –εάν το ΠΑΣΟΚ καταταγεί στην 2η θέση- επιδιώκοντας μέσω της πόλωσης να διεκδικήσει τις δικές του πιθανότητες για επικράτηση στις δεύτερες εκλογές με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής, με ταυτόχρονη συρρίκνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Η ατζέντα

Το θέμα των υποκλοπών προφανώς κρατά το ΠΑΣΟΚ στον αφρό, αλλά δημοσκοπικά δεν του αποφέρει κέρδη. Όμως στην Χαριλάου Τρικούπη θεωρούν πως το ΠΑΣΟΚ έχει πολλά οφέλη από το θέμα της παρακολούθησης των επικοινωνιών του κ. Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ. Αφενός μεν κρατά όλη την παράταξη σε ηρεμία, καθώς υπάρχουν αρκετοί εντός του Κινήματος που δεν συμφωνούν με την στρατηγική των ίσων αποστάσεων κι επιθυμούν πιο ξεκάθαρη θέση.

Τώρα όλοι αυτοί δεν μπορούν να πουν κουβέντα, ή να δημοσιοποιήσουν την διαφωνία τους, διότι η κίνηση του κ. Ανδρουλάκη να εμφανίσει ολόκληρο το κόμμα του ως «θύμα» της παρακολούθησης από την κυβέρνηση είναι πολιτικά έξυπνη. «Άκουγαν εμένα να μιλάω με εσάς, επομένως άκουγαν και εσάς», είναι το μήνυμα του Νίκου Ανδρουλάκη και όπως έχει γίνει γνωστό με το σκεπτικό του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, συμφωνούν και οι προκάτοχοι του, αλλά και η μεγάλη πλειοψηφία των βουλευτών και των στελεχών του κόμματος.

Η υπόθεση της παρακολούθησης των τηλεπικοινωνιών του κ. Ανδρουλάκη «ξαναζέσταναν» το κλίμα στο ΠΑΣΟΚ, αλλά όπως φαίνεται και από τις δημοσκοπήσεις αυτό δεν φτάνει για να προσελκύσει κι άλλους ψηφοφόρους. Οπότε το ΠΑΣΟΚ ξεκινά τις ειδικές εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα για να επικοινωνήσει το κυβερνητικό οικονομικό πρόγραμμα του κόμματος, προϊόν της δουλειάς του Νίκου Χριστοδουλάκη (πρώην υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Σημίτη) και του Ηλία Κικίλια (πρώην διοικητής ΟΑΕΔ επί Γιώργου Παπανδρέου).

Ταυτόχρονα το ΠΑΣΟΚ θα επιχειρήσει να διευρύνει κι άλλο την πολιτική ατζέντα. Στην Χαριλάου Τρικούπη αναγνωρίζουν ότι το μήνυμα που αποστέλλουν στην κοινωνία πρέπει να   εμπλουτιστεί, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος να του κολλήσουν οι αντίπαλοι τη ρετσινιά του «μονοθεματικού κόμματος». Ο Νίκος Ανδρουλάκης στη ΔΕΘ απευθύνθηκε με αμεσότητα, ιστορικές αναφορές και συναισθηματική φόρτιση στη βάση του ΠΑΣΟΚ, καθώς το ζητούμενο της συσπείρωσης στο πολωτικό σκηνικό που διαμορφώνεται δεν είναι αμελητέο. Ωστόσο, η πολυπόθητη ανατροπή των συσχετισμών θα απαιτήσει απήχηση και εκτός της ήδη πράσινης δεξαμενής.

Το «κλειδί» προς αυτή την κατεύθυνση, όπως λένε από τη Χαρ. Τρικούπη, είναι το προγραμματικό πεδίο. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει πλέον στα χέρια του ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο, μια κοινωνική ατζέντα, όπως χαρακτηρίζεται, βασικές πτυχές της οποίας παρουσίασε στη Θεσσαλονίκη. Στόχος είναι το πρόγραμμα αυτό να πάει σε όλη την Ελλάδα το προσεχές διάστημα, με ειδικές εκδηλώσεις για θέματα με σαφές κοινωνικό πρόσημο, που αποτυπώνουν και τα ακροατήρια στα οποία θέλει να απευθυνθεί η παράταξη. Πλειστηριασμοί, κοινωνική κατοικία, θεσμοί, εργασία, ενέργεια βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας.

Ιδιαίτερη σημασία έχει, παράλληλα, στο προγραμματικό πεδίο και μια αποστροφή του Ανδρουλάκη από την ομιλία της Τετάρτης. «Δεν θα γίνουμε διαχειριστές της οργής», είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, θέλοντας να χαράξει καθαρές διαχωριστικές γραμμές από τις κυβερνητικές αιχμές που θέλουν τη Χαριλάου Τρικούπη να αναπτύσσει μια ρητορική κόμματος διαμαρτυρίας, θέτοντάς την στο ίδιο πλαίσιο με την Κουμουνδούρου. «Δεν μας αφορά να μας ψηφίσουν γιατί διαμαρτύρονται, θέλουμε να είμαστε μια θετική επιλογή», ξεκαθάριζαν από τον ηγετικό πυρήνα, στο ίδιο πνεύμα. Το χαρτί του προγράμματος αναδείκνυαν, άλλωστε, ως κύριο όπλο και έμπειρα πράσινα στελέχη, θέτοντας και ακόμη δύο ζητούμενα στην εξίσωση. Τα ισχυρά ψηφοδέλτια, αλλά και τα αντανακλαστικά της παράταξης στο να λαμβάνει πρώτη πρωτοβουλίες στο αντιπολιτευτικό μέτωπο.

Ήδη η τάση της Ανανεωτικής Αριστεράς (τα στελέχη που προέρχονται από την πρώην ΔΗΜ.ΑΡ. υπό τον Θόδωρο Μαργαρίτη) έκαναν μία υπέροχη ασίστ στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ τονίζοντας πως η αντιπαράθεση με τη Ν.Δ. πρέπει να είναι σε προγραμματικό επίπεδο, δηλαδή να κινηθεί σε διαφορτετικό επίπεδο από αυτό που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ: «Η κόντρα με την κυβέρνηση δεν είναι αντιπαράθεση με τον κ. Μητσοτάκη σε προσωπική βάση αλλά με την ιδεολογική ταυτότητα της Ν.Δ.»

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα