Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι

Ο Σπήλιος Λιβανός έγινε ο δεύτερος υπουργός μετά τον Ασημάκη Φωτήλα που αποπέμφθηκε ενώ ήταν σε αποστολή στην Ε.Ε.

Για όλα τα πράγματα στη ζωή υπάρχει η πρώτη φορά. Αυτό το βίωσε με τον χειρότερο τρόπο ο Σπήλιος Λιβανός, ο οποίος αποπέμφθηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης των υπουργών Γεωργίας τής Ε.Ε. στο Στρασβούργο. Βέβαια, δεν είναι ο πρώτος υπουργός που φεύγει από την Ελλάδα για την έδρα της Κομισιόν και επιστρέφει απλός βουλευτής.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

 Αυτή την πρωτιά την έχει ο Ασημάκης Φωτήλας (πατέρας του βουλευτή της Ν.Δ. Ιάσονα), όταν στις 3 Ιανουαρίου 1982 μπήκε στο αεροπλάνο της επιστροφής από τις Βρυξέλλες υφυπουργός Εξωτερικών και κατέβηκε στο Ελληνικό ως απλός πολίτης, καθώς ήταν εξωκοινοβουλευτικός. Τότε ο Ασημάκης Φωτήλας είχε συνταχθεί με το κείμενο της ΕΟΚ κατά του στρατηγού Γιαρουζέλσκι στην Πολωνία. Απλά επειδή δεν υπήρχαν κινητά, έμαθε όταν έφθασε στο αεροδρόμιο του Ελληνικού ότι αποπέμφθηκε. Τώρα ο Σπήλιος Λιβανός ενημερώθηκε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης των υπουργών Γεωργίας.

Το παράπτωμα του αείμνηστου Φωτήλα ήταν ότι τέθηκε εκτός γραμμής, όμως όταν είχε φύγει για την πρωτεύουσα του Βελγίου ουδείς τον είχε ενημερώσει τι να πράξει. Ίσως επειδή και η Αθήνα δεν γνώριζε ότι θα τεθεί τέτοιο ζήτημα. Κι έπεσε θύμα τού ότι δεν υπήρχε η τεχνολογία των κινητών τηλεφώνων για άμεση συνεννόηση με το Μαξίμου και τον τότε πρωθυπουργό Ανδρέα Παπανδρέου.

Τώρα ο Σπήλιος Λιβανός τέθηκε εκτός κυβέρνησης για εσωτερικό ζήτημα, και συγκεκριμένα για τα όσα ειπώθηκαν σε σύσκεψη στο δημαρχείο Σπάρτης από τον δήμαρχο Πέτρο Δούκα, ο οποίος το 2007 ήταν υφυπουργός Οικονομικών. Ο κ. Δούκας (ο οποίος διεγράφη από τη Ν.Δ.) έκανε λόγο ότι στις φωτιές του 2007 στην Ηλεία οι τότε υπουργοί του Κώστα  Καραμανλή κατέβηκαν στις καμένες περιοχές με πλαστικές σακούλες γεμάτες ευρώ και, όπως είπε, μοίρασαν από 3.000 ευρώ σε όσους μιλούσαν ελληνικά. «Έτσι γυρίσαμε το παιχνίδι και κερδίσαμε τις εκλογές», παινεύτηκε ο Πέτρος Δούκας, ενώ ο υπουργός Γεωργίας τού απάντησε ότι «κάνατε εποποιία». Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι η φράση αυτή ειπώθηκε ειρωνικά, αλλά όσοι είδαν το βίντεο από τη συγκεκριμένη συνάντηση έχουν τη ίδια άποψη: ειπώθηκε επιτιμητικά και με θαυμασμό. Το ίδιο κατάλαβε και ο κ. Μητσοτάκης και τον απέλυσε μέσω παραίτησης στο Στρασβούργο. Ο κ. Λιβανός θα θυμάται σε όλη του τη ζωή την τελευταία συνεδρίαση των υπουργών Γεωργίας στο Στρασβούργο, η οποία να σημειωθεί διεξήχθη σε μία βίλα στην εξοχή, κοντά στη γαλλική πόλη.

Σε έντονο ύφος

Η τηλεφωνική συνομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Σπήλιο Λιβανό δεν ήταν καθόλου ευχάριστη για τον πρώην πλέον υπουργό. Δεν πρόλαβε ούτε να δώσει απάντηση. Και όπως αναφέρουν υπηρεσιακοί παράγοντες που ήταν μαζί με τον κ. Λιβανό στις Βρυξέλλες, «έμοιαζε με ζωντανό νεκρό μετά την τηλεφωνική επικοινωνία». Από το Μαξίμου ισχυρίζονται ότι του ζητήθηκε η παραίτηση και δεν αποπέμφθηκε, σεβόμενος ο πρωθυπουργός την προσωπική του φιλία με τον πρώην υπουργό.

Κυριάκος Μητσοτάκης και Σπήλιος Λιβανός ήταν συμμαθητές στο Κολλέγιο Αθηνών, ενώ μετά βρέθηκαν και στο πανεπιστήμιο, στη Βοστώνη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Χάρβαρντ, ο Σπήλιος Λιβανός στο Άμχερστ. Χάρη στην προσωπική φιλία ο πρωθυπουργός τού τη χάρισε με το πρώτο και βασικό ατόπημα του κ. Λιβανού, με τα όσα είχε πει για τον αντιεμβολιαστή μακαριστό Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας, Κοσμά, στις αρχές Ιανουαρίου. Τότε ο κ. Λιβανός είχε γράψει στους προσωπικούς του λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι «η απώλεια του σεπτού ιεράρχη και ποιμένα της Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας, προκαλεί οδύνη σε όλο το εκκλησιαστικό πλήρωμα και στους πιστούς. Ήταν ένας πιστός και άοκνος εργάτης της Ορθοδοξίας και του λόγου του Θεού. Το φιλανθρωπικό και πνευματικό έργο του ήταν πλούσιο. Το σημαντικότερο όμως ήταν η αγάπη που προσέφερε στο σύνολο της κοινωνίας. Ο εκλιπών υπήρξε ένας εξαιρετικός ποιμενάρχης και θρησκευτικός πατέρας του λαού της Μητροπόλεώς μας. Όλοι κρατάμε ως ανάμνηση την ηρεμία του, την ανυπόκριτη ευγένεια και την ανιδιοτελή αγάπη του προς τον συνάνθρωπό του. Ας είναι αιωνία η μνήμη του!».

Τότε ο Σπήλιος Λιβανός είχε δεχθεί αυστηρή επίπληξη από το Μαξίμου, καθώς απέφυγε να αναφερθεί ότι η εμμονή του μητροπολίτη τού στέρησε τη ζωή, καθώς απεβίωσε από τον κορωνοϊό και διακρινόταν από τα διαπρύσια κηρύγματά του κατά των εμβολίων.

Ο αόρατος υπουργός

Όμως και σαν υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ο κ. Λιβανός δεν είχε να επιδείξει έργο για το οποίο θα τον θυμούνται. Του είχε ζητηθεί να διατηρηθεί η ηρεμία μεταξύ των αγροτών, να αποφευχθούν τα μπλόκα ακολουθώντας την πολιτική του προκατόχου του Μάκη Βορίδη, ο οποίος πάντα λειτουργούσε πυροσβεστικά και απάλυνε την οργή των αγροτών. Ειδικά σε αυτήν τη δύσκολη περίοδο, όπου λόγω της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα, ο Σπήλιος Λιβανός δεν κατάφερε να ανταποκριθεί των προσδοκιών. Τουναντίον υπήρχαν ένα σωρό διαμαρτυρίες προς το Μαξίμου από αγροτοσυνδικαλιστές κι εκπροσώπους μεγάλων συνεταιρισμών, ακόμη και «γαλάζιων», όπου έκαναν λόγο για «άφαντο υπουργό Γεωργίας». Μάλιστα, υπήρχαν και δηλώσεις στα ΜΜΕ εκπροσώπων αγροτικών φορέων που χαρακτήριζαν ως «αόρατο» τον υπουργό και αναρωτιόνταν «αν υπάρχει υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης στην κυβέρνηση».

Λόγω της προσωπικής φιλίας τους, ο πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του προσπαθούσαν να μπαλώσουν την αδυναμία του υπουργού. Όμως, μετά τα όσα ειπώθηκαν στη συνάντηση της Σπάρτης από τον Πέτρο Δούκα και την απάντηση του Λιβανού που καταγράφηκαν σε βίντεο, ήταν δρόμος χωρίς επιστροφή για τον πρώην υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.

Τα μηνύματα

Φυσικά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την άμεση απόφασή του για αποπομπή του υπουργού και διαγραφή του Πέτρου Δούκα από τη Νέα Δημοκρατία απέστειλε μηνύματα με πολλούς αποδέκτες. Αφενός μεν ότι η κυβέρνησή του είναι αντίθετη με πρακτικές που παραπέμπουν σε πελατειακές σχέσεις μεταξύ κράτους και πολιτών, αφετέρου δε ότι την ίδια ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας ανέχεται δηλώσεις για την ύπαρξη συριζοφρουρών (εκ μέρους της Τασίας Χριστοδουλοπούλου) ο ίδιος καρατομεί υπουργό.

Όμως το μήνυμα είναι και προς τους «καραμανλικούς». Ναι μεν στην ανακοίνωση της διαγραφής του Δούκα η Νέα Δημοκρατία ισχυρίζεται ότι ο δήμαρχος Σπάρτης δεν είπε αλήθειες, όμως η όλη εξέλιξη αφήνει ανοιχτό παράθυρο για τις όποιες ευθύνες της κυβέρνησης Καραμανλή στη χρεοκοπία της χώρας που συντελέστηκε το 2009-2010. Μάλιστα, θα πρέπει να σημειωθεί ότι αρκετοί «γαλάζιοι» βουλευτές που κλήθηκαν στις τηλεοπτικές εκπομπές να μιλήσουν για το γεγονός απέφυγαν να στηρίξουν ανοικτά την τότε διακυβέρνηση.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα