Η πιο μεγάλη ώρα είναι τώρα (για επενδύσεις στην Ελλάδα)

Κάλεσμα του Άδωνι Γεωργιάδη και άλλων κυβερνητικών αξιωματούχων από την Αμερική στη διεθνή επενδυτική κοινότητα να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες που πλέον παρουσιάζει η χώρα μας

Συνάντηση κορυφής για την ελληνική οικονομία και τις επενδύσεις, δεδομένου ότι σε αυτήν συμμετείχαν μεγάλοι επενδυτές, εκπρόσωποι επιχειρήσεων και διεθνών χρηματοπιστωτικών οργανισμών, αλλά και 7 υπουργοί και υφυπουργοί της ελληνικής κυβέρνησης, ήταν αυτή που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα (9/12) στη Ν. Υόρκη στο πλαίσιο του Ετήσιου Ελληνικού Επενδυτικού Συνεδρίου «Capital Link Invest in Greece Forum».

Επιμέλεια: Νίκος Τσαγκατάκης

Έχοντας ως κεντρική θεματική την επανατοποθέτηση της Ελλάδας στον διεθνή επενδυτικό χάρτη με το μότο «GREECE IS BACK», το φόρουμ «Capital Link» άνοιξε για 21η συνεχόμενη χρονιά τις πύλες του ακριβώς σε αυτή την κομβική χρονική συγκυρία. Τη στιγμή δηλαδή που η χώρα μας έχει τεθεί σε τροχιά ουσιαστικής ανάπτυξης, για τη βιωσιμότητα της οποίας και την επανεκκίνηση της εθνικής οικονομίας οι επενδύσεις αποτελούν τον βασικό συντελεστή επιτυχίας του εγχειρήματος. Το Συνέδριο στη Νέα Υόρκη παρουσίασε στο διεθνές κοινό τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας και λειτούργησε ξανά ως αρωγός στην προσπάθεια ανάκαμψης της οικονομίας. Αυτό είπε με άλλα λόγια και ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος μιλώντας στο διεθνές επενδυτικό συνέδριο έκανε μεταξύ άλλων λόγο για την αρχή μιας νέας εποχής για την Ελλάδα. Όπως περιέγραψε ειδικότερα ο κ. Γεωργιάδης, η Ελλάδα ήταν μεταξύ  των χωρών που επλήγησαν σε μεγαλύτερο βαθμό από άλλες από την οικονομική κρίση, ωστόσο κατάφερε να μεταμορφωθεί σε μια από τις πιο φιλικές προς την επιχειρηματικότητα οικονομίες. Με «βατήρα» αυτή την ευχάριστη μετάλλαξη ο Έλληνας υπουργός Ανάπτυξης έστειλε το μήνυμα ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να επενδύσει κάποιος στην Ελλάδα, καλώντας τους Αμερικανούς επενδυτές να σπεύσουν να αξιοποιήσουν την αναπτυξιακή δυναμική, αλλά και τις ευκαιρίες που εμφανίζονται λόγω της νέας επενδυτικής πολιτικής της χώρας.

«Το μήνυμά μου, λοιπόν, προς τους Αμερικανούς επενδυτές είναι το εξής: τώρα είναι η ώρα να επενδύσουν στην Ελλάδα. Αυτοί που δεν έχουν σταματήσει να επενδύουν στη χώρα μας, ακόμη και εν μέσω της χειρότερης οικονομικής μας κρίσης, τώρα είναι η ώρα να δρέψουν τους καρπούς τους. Και αυτοί που δεν έχουν επενδύσει, τώρα είναι η ώρα να επωφεληθούν των μοναδικών ευκαιριών που παρουσιάζονται στην χώρα μας», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης.

Γιατί το ρίσκο ΔΕΝ είναι ρίσκο!

Για όσους πιστεύουν ότι το να επενδύσει κάποιος στη σημερινή Ελλάδα αποτελεί μία κίνηση υψηλής επικινδυνότητας, η επιγραμματική αναφορά στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της ελληνικής οικονομίας ήταν αρκετή για να καταδειχθεί η ελκυστικότητα της χώρας μας ως επενδυτικός προορισμός. Όπως σημείωσε ο υπουργός, η Ελλάδα:

>>Αποτελεί μέλος της ευρωζώνης με τα δημόσια οικονομικά της να παρουσιάζουν πλέον υγιή εικόνα.

>>Έχει υιοθετήσει μία φιλόδοξη ατζέντα μεταρρυθμίσεων, προσαρμοσμένη στις ειδικές ανάγκες των επενδυτών έτσι ώστε να ξεπεραστούν γραφειοκρατικά εμπόδια, να μειωθεί η φορολογία, να υποστηριχθεί η τεχνολογία και η καινοτομία, να βελτιωθούν οι υποδομές και γενικότερα να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον φιλικό προς το επιχειρείν.

>>Διαθέτει εργατικό δυναμικό, το οποίο συνδυάζει με μοναδικό τρόπο την υψηλή ποιότητα, τη μεγάλη διαθεσιμότητα και την αποδοτικότητα.

>>Έχει επιτόκιο δανεισμού που κινείται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

>>Παρουσιάζει μηδενικό επενδυτικό κίνδυνο, καθώς διαθέτει την πιο δυνατή πολιτική σταθερότητα της τελευταίας δεκαετίας

Αναφερόμενος, τέλος, στους πολλά υποσχόμενους τομείς της ελληνικής οικονομίας, ο Άδωνις Γεωργιάδης περιέγραψε ως τέτοιους την αγορά ακινήτων, τον τουρισμό, την ενέργεια, τα συστήματα τεχνολογίας της πληροφορίας, τη φαρμακοβιομηχανία και τη βιοτεχνολογία.

Μπαράζ επαφών…

Το δεύτερο αμερικανικό 24ωρο του Άδωνι Γεωργιάδη περιείχε αρκετές συναντήσεις με επικεφαλής funds, διεθνών τραπεζών και επιχειρήσεων, με τους οποίους ο Έλληνας υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων συζήτησε και για το σχέδιο «Ηρακλής», που η Αθήνα εκτιμά ότι μετά την ψηφισή του από την ελληνική Βουλή την Πέμπτη και την ενεργοποίησή του από την αρχή του 2020 θα δημιουργήσει τις συνθήκες για πολύ μεγάλες επενδύσεις στην εκκαθάριση των κόκκινων δανείων.

Σημαντικές παρεμβάσεις σε μόλις 5 μήνες

«Δεν μίλησα γι’ αυτά που θα κάνουμε. Κυρίως, γιατί πιστεύω ότι καλύτερα πείθει τον άλλο αυτό που γίνεται, παρά αυτό που του υπόσχεσαι ότι θα το κάνεις τόσα χρόνια. Άρα, η κυβέρνησή μας αυτούς τους πέντε μήνες έχει ήδη να παρουσιάσει έργο και αυτό το θετικό κλίμα που είδατε είναι το αποτέλεσμα αυτού του έργου». Με αυτά τα λόγια ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, προλόγισε από το βήμα του επενδυτικού συνεδρίου «Capital Link Invest in Greece Forum» τις μεταρρυθμιστικές επιδόσεις της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, απαριθμώντας τα εξής πεπραγμένα:

>Δρομολόγηση της ανάπλασης της παραλιακής περιοχής του πρώην αεροδρομίου της Αθήνας στο Ελληνικό, επενδυτικό πρότζεκτ αξίας 8 δισεκατομμυρίων ευρώ.

>Υποβολή προσφορών από δύο μεγάλες αμερικανικές εταιρείες που διεκδικούν την άδεια του καζίνο.

>Ψήφιση του αναπτυξιακού νόμου «Επενδύστε στην Ελλάδα», ο οποίος βελτιώνει το επιχειρηματικό τοπίο, μειώνει τη γραφειοκρατία και ενσωματώνει στρατηγικές επενδύσεις άνω των 15 εκατομμυρίων ευρώ.

 

 

Διαβάστε επίσης