Η πενταμερής για το Κυπριακό στη Νέα Υόρκη σε πρώτο πλάνο

Λίγες ημέρες μετά τον 61ο γύρο των διερευνητικών επαφών στην Κωνσταντινούπολη κι ενώ ακόμη δεν έχει οριστεί από την Αθήνα ο 62ος γύρος (χρόνος και τόπος) και οι Τούρκοι από την μία προμοτάρουν το ευρωπαϊκό τους πρόσωπο, αλλά από την άλλη δεν ξεχνούν την επιθετικότητα τους.

Αυτές τις ημέρες είναι η έντονη η κινητικότητα που αναπτύσσεται σε διπλωματικό επίπεδο ενόψει της πενταμερούς για το Κυπριακό, η οποία αναμένεται να γίνει λίγες μέρες μετά τον δεύτερο γύρο των διερευνητικών επαφών Ελλάδας-Τουρκίας.  Για τις εξελίξεις στο Κυπριακό είχαν τηλεφωνική επικοινωνία ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, με τον Πρωθυπουργό να αποδέχθηκε την πρόσκληση και να επισκεφθεί συντόμως την Κύπρο.

Η Αθήνα στην άτυπη πενταμερή για το Κυπριακό που θα διεξαχθεί στη Νέα Υόρκη παραμένει απόλυτα συντεταγμένη με την Κυπριακή κυβέρνηση και παραμένει υπέρ της διζωνικής και δικοινοτικής ομοσπονδίας, ως την μοναδική λύση για το Κυπριακό. Μάλιστα σε αυτό τον καμβά θα κινηθούν και οι συζητήσεις του Νίκου Δένδια στο Λονδίνο με τον Βρετανό ομόλογο του, Ντόμινικ Ράαμπ. Ο υπουργός Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας – που είναι μια από τις προστάτιδες δυνάμεις – αναμένεται να βρεθεί την Πέμπτη στη Λευκωσία.

Μήνυμα από Τσαβούσογλου

Την ίδια ώρα ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου έστειλε ένα μήνυμα με αποδέκτες Ελλάδα-Κύπρος-Ε.Ε-, από την Αττάλεια που βρισκόταν, λίγο πριν την αναχώρηση του για τα κατεχόμενα, όπου θα συναντήσει τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ερσίν Τατάρ. Σε δήλωση του ο Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι «πάντα λέμε πως προτεραιότητα μας είναι η διπλωματία. Όμως για όσους δεν πιστεύουν τη διπλωματία, κατεβαίνουμε στο μέτωπο και τους μαθαίνουμε πως θα επιστρέψουν στο τραπέζι της διπλωματίας και τους το μαθαίνουμε με επιμέλεια».

Την ίδια στιγμή, σήμερα ο Χολουσί Ακάρ θα συναντηθεί στο Βερολίνο με  την Γερμανίδα ομόλογο του Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ. Το σημαντικότερο θέμα στην ατζέντα της επίσκεψης εργασίας θα είναι οι εξελίξεις που αφορούν την Ανατολική Μεσόγειο.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα