Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ξεσπά για το «Sofagate» – «Ένιωσα πληγωμένη ως γυναίκα»

Τι είπε η πρόεδρος της Κομισιόν για την στιγμή απαξίωσης που έζησε στην Άγκυρα κατά την συνάντηση που είχε με τον Ερντογάν

Για την συνάντηση με τον Ερντογάν και την στιγμή απαξίωσης που βίωσε, μίλησε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ξεσπώντας για το γνωστό «Sofagate».

Μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η πρόεδρος της Κομισιόν σχολίασε χωρίς περιστροφές για πρώτη φορά τα όσα διαδραματίστηκαν στην Άγκυρα. Τότε που αναγκάστηκε να καθίσει σε έναν απομακρυσμένο καναπέ, μακριά από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τον Ταγίπ Ερντογάν.

«Είμαι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Κομισιόν. Είμαι η πρόεδρος της Κομισιόν και με αυτόν τον τρόπο περίμενα να μου συμπεριφερθούν κατά την επίσκεψή μου στην Τουρκία. Σαν την πρόεδρο της Κομισιόν, αλλά όχι», ανέφερε η Φον ντερ Λάιεν, προσθέτοντας: «Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τον τρόπο που μου συμπεριφέρθηκαν. Οπότε πρέπει να συμπεράνω ότι συνέβη επειδή είμαι γυναίκα. Θα συνέβαινε αυτό αν φορούσα κοστούμι και γραβάτα;».

«Στις φωτογραφίες προηγούμενων συναντήσεων δεν είδα έλλειψη καρεκλών, αλλά και πάλι δεν είδα καμία γυναίκα σε αυτές τις φωτογραφίες», είπε μεταξύ άλλων.

Φον ντερ Λάιεν: Ένιωσα πληγωμένη ως γυναίκα και ως Ευρωπαία

Κατά την ομιλία της, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν παραδέχθηκε ότι πληγώθηκε και αισθάνθηκε μόνη. «Πολλοί από εσάς θα έχετε παρόμοιες εμπειρίες στο παρελθόν. Ειδικά οι γυναίκες, μέλη αυτού του Σώματος, είμαι σίγουρη, γνωρίζουν ακριβώς πώς ένιωσα. Ένιωσα πληγωμένη και μόνη: ως γυναίκα και ως Ευρωπαία. Επειδή δεν πρόκειται για διάταξη θέσεων ή πρωτόκολλο. Αυτό σχετίζεται με τον πυρήνα του ποιοι είμαστε. Με τις αξίες της Ένωσής μας. Και αυτό δείχνει πόσο πρέπει ακόμη να προχωρήσουμε πριν οι γυναίκες αντιμετωπίζονται ως ίσες. Πάντα και παντού».

Φυσικά, ξέρω ότι είμαι σε προνομιακή θέση. Είμαι η πρόεδρος ενός θεσμού, ο οποίος είναι πολύ σεβαστός σε όλο τον κόσμο. Και, ακόμη πιο σημαντικό, ως επικεφαλής, μπορώ να μιλήσω και να ακουστώ. Τι γίνεται όμως με εκατομμύρια γυναίκες που δεν μπορούν; Γυναίκες που βάλλονται καθημερινά σε κάθε γωνιά του πλανήτη μας, αλλά ούτε έχουν τη δύναμη ούτε έχουν το αξίωμα να μιλήσουν;», διερωτήθηκε.

«Όταν έφτασα στη συνάντηση, υπήρχαν κάμερες στο δωμάτιο. Χάρη σε αυτές, το σύντομο βίντεο της άφιξής μου έγινε viral και προκάλεσε πρωτοσέλιδα σε όλο τον κόσμο. Δεν υπήρξε ανάγκη για υπότιτλους. Δεν υπήρξε ανάγκη για μεταφράσεις. Οι εικόνες μίλησαν από μόνες τους».

«Αλλά όλοι ξέρουμε: Χιλιάδες παρόμοια περιστατικά, τα περισσότερα από τα οποία είναι πολύ πιο σοβαρά, περνούν απαρατήρητα. Κανείς δεν τα βλέπει ποτέ ή δεν τα ακούει. Επειδή δεν υπάρχει κάμερα. Επειδή δεν υπάρχει κανένας που να προσέχει. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι αυτές οι ιστορίες θα ειπωθούν», είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κλείνοντας τις δηλώσεις σχετικά με το SofaGate, και στη συνέχεια αναφέρθηκε στη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα