Η σύγκρουση Τσακαλώτου – Τσίπρα έχει ημερομηνία… έναρξης!

Κοινό μυστικό η εύθραυστη και κατά συνθήκη ειρήνη μεταξύ του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών που έχει… dead line την επομένη των εκλογών

Η σύγκρουση Τσίπρα – Τσακαλώτου στους κύκλους του ΣΥΡΙΖΑ θεωρείται σίγουρη με δεδομένη την πορεία των δύο ανδρών οι οποίοι βλέπουν το μέλλον του κόμματος υπό διαφορετικό ιδεολογικό πρίσμα. Αυτό καθιστά δύσκολη, έως αδύνατη, τη συνύπαρξή τους.

Του Δημήτρη Τζιβελέκη

Τη μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα καθαρόαιμο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα σχεδιάζουν αυτή την περίοδο ο Αλέξης Τσίπρας μαζί με τους Τζανακόπουλο, Παππά, Φλαμπουράρη και Βούτση. Από την άλλη πλευρά, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος οραματίζεται ένα ευρωπαϊκό κόμμα, αλλά με αμιγώς αριστερό πρόσημο. «Σύμμαχός» του η ισχυρή ομάδα των «53».

Στην παρούσα φάση, επικρατεί μια ιδιαίτερα εύθραυστη εκεχειρία, καθώς στον ΣΥΡΙΖΑ και σε κυβερνητικό επίπεδο υπάρχει μια άτυπη δυαρχία. Ο Αλ. Τσίπρας αποφασίζει, αφού προηγουμένως λάβει σοβαρά υπόψη του τον «τσάρο» της Οικονομίας ο οποίος τυγχάνει της εμπιστοσύνης των Θεσμών. Ωστόσο, στον ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί κοινό μυστικό ότι η «ειρήνη» μεταξύ των δύο έχει ημερομηνία λήξης την επομένη των εκλογών, όπου θα γίνει το οριστικό ξεκαθάρισμα των «λογαριασμών». Μέχρι τότε θα ολοκληρωθούν οι προετοιμασίες για το πολιτικό «διαζύγιό» τους, που πιθανότατα δεν θα είναι συναινετικό, αλλά… βίαιο.

Εμφανείς οι προθέσεις…

Οι προθέσεις και των δυο πλευρών είναι εμφανείς. Προ ημερών ο υπουργός Οικονομικών μιλώντας στο Παρίσι, στο Paris School of International Affairs, πήρε διακριτές αποστάσεις από τη γραμμή της κυβέρνησης η οποία μιλά ουσιαστικά για success story. Ο Τσακαλώτος για πρώτη φορά μίλησε για «ήττα» και «συμβιβασμό» της κυβέρνησης κατά τη διάρκεια των κρίσιμων διαπραγματεύσεων, το πρώτο εξάμηνο του 2015, όταν υπουργός ήταν ο Γιάνης Βαρουφάκης, προσωπική επιλογή του Αλέξη Τσίπρα.

Μεγαλύτερη αίσθηση, όμως, προκάλεσε στους υψηλούς παρευρισκόμενους, αλλά και στο Μαξίμου, η αρχηγική παρουσία και ομιλία του. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τάχθηκε υπέρ της συγκρότησης μιας συμμαχίας Αριστεράς – Σοσιαλδημοκρατίας και Οικολογίας, που θα ξεπερνά τα σύνορα της Ελλάδας.

Ηγετική απόχρωση είχε και η απάντηση που έδωσε στον πρώην πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, ο οποίος, μεταξύ άλλων, υποστήριξε ότι «η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης εστιάζεται στις παροχές και τα επιδόματα, που με τη σειρά τους ευνοούν τη μαύρη εργασία και τη φοροαποφυγή».

«Ο κ. Σημίτης μάς λέει ότι δεν χρειαζόμαστε παροχές και επιδόματα. Εξ ου και άφησε τη χώρα το 2004 –εκτός από καλά θωρακισμένη για οιαδήποτε μελλοντική κρίση–- χωρίς πολιτική για το παιδί και τη στέγαση, με την παιδική φτώχεια, την εποχή των παχιών αγελάδων, να είναι αδικαιολόγητα ψηλά», έγραψε στο Twitter ο υπουργός Οικονομικών.

«Καθαρή» θέση έχει ο Ευκλ. Τσακαλώτος και για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ίδιος στις συσκέψεις κορυφής που γίνονται διατυπώνει ισχυρές ενστάσεις για περαιτέρω μεταγραφές στελεχών του ΠΑΣΟΚ, με το επιχείρημα ότι αλλοιώνεται το αριστερό DNA του κόμματος.

«Με ενδιαφέρει να παίρνονται οι αποφάσεις με συλλογικό τρόπο στο κόμμα μου. Θα ήθελα ακόμη μεγαλύτερη συλλογικότητα», λέει συχνά-πυκνά στους συνομιλητές του και, όπως λέγεται, είναι ένας όρος που έχει επιβάλει στον πρωθυπουργό, προκειμένου να παραμείνουν εν υπνώσει οι μεγάλες ιδεολογικοπολιτικές διαφορές τους, τουλάχιστον μέχρι τις κάλπες.

«Βελούδινο» διαζύγιο με τιμητική αποστρατεία;

Από την άλλη πλευρά, ο Αλέξης Τσίπρας ετοιμάζεται να υλοποιήσει πάση θυσία το σχέδιό του για τη μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα καθαρά σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, που θα εκπροσωπεί ολόκληρο τον χώρο της Κεντροαριστεράς. Ουσιαστικά, στοχεύει να ενσωματώσει πλήρως τόσο το εκσυγχρονιστικό όσο και το πατριωτικό ΠΑΣΟΚ σε ένα νέο κόμμα, που θα έχει ηγέτη τον ίδιο. Όπως τονίζουν καλά πληροφορημένες πηγές, προκειμένου να υλοποιηθεί το μεγαλεπήβολο σχέδιό του είναι αποφασισμένος να προχωρήσει σε «εκκαθαρίσεις» των διαφωνούντων και των αντιπάλων του.

Η περίπτωση Τσακαλώτου, πάντως, παρουσιάζει δυσκολίες και έχει ιδιομορφίες καθώς ο «τσάρος» της Οικονομίας ουσιαστικά είναι το «νούμερο 2» της κυβέρνησης και του κόμματος και θα είναι κίνηση υψηλού ρίσκου η «καρατόμησή» του, σε μια ταραγμένη περίοδο όπως αυτή, μετά τη διαφαινόμενη εκλογική συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ.

Υπό το πρίσμα αυτό, ο πρωθυπουργός συζητά το ενδεχόμενο ενός βελούδινου διαζυγίου με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Στον υπουργό Οικονομικών θα προταθεί η μετακόμισή του στις Βρυξέλλες. Το Μαξίμου αποφάσισε να τον προτείνει για επίτροπο, ώστε να μην έχει δυνατότητα άμεσης εμπλοκής στις διεργασίες που θα συντελεστούν στον ΣΥΡΙΖΑ την επομένη της εκλογικής ήττας. Ουσιαστικά, πρόκειται για τιμητική αποστρατεία, που βολεύει τα σχέδια του Τσίπρα. Εκτιμάται, παράλληλα, ότι δίνει τη δυνατότητα στον Ευκλείδη Τσακαλώτο να αποφύγει τις ακραίες λύσεις με το ρίσκο που έχουν αυτές.

Το βέβαιο είναι ότι η αντίστροφη μέτρηση για τη διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ άρχισε και έχει ημερομηνία λήξης το βράδυ των εκλογών.

Δεν συμφωνεί με την ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής ο «Τσάρος»

Ο Ευκλ. Τσακαλώτος διαφωνεί το τελευταίο διάστημα (και) με την ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής της χώρας, όπως και με το κλίμα σκανδαλολογίας που σκόπιμα καλλιεργεί ο Αλ. Τσίπρας για να περιορίσει την εκλογική ήττα του σε ανεκτά επίπεδα.

Η συγκεκριμένη διαφωνία του υπουργού Οικονομικών εδράζεται στο γεγονός ότι η τακτική αυτή έχει επιπτώσεις στη διαμόρφωση ενός υγιούς οικονομικού κλίματος που έχει ανάγκη η χώρα για να εισέλθει σε σταθερή τροχιά ανάπτυξης και να κερδίσει την εμπιστοσύνη των αγορών.

Την ίδια στιγμή, ο άτυπος επικεφαλής της εσωκομματικής αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ είναι εξοργισμένος από τον υπόγειο πόλεμο που δέχεται από το στρατηγείο Τσίπρα. Ειδικότερα, γνωρίζει πολύ καλά ποιος διακινεί τα σενάρια και ποιοι στήνουν τα δημοσιεύματα που τον εμφανίζουν να έχει υποκύψει στις παράλογες απαιτήσεις των δανειστών. Στο πλαίσιο αυτό, μόνο τυχαίος δεν χαρακτηρίζεται ο διαπληκτισμός του στο Κοινοβούλιο με τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα