Η σύγκριση φόρων το ατού του Κυριάκου

Έτοιμο έχουν το προεκλογικό δίλλημα, αλλά και το αφήγημα για την επόμενη τετραετία

Η μείωση των φόρων που έχει ξεκινήσει σχεδόν από τον πρώτο μήνα της θητείας του ως πρωθυπουργός θα συνεχίσει να είναι το δυνατό χαρτί του Κυριάκου Μητσοτάκη και στις επόμενες εθνικές εκλογές. Οι μειώσεις φόρων, όπως τονίζουν οι συνεργάτες του πρωθυπουργού, είναι προς όφελος των χαμηλά αμειβόμενων, αλλά και της μεσαίας τάξης. Και φυσικά λειτουργούν ως ανάχωμα στην ακρίβεια που πλήττει όλες τις χώρες του κόσμου, λόγω της ενεργειακής κρίσης. Και όλες οι μειώσεις φόρων γίνονται ακόμη και εν μέσω πανδημίας, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιθυμεί να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις του για μία τετραετία φοροαπαλλαγών. Κι όπως λένε οι συνεργάτες του, «οι μειώσεις φόρων θέτουν τις βάσεις για αύξηση των επενδύσεων, που αποτελεί το μυστικό για αλματώδη ανάπτυξη». Και η αλήθεια είναι ότι η ξένη και η ελληνική επιχειρηματικότητα υπόσχονται πολλές νέες θέσεις εργασίας. Οπότε λίγο-πολύ αναμένουμε το πώς θα κινηθεί προεκλογικά η κυβέρνηση. Σε μία σύγκριση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Επί Τσίπρα οι πολίτες στέναζαν, καθώς η δήθεν προοδευτική κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είτε αύξησε, είτε έβαλε 29 φόρους, προκαλώντας ασφυξία στην αγορά. Απέναντι σε αυτήν τη φορολογική λαίλαπα, η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα έχει να αντιπαραβάλει μόνο μειώσεις. Και αυτές οι μειώσεις είναι:

  • Μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή στα φυσικά πρόσωπα από το 22% στο 9%.
  • Μείωση του φόρου εισοδήματος των επιχειρήσεων από το 29% στο 22%.
  • Μείωση της προκαταβολής φόρου για τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα από το 100% στο 55%, και για τα νομικά πρόσωπα από το 100% στο 80%.
  • Κατάργηση του φόρου γονικών παροχών – δωρεών για συγγενείς πρώτου βαθμού, για ακίνητες και κινητές αξίες, έως 800.000 ευρώ.
  • Μείωση ασφαλιστικών εισφορών κατά 1+3 ποσοστιαίες μονάδες.
  • Απαλλαγή από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης των εισοδημάτων από τον ιδιωτικό τομέα για το 2021 και το 2022.
  • Μείωση του τέλους συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας, και η κατάργησή του για νέους έως 29 ετών.

Και όπως υποστηρίζουν κυβερνητικοί παράγοντες στις συσκέψεις αναζητούνται τρόποι για περαιτέρω παρεμβάσεις, δίχως να δημιουργηθεί ζήτημα με τις αγορές.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα