Η σφήνα του Άρη προκαλεί ευρωπονοκέφαλο στους «δικεφάλους»

Του Νίκου Συνοδινού

 

Η σεμνή τελετή της περασμένης Κυριακής στο «Καραϊσκάκης» οδήγησε και στην ανάδειξη πρωταθλητή. Ο Ολυμπιακός με το επιβλητικό 3-0 σε βάρος της ΑΕΚ έδειξε ποιος είναι το αφεντικό στο πρωτάθλημα και θα οδηγήσει την κούρσα μέχρι το τέλος κόβοντας πρώτος το νήμα.

Όσο και να κάνουν υπολογισμούς οι διώκτες του, όσο τα κομπιουτεράκια να κάνουν προσθαφαιρέσεις, τα… νούμερα δεν βγαίνουν, καθώς ο Ολυμπιακός έχει πολύ μικρές βαθμολογικές απώλειες και μάλιστα είχε ένα κάρο ευρωπαϊκά ματς στην πλάτη του.

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι πλέον εφόσον ξεκαθάρισε το θέμα του τίτλου και ως προς αυτήν τη διάσταση έγινε αδιάφορος ο ελληνικός ποδοσφαιρικός μαραθώνιος, οι διώκτες του Ολυμπιακού θα πάνε με… σβηστές μηχανές. ΛΑΘΟΣ. Έχουν αλλάξει τα δεδομένα και ο Άρης τούς χαλάει τη μαγιά.

Αυτό που λίγοι έχουν συνειδητοποιήσει είναι πως από το πρωτάθλημα θα πάρουν ευρωπαϊκό εισιτήριο ΜΟΝΟ τρεις ομάδες! Ο πρωταθλητής και οι ομάδες που θα κατακτήσουν την 2η και την 3η θέση. Στην προκειμένη περίπτωση, ο Άρης και ο ΠΑΟΚ είναι αυτοί που μέχρι τώρα παίρνουν το εισιτήριο.

Με τα νέα δεδομένα ενδιαφέρον αποκτά ο θεσμός του Κυπέλλου, που μπορεί να έχει πιάσει πάτο επί διοίκησης Γραμμένου στην ΕΠΟ, αλλά την τρέχουσα περίοδο πολλοί θα τρέχουν να κατακτήσουν το τρόπαιο, όχι για το γόητρο, αλλά για την ουσία. Το Κύπελλο δίνει το τέταρτο ευρωπαϊκό εισιτήριο. Αν το κατακτήσει μία από τις τρεις πρώτες ομάδες, τότε θα βάλει τον ευρωπαϊκό της μανδύα και η τέταρτη του πρωταθλήματος, που στην παρούσα φάση είναι η ΑΕΚ. Αν δηλαδή την κούπα πάρει ένας εκ των Ολυμπιακού, Άρη, ΠΑΟΚ, τότε με τα σημερινά βαθμολογικά δεδομένα και η ΑΕΚ εξασφαλίζει ευρωπαϊκό εισιτήριο.

Αν ξεπεταχτεί κάποια άλλη ομάδα όμως, έρχεται η (οικονομική) καταστροφή. Γιατί ποιος μπορεί ν’ αποκλείσει πως θα στεφθεί κυπελλούχος ο Παναθηναϊκός; Κληρώσεις είναι αυτές και το κίνητρο για τους παίκτες του μεγάλο να πάρουν έναν τίτλο και να επιστρέψουν στην Ευρώπη τώρα που έληξε η ποινή για τον σύλλογο. Και η διαφορά του σε αγωνιστικό επίπεδο με τους συνδιεκδικητές δεν είναι μεγάλη. Το αντίθετο.

Με τον Άρη δυνατό, ο κίνδυνος να μείνει κάποιος από τους «δικέφαλους» εκτός Ευρώπης προκαλεί ισχυρούς πονοκεφάλους. Ως εκ τούτου, η μεταγραφική ενίσχυση του Ιανουαρίου, κάθε άλλο παρά ανούσια είναι. Μπορεί το πουλάκι του πρωταθλήματος να πέταξε, αλλά το ευρωπαϊκό εισιτήριο είναι πάντα εδώ και θέλει… σφράγισμα.

Με τις αλλαγές που γίνονται, ο στόχος να βγει μια ομάδα της Περιφέρειας στην Ευρώπη, όπως ο ΟΦΗ ή ο Αστέρας Τρίπολης που είχαν παρουσίες, απομακρύνεται δραματικά. Αλλά και κάποιες καλές ομάδες όπως στο λεκανοπέδιο της Αττικής, τύπου Ατρόμητου, μόνο από το κύπελλο μπορούν να ελπίζουν. Μηδαμινές οι πιθανότητες λοιπόν.

 Ανοίγει κι άλλο η ψαλίδα

Σε μια σεζόν που Άρης, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ και Παναθηναϊκός έχουν ήδη αλλάξει προπονητή σε σχέση με αυτόν που ξεκίνησαν, ο Ολυμπιακός ανοίγει κι άλλο την ψαλίδα. Τα έσοδα που θα έχει από τα Champions League θα είναι σημαντικά, ως ο μοναδικός εκπρόσωπος στη μεγάλη διασυλλογική διοργάνωση της UEFA που προσφέρει χρυσάφι.

Ο ΠΑΟΚ, που είχε την ευκαιρία να μπει για πρώτη φορά στην ιστορία του σε ομίλους Champions League, την κλώτσησε. Με την παρουσία του όμως σε Champions League και ομίλους Europa League, έβαλε αρκετά χρήματα στο ταμείο του σε ένα διάστημα που επιχειρεί να μαζέψει το τεράστιο οικονομικό του άνοιγμα για να μην έχει προβλήματα με την UEFA.

Τι λέει το αύριο; Αν πάρει ένα από τα τρία εισιτήρια που μένουν (το ένα ανήκει στον Ολυμπιακό), θα παίξει στο Europa Conference League, τη διοργάνωση τρίτης διαλογής της UEFA.

Ποια δεδομένα θα υπάρξουν το καλοκαίρι, μετά τον κατήφορο που έχει πάρει το ελληνικό ποδόσφαιρο;

Η Ελλάδα ούσα στην 18η θέση για τη σεζόν 2021/22 θα βγάλει 4 ομάδες στην Ευρώπη και αυτές θα έχουν ως εξής:

Ο πρωταθλητής θα μπει στον 1ο προκριματικό του Champions League.

Ο 2ος και ο 3ος θα μπουν στον 2ο προκριματικό του Europa Conference League.

Ο Κυπελλούχος θα μπει στον 2ο προκριματικό του Europa Conference League.

Τρεις ομάδες λοιπόν από το πρωτάθλημα και ο Κυπελλούχος.

Φυσικά εάν ο Κυπελλούχος Ελλάδας τερματίσει στις πρώτες τρεις θέσεις του πρωταθλήματος, τότε το 4ο ευρωπαϊκό εισιτήριο θα πάει στον τέταρτο της βαθμολογίας.

Βασική ιδιαιτερότητα είναι ότι ο νέος πρωταθλητής Ελλάδας θα απαιτηθεί να ξεκινήσει τους αγώνες του από τον 1ο προκριματικό γύρο, δηλαδή κάπου αρχές Ιουλίου θα πρέπει να είναι έτοιμη η ομάδα για τον πρώτο της ευρωπαϊκό αγώνα.

Όσον αφορά τη δεύτερη ιδιαιτερότητα είναι ότι καμία ομάδα απ’ αυτές που θα τερματίσουν στη 2η, 3η και 4η θέση δεν θα παίξει στα προκριματικά του Europa League! Ο 2ος, ο 3ος και ο 4ος της βαθμολογίας θα ξεκινήσουν από τον 2ο προκριματικό του Europa Conference League, που είναι η νέα και τρίτη τη τάξει διοργάνωση της UEFA! Θα υπάρχει, όμως, δρόμος προκρίσεων προς τους ομίλους του Europa League, αρκεί οι ελληνικές ομάδες να κάνουν πορείες αντάξιες του παρελθόντος τους.

Με απλά λόγια, το ελληνικό ποδόσφαιρο κατάφερε να απαξιωθεί πλήρως. Το 2003-2004 η Ελλάδα ήταν στην 6η θέση της ειδικής βαθμολογίας της UEFA και έβγαζε 3 ομάδες στο Champions League!

Οι ελπίδες στον Ολυμπιακό

Ο Ολυμπιακός κατά γενική ομολογία είναι μια κλάση πάνω από τη δεύτερη ελληνική ομάδα και η απόσταση που έχει δημιουργήσει δύσκολα θα καλυφθεί στο άμεσο μέλλον. Ως εκ τούτου, για να υπάρξει καλύτερο ευρωπαϊκό μέλλον στους υπόλοιπους ελληνικούς συλλόγους, θα πρέπει οι «ερυθρόλευκοι» να προσφέρουν πόντους στην Ελλάδα, ώστε να την ανεβάσουν στην κατάταξη της UEFA. H 15η θέση ανοίγει παράθυρο στο Europa League για μια ομάδα μας. Η Ελλάδα απέχει από αυτήν τη θέση, εκτός αν ο Ολυμπιακός πραγματοποιήσει μεγαλειώδη πορεία στη συνέχεια, ξεπερνώντας το εμπόδιο της Ολλανδικής Αϊντχόβεν και συνεχίζοντας στη δεύτερη τη τάξει διοργάνωση.

Η κατάσταση ούτως ή άλλως έχει γίνει δυσκολότερη και για τον πρωταθλητή, καθώς ο Ολυμπιακός για να δει ξανά τους χρυσοφόρους ομίλους του Champions League θα πρέπει να περνά περισσότερα εμπόδια σε υψηλό επίπεδο. Για να είναι έτοιμος κατακαλόκαιρο μάλιστα θα πρέπει ν’ αρχίζει νωρίτερα προετοιμασία με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Περισσότερα παιχνίδια, μεγαλύτερη διάρκεια σεζόν, Γολγοθάς για τους ποδοσφαιριστές.

 H νέα διοργάνωση

Το ευρωπαϊκό τουρνουά τρίτης ταχύτητας, που μετά από 22 χρόνια θα καλύψει το κενό που είχε αφήσει το 1999 το Κύπελλο Κυπελλούχων, δεν έχει λάμψη, ούτε αίγλη.

Το γεγονός πως ο πρώτος τελικός ορίστηκε να φιλοξενηθεί στις 22 Μαΐου 2022 στην «Arena Kombetare» των Τιράνων είναι χαρακτηριστικό. Αν δεν είχε αποσυρθεί ο ελληνικός φάκελος με το Παγκρήτιο, θα υπήρχε ένα επιπλέον κίνητρο για τους συλλόγους μας να πάνε… μακριά στο Europa Conference League.

Το σύστημα διεξαγωγής

Τα προκριματικά του Europa Conference League θα είναι χωρισμένα σε δύο μονοπάτια: το «main» με τις ομάδες της διοργάνωσης καθαυτής και το «champions» μ’ εκείνες που θα έχουν αποκλειστεί από τις άλλες δύο διοργανώσεις της UEFA (Champions League και Europa League).

Οι τρεις του ελληνικού ποδοσφαίρου θ’ ανήκουν στη βασική διαδρομή και όλες θα ξεκινήσουν από τον β΄ προκριματικό γύρο σε αγώνες που θα γίνουν στις 22 και 29 Ιουλίου (εντός κι εκτός έδρας). Στο συγκεκριμένο γύρο θα παίξουν 110 ομάδες. Οι 35 ομάδες που εξασφάλισαν την πρόκρισή τους από τον α΄ προκριματικό, οι 15 κυπελλούχοι (εφόσον υπάρχουν) των χωρών από τη 16η ως την 31η θέση, οι 13 δευτεραθλητές από τις χώρες 16-29, οι 14 τριταθλητές από τις θέσεις 14-28, οι τις 9 τέταρτες των χωρών 7-15 και η πέμπτη ομάδα του πορτογαλικού πρωταθλήματος. Στο σύνολό τους, δηλαδή, 70 ομάδες.

Οι άλλες 20 για τις 110 του αθροίσματος θα προκύψουν από τους πρώτους δύο γύρους των προκριματικών του Champions League. Αυτές παίζουν παράλληλα σε ξεχωριστό μονοπάτι.

Στον γ΄ προκριματικό γύρο στις 5 και 12 Αυγούστου, θα πάρουν μέρος 62 ομάδες. Από το κύριο μονοπάτι που παίζουν οι ελληνικές ομάδες θα περάσουν 45. Θα προστεθούν οι 7 τρίτες των πρωταθλημάτων 7-13. Όλες μαζί 52. Αυτές οι 52 θα σχηματίσουν 26 ζευγάρια με βάση φυσικά τη βαθμολογία τους. Οι άλλες 10 προκύπτουν από το Champions μονοπάτι.

Στα πλέι οφ θα παίξουν στις 19 και 26 Αυγούστου, 44 ομάδες. Στο κύριο μονοπάτι των ελληνικών ομάδων, θα πάρουν μέρος οι 26 ομάδες του γ΄ προκριματικού, οι 4 έκτες των ισχυρών λιγκών, η πέμπτη ομάδα της Γαλλίας, η τέταρτη της Πορτογαλίας, αλλά και δύο ομάδες από το Europa League(σύνολο 34)!

Από το Champions μονοπάτι παίρνουν μέρος 10 ομάδες. Οι 5 από τον γ΄ προκριματικό γύρο και ακόμη 5 από τον γ΄ προκριματικό του Europa League.

Στους ομίλους μπαίνουν 32 ομάδες. Οι 17 των πλέι οφ από το κύριο μονοπάτι, οι 5 από το Champions μονοπάτι, ενώ προστίθενται και 10 ομάδες που αποκλείστηκαν από τα πλέι οφ του Europa League. Οι αγώνες θα γίνουν από 16 Σεπτεμβρίου έως τις 9 Δεκεμβρίου.

Την απευθείας πρόκριση στη φάση των 16 κερδίζουν μονάχα οι 8 πρώτοι κάθε γκρουπ. Αντιθέτως οι δεύτεροι μπαίνουν εκ νέου σε διαδικασία πρόκρισης, παράλληλα με τις 8 τρίτες των ομίλων του Europa League.

Ακολουθούν οι ημιτελικοί και ο τελικός στις 25 Μαΐου.

Οι ομάδες για κάθε θέση

Η 11η και η 12η θέση

 

Πρωταθλητής: Play-off Champions League

2ος: Δεύτερος προκριματικός γύρος του Champions League

3ος: Play-off του Europa League

4ος: Τρίτος προκριματικός γύρος του Europa Conference League

5ος: Δεύτερος προκριματικός γύρος του Europa Conference League

 

Η 13η και η 14η θέση

 

Πρωταθλητής: Τρίτος προκριματικός γύρος του Champions League

2ος: Δεύτερος προκριματικός γύρος του Champions League

3ος: Τρίτος προκριματικός γύρο του Europa League

4ος και 5ος: Δεύτερος προκριματικός γύρος του Europa Conference League

Η 15η θέση

 

Πρωταθλητής: Δεύτερος προκριματικός γύρος του Champions League

2ος: Δεύτερος προκριματικός γύρος του Champions League

3ος: Τρίτος προκριματικός γύρος του Europa League

4ος και 5ος: Δεύτερος προκριματικός γύρος του Europa Conference League

 

Η 16η και η 17η θέση

 

Πρωταθλητής: Δεύτερος προκριματικός γύρος του Champions League

2ος, 3ος και 4ος: Δεύτερος προκριματικός γύρος του Europa Conference League

 

Από τη 18η θέση έως την 28η

 

Πρωταθλητής: Πρώτος προκριματικός γύρος του Champions League

2ος, 3ος και 4ος: Δεύτερος προκριματικός γύρος του Europa Conference League

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα