Η Ουκρανία εξοπλίζεται με νατοϊκά όπλα

Για αποστολή αεροπλάνων και τανκς πιέζει η Βρετανία

Ο πόλεμος στην Ουκρανία εισέρχεται στη δεύτερη φάση του με τη Ρωσία να ετοιμάζεται για την κλιμάκωση της επίθεσης στα ανατολικά της χώρας. Την ίδια στιγμή οι χώρες της Δύσης αυξάνουν τη στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο. Χαρακτηριστική είναι η αλλαγή στάσης της Γερμανίας που αποφάσισε τελικά να στείλει όπλα αλλά και να εκπαιδεύσει ουκρανούς στρατιώτες.

Ο πρόεδρος της Λιθουανίας Γκιτάνας Ναουσέντα  μάλιστα παροτρύνει τον Όλαφ Σολτς να προμηθεύσει με άρματα μάχης Leopard και να επιταχύνει τις παραδόσεις όπλων στο Κίεβο. «Είναι εξαιρετικά σημαντικό η Ουκρανία να λάβει τον στρατιωτικό εξοπλισμό που χρειάζεται αμέσως. Όχι αύριο, ούτε μεθαύριο, τότε μπορεί να είναι αργά», επέμεινε.                                                                             Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας ανακοίνωσαν σήμερα ότι ξεκινούν τη μετάβαση στα νατοϊκά όπλα, με τον σύμβουλο της ουκρανικής προεδρίας Ολεξίι Αρεστόβιτς να δηλώνει ότι τα όπλα που παρέλαβαν πρόσφατα οι ουκρανικές δυνάμεις θα έχουν «σοβαρό αντίκτυπο» στην πορεία του πολέμου από τα τέλη Μαΐου ή τις αρχές Ιουνίου.

Η Αυστραλία στέλνει πυροβόλα και πυρομαχικά

Η Αυστραλία θα διαθέσει επιπλέον στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, όπως ενημέρωσαν ο πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον και ο υπουργός Άμυνας Πίτερ Ντάτον με κοινή τους ανακοίνωση.

Το νέο πακέτο εξοπλισμού, αξίας 26,7 εκατ. αυστραλιανών δολαρίων (19,7 εκατ. ευρώ) περιλαμβάνει την παράδοση έξι ρυμουλκούμενων πυροβόλων M777 και πυρομαχικών. Θα αυξήσει τη συνολική αξία της στρατιωτικής βοήθειας που χορηγεί η Καμπέρα στο Κίεβο στα 211 εκατ. ευρώ, χωρίς να λογαριάζονται τα 65 εκατ. ευρώ για ανθρωπιστική βοήθεια και οι 70.000 τόνοι άνθρακα που έχει ανακοινωθεί πως θα προσφέρει.

Οι κ.κ. Μόρισον και Ντάτον είπαν ότι αποφάσισαν να χορηγηθεί η επιπλέον βοήθεια προκειμένου η Ουκρανία να μπορέσει να αποκρούσει τη «βάρβαρη» και «παράνομη» εισβολή της Ρωσίας και θα επιδιώξουν να καλύψουν και κάποιες ακόμη από τις ανάγκες του Κιέβου «άμεσα».

Η Αυστραλία ήταν ανάμεσα στις 40 χώρες που συμμετείχαν στη σύνοδο που οργάνωσαν οι ΗΠΑ στην αμερικανική στρατιωτική βάση Ράμσταϊν (Γερμανία) για να συζητηθούν οι εξοπλιστικές ανάγκες του ουκρανικού στρατού.

Διπλασιασμός της βοήθειας ζητά η Βρετανία

Και ενώ η Δύση έχει προχωρήσει στη μεγαλύτερη από την αρχή του πολέμου στρατιωτική ενίσχυση της Ουκρανίας, η Βρετανία ζητά διπλασιασμό της στήριξης. Η Βρετανίδα ΥΠΕΞ Ελίζαμπεθ Τρας αναμένεται να καλέσει τους συμμάχους της Ουκρανίας να «αυξήσουν» τη στρατιωτική αρωγή, συμπεριλαμβανομένης της αποστολής αεροπλάνων και τανκς.

Η Λιθουανία από την άλλη ζητά από το ΝΑΤΟ να περάσει από την επιτήρηση του εναέριου χώρου της χώρας στην αντιαεροπορική άμυνα. «Με την επιτήρηση του εναέριου χώρου (της Λιθουανίας) οι πιλότοι επί του παρόντος μπορούν μόνο να συγκεντρώνουν πληροφορίες για τις παραβιάσεις. Οι διαταγές δεν προβλέπουν να καταρρίπτουν εχθρικά στρατιωτικά αεροσκάφη σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης», δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας, Γκιτάνας Ναουσέντα.

Η Δύση προσπαθεί να ενισχύσει την Ουκρανία ενόψει της μεγάλης επίθεσης της Ρωσίας στα ανατολικά, ελπίζοντας ότι μπορεί να οδηγήσει τον Πούτιν σε ήττα. Σε κάθε περίπτωση όλο και περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι ο πόλεμος εξελίσσεται σε μακρόσυρτη σύγκρουση χωρίς κανείς να μπορεί να διακρίνει αυτή τη στιγμή πότε και πώς θα τελειώσει.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα