Η πιθανή εκλογή Μπάιντεν γκρεμίζει την τουρκική λύρα

Βαρέλι δίχως πάτο το τουρκικό νόμισμα καθώς σημείωσε νέα «βουτιά»

Βαρέλι δίχως πάτο είναι η τουρκική λίρα καθώς υποχώρησε έως και 1,7% σήμερα Παρασκευή, στο επίπεδο των 8,56 έναντι του δολαρίου, που αποτελεί νέο χαμηλό έναντι του αμερικανικού νομίσματος.

Παρά το γεγονός ότι το αποτέλεσμα των αμερικανικών προεδρικών εκλογών δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει πλήρως, οι σχέσεις της Άγκυρας – Ουάσινγκτον δεν θα είναι ίδιες, καθώς όλα δείχνουν πως η εκλογή του Τζο Μπάιντεν ως ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ μπορεί να γκρεμίσει την τουρκική λίρα.

Η πιθανότητα αυτή προσθέτει πίεση στο τουρκικό νόμισμα, το οποίο έχει χάσει 30% της αξίας του φέτος και σχεδόν 10% τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας αύξησε τα επιτόκια στο 10,25% το Σεπτέμβριο και θα μπορούσε να τα αυξήσει και πάλι για να αντιμετωπίσει την υποτίμηση και τον πληθωρισμό που κυμαίνεται στο 12%.

Ωστόσο, σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής τους τελευταίους μήνες «ήταν ανεπαρκής για να αντιστρέψει την πτωτική τάση της λίρας και (σε ​​μικρότερο βαθμό) των συναλλαγματικών αποθεμάτων», προειδοποίησε ο Ντάγκλας Ουίσλοου της Fitch.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι η κεντρική τράπεζα της χώρας έχει «περιορισμένη ανεξαρτησία» από την πολιτική πίεση και «ένα ιστορικό αργής ανταπόκρισης στα γεγονότα», αυξάνοντας τον κίνδυνο ότι η υπερβολικά χαλαρή πολιτική να προκαλέσει εξωτερικές ανισορροπίες και αστάθεια.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα