Η πανδημία φέρνει αλλαγές και στο πολιτικό σκηνικό

Πολλοί στο Μαξίμου θεωρούν πως όταν αντιμετωπιστεί ο υγειονομικός κίνδυνος της πανδημίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρέπει να ζητήσει νωπή εντολή και ισχυρότερος πολιτικά να επαναφέρει την οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης

Θεωρητικά αυτό το Σαββατοκύριακο (τελευταίο του Μαρτίου του 2020) βρισκόμαστε στο μέσο της κρίσιμης περιόδου, προκειμένου να σταματήσει η αύξηση της καμπύλης του κορωνοϊού. Κάτι που οι επιστήμονες εκτιμούν ως το πλέον σημαντικό για να προστατευθεί ο πληθυσμός, να αντέξει το καταπονημένο ΕΣΥ και να ελεγχθεί η εξάπλωση. Και από την άλλη, το Μαξίμου ελπίζει ότι θα λάβει το πράσινο φως από τους επιστήμονες, προκειμένου να αρχίσει αργά και προσεκτικά η επιστροφή στην ομαλότητα.

 Του Μιχάλη Κωτσάκου

 Τα πώς αντιμετωπίζει κάθε κυβέρνηση αυτή την κρίση θα κριθεί σε όλα τα επίπεδα. Έχει αποδειχθεί ότι η διαχείριση των σοβαρών κρίσεων, από τις οποίες υπάρχουν και απώλειες ανθρωπίνων ζωών, παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στις αποφάσεις των πολιτών. Το έχουμε δει να συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη, συνέβη και στην Ελλάδα  όταν η φονική καταστροφή στο Μάτι και η απαράδεκτη διαχείρισή της «κλάδεψε» τον Αλέξη Τσίπρα και τον οδήγησε σε αλλεπάλληλες εκλογικές ήττες.

Αυτό το γνωρίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος στην πράξη αποδεικνύεται πιο έτοιμος από όσο και ο ίδιος πίστευε για να διαχειριστεί τις μεγάλες κρίσεις. Κι εάν στις φωτιές του περασμένου καλοκαιριού χρησιμοποίησε την έγκαιρη κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού και για επικοινωνιακούς λόγους, στην κρίση του Έβρου και στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού η αποφασιστικότητά του σώζει στην κυριολεξία ζωές. Τουναντίον σε Ιταλία, Ισπανία οι νεκροί αυξάνονται με τρελούς ρυθμούς και δυστυχώς όπως αναμένουν οι επιστήμονες το ίδιο θα συμβεί και σε ΗΠΑ και Μ. Βρετανία, όπου οι ηγεσίες θεώρησαν ότι ο κορωνοϊός είναι απλά ένας κινέζικος ιός.

Το παράδειγμα των ΗΠΑ

Όπως αναλύουν οι δημοσκόποι –και το αποδέχονται στο Μαξίμου– η υγειονομική κρίση του κορωνοϊού, αλλά και η οικονομική κρίση που θα ακολουθήσει θα φέρει τεράστιες αλλαγές και στο πολιτικό προσωπικό όλων των χωρών. Όσοι καθυστέρησαν ακόμη και να κατανοήσουν τι συμβαίνει, ή υποτίμησαν τις εφιαλτικές προβλέψεις των επιστημόνων μπαίνουν πλέον στο στόχαστρο.

Ιδανικό παράδειγμα, τα όσα συμβαίνουν στις ΗΠΑ. Από την ημέρα που ξεκίνησε η πανδημία ο Τζον Μπάιντεν έχει αφήσει με άνεση πίσω του το αρχικό φαβορί για το χρίσμα των Δημοκρατικών, Μπέρνι Σάντερς, και ήδη προηγείται κατά έξι ποσοστιαίες μονάδες του Ντόναλντ Τραμπ σε όλες τις δημοσκοπήσεις για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου. Μέχρι τις αμερικανικές κάλπες υπάρχει πολύς δρόμος. Όμως προς το παρόν οι Αμερικανοί συγκρίνουν τον χαβαλεδιάρικο τρόπο που αντέδρασε ο Τραμπ στην επέλαση του κορωνοϊού και θυμούνται τον σοβαρό τρόπο με τον οποίο κινήθηκε το δίδυμο Ομπάμα (πρόεδρος)-Μπάιντεν (αντιπρόεδρος) στην οικονομική κρίση του 2008. Ή ακόμη και στην εμμονή τους για να ενισχυθεί το δημόσιο σύστημα Υγείας (το πολέμησε με απίστευτο μένος ο Τραμπ), που τώρα αποτελεί την ελπίδα για τον κορωνοϊό.

Το επόμενο βήμα του Μητσοτάκη

Όπως γίνεται αντιληπτό, οι ισορροπίες αλλάζουν σε όλα τα επίπεδα και οι αναλυτές εκτιμούν ότι αυτή η υγειονομική κρίση θα βάλει στη γωνία πολιτικούς, που είτε έκαναν καριέρα με βάση τον λαϊκισμό, είτε διατυμπανίζουν ότι πίσω από όλα τα δεινά κρύβεται μία διεθνής συνωμοσία. Γι’ αυτό και στο Μαξίμου έσπευσαν να απαντήσουν στα ιδεολογήματα της Κουμουνδούρου, αναφέροντας ότι «ο κορωνοϊός δεν σκοτώνει τον νεοφιλελευθερισμό, όπως ισχυρίστηκε σε άρθρο του ο κ. Τσίπρας, αλλά ανθρώπους όλων των κοινωνικών τάξεων, όλων των ηλικιών και όλων των εισοδημάτων».

Αυτήν τη στιγμή υπάρχουν αρκετοί στην Ηρώδου Αττικού που θεωρούν πως ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να κάνει το επόμενο βήμα μόλις ολοκληρωθεί η κρίση με τον ιό και η επιστήμη ανακαλύψει τα κατάλληλα φάρμακα/εμβόλιο. Ποιο είναι αυτό; Να ζητήσει νωπή εντολή για να ηγηθεί του επόμενου εθνικού στόχου, που είναι φυσικά να επανέλθει η οικονομία σε ανάπτυξη. Φυσικά, τέτοια σχέδια δεν είναι της παρούσης, αλλά δεν πρέπει να αποκλειστούν, ειδικά εάν τα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας  αυξηθούν. Η φθηνή χρηματοδότηση, στην οποία ποντάρει η κυβέρνηση, όχι μόνο αλλάζει τις προοπτικές της χώρας, αλλά επιτρέπει όλους τους σχεδιασμούς. Διότι με σταθερή και μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση θα αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της κρίσης και, το κυριότερο, προσφέρει ένα τεράστιο όπλο στα χέρια των ηγετών για να ανακινήσουν τις οικονομίες, αλλά και να «μπαλώσουν» τις ευθύνες τους για τις αμέλειες στην υγειονομική βόμβα του κορωνοϊού.

Υπερτερεί, αλλά…

Σε αυτό ακριβώς τα σημείο υπερτερεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όχι μόνο στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό, αλλά συνολικά στην Ευρώπη. Ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν νοιάζεται να κρύψει τις όποιες ευθύνες έχει (κάποιοι μιλούν ότι άργησε πέντε ημέρες να κλείσει τα σχολεία και τις εκκλησίες), αλλά τον ενδιαφέρει πρωτίστως να έχει τα κατάλληλα όπλα για να ξεπεράσει αναίμακτα –ει δυνατόν– τις οικονομικές συνέπειες που θα αφήσει πίσω της η επέλαση του κορωνοϊού.

Γι’ αυτό άλλωστε ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν θέλει να είναι… διακοσμητικός, αλλά να συμμετέχει ως «βασικός παίκτης» στο νέο status quo που διαμορφώνεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Εξ ου και η συμπαράταξη της Ελλάδας στην κοινή πρόταση των «9» για την ανάγκη έκδοσης ενός «ομολόγου-Corona», η οποία ξεκίνησε με πρωτοβουλία της Ιταλίας και την αρχική σύμφωνη γνώμη της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας. Στη συνέχεια, επιδιώχθηκε και εξασφαλίστηκε η συμμετοχή στην προσπάθεια και άλλων χωρών (Λουξεμβούργο, Βέλγιο, Σλοβενία και Ιρλανδία), με στόχο τη μεγαλύτερη δυνατή πίεση προς τα ευρωπαϊκά κέντρα εξουσίας. Άλλο τώρα αν η πρόταση «τράκαρε» –προς το παρόν τουλάχιστον– στις δημοσιονομικές εμμονές του Βερολίνου και των χωρών του ευρωπαϊκού βορρά…

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα