Η συσπείρωση φέρνει την 2η θέση

Αισιοδοξία στο ΠΑΣΟΚ για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών λόγω και των μηνυμάτων που λαμβάνουν από όλη την περιφέρεια

Λίγες ημέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες της 9ης Ιουνίου και η αισιοδοξία περισσεύει στα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ότι το Κίνημα θα επιτύχει τον στόχο του, που είναι η 2η θέση στις ευρωεκλογές ως απότοκο του σχεδιασμού της ηγετικής ομάδας, που έχει εκπονηθεί το 2021 με απώτατο όριο τις εθνικές εκλογές του 2027.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Και δεν μιλάμε μόνο για τα στελέχη της πρώτης γραμμής, αλλά αυτή η αισιοδοξία υπάρχει και στις τοπικές επιτροπές, εκεί όπου υπάρχει η ζύμωση με την βάση. Θα πρέπει να τονιστεί ότι η αισιοδοξία πηγάζει από το γεγονός ότι ήδη η συσπείρωση θυμίζει προεκλογικές περιόδους πριν από το 2010, καθώς εδώ και αρκετό καιρό έχει ξεπεράσει το 80%, κάτι που σημαίνει ότι το ΠΑΣΟΚ ξεκινά ως μπετόν αρμέ από το 12% που έλαβε στις εθνικές εκλογές του Ιουνίου του 2023.

Γι’ αυτό το λόγο και οι Δημήτρης Μάντζος και Θανάσης Γλαβίνας, που έχουν αναλάβει την ενημέρωση των δημοσιογράφων  σε καθημερινή βάση, υποστηρίζουν πως «έχουμε στοιχεία ότι θα ανατραπεί η εικόνα των δημοσκοπήσεων, λόγω της αυξημένης συσπείρωσης και το θετικό ισοζύγιο εισροών». Μάλιστα όπως υποστηρίζουν στην Χαριλάου Τρικούπη τα μηνύματα είναι θετικά απ’ όλη τη χώρα. «Η πρώτη γραμμή ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ  είναι πιθανόν ισχυρότερη του ΣΥΡΙΖΑ» υπογραμμίζουν στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη επιβεβαιώνοντας το υψηλό ποσοστό συσπείρωσης των ψηφοφόρων του άλλοτε κραταιού κόμματος. Οπότε την τελευταία εβδομάδα όλο το βάρος θα ριχθεί το πώς θα αλιεύσει ψήφους από παράπλευρες δεξαμενές. Και από τα αριστερά του και από τα δεξιά του.

Η αλήθεια είναι ότι το ΠΑΣΟΚ σε αυτή την προεκλογική περίοδο επέλεξε να κινηθεί πολιτικά και να αναδείξει θέματα, να μιλήσει για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και να στραφεί στη βάση της κοινωνίας που έχει απογοητευτεί από την κυβερνητική πολιτική. Αυτή η πρακτική δείχνει να αποδίδει και να φέρνει χαμόγελα. Η μεγάλη συσπείρωση στη βάση, ο ποιοτικός αγώνας που έδωσαν οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές σε όλη την Ελλάδα, αλλά και η ανταπόκριση που βρήκαν, γεμίζει ελπίδα και αισιοδοξία τη Χαριλάου Τρικούπη που ετοιμάζει τις τελευταίες κινήσεις της, σε πολιτικό και οργανωτικό επίπεδο.

Σύμφωνα με πληροφορίες το οργανωτικό της Χαριλάου Τρικούπη έχει πάρει την απόφαση του για τις δύο τελευταίες ομιλίες του Νίκου Ανδρουλάκη. Η κεντρική της Αθήνας θα γίνει την Τετάρτη 5 Ιουνίου και δύο ημέρες μετά, την Παρασκευή 7 Ιουνίου ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα μιλήσει στο Ηράκλειο. Εκεί, στην Κρήτη ο Νίκος Ανδρουλάκης θα ολοκληρώσει τον προεκλογικό του αγώνα.

Πολιτικό ήθος και επιχειρήματα

Η προεκλογική εκστρατεία του ΠΑΣΟΚ, πολιτικά, βασίστηκε κυρίως σε θέματα που έχουν κοινωνικό πρόσημο και επηρεάζουν οριζόντια την κοινωνία. Θέματα όπως η ακρίβεια, η Υγεία κι η στεγαστική κρίση που εκτοξεύει το κόστος ζωής για τους μη προνομιούχους του 2024, συζητηθήκαν, αναλύθηκαν και αποτιμήθηκαν θετικά.

Όλα τα παραπάνω είναι θέματα που δούλεψαν το προηγούμενο διάστημα οι τομείς του κόμματος με εντολή του πρόεδρου του Κινήματος. Είναι θέματα, που ανέδειξε κι έβαλε το ΠΑΣΟΚ στο δημόσιο διάλογο, μέσα από την πολιτική που ασκεί, τόσο θεσμικά μέσα στη Βουλή, όσο όμως και με στοχευμένες δράσεις σε επίπεδο κοινωνίας.

Η επαρχία το όπλο

Μέχρι στιγμής το ΠΑΣΟΚ οργανωτικά κινήθηκε κυρίως στην επαρχία που έχει αυξημένες δυνάμεις και σε πολλούς νομούς βγήκε δεύτερο. Η επαρχία άλλωστε το κράτησε ζωντανό στα δύσκολα χρόνια της προηγούμενης δεκαετίας και αναμένεται να φέρει ψήφους στην κάλπη της 9ης Ιουνίου από κάθε γεωγραφικό διαμέρισμα. Οι παραδοσιακοί δεσμοί της δημοκρατικής παράταξης με την Κρήτη, οι σχέσεις του ΠΑΣΟΚ με τον προοδευτικό κόσμο των νησιών, με τους ακρίτες, τις μειονότητες, τους «παλαιούς πράσινους νομούς της δυτικής Ελλάδας», αλλά και η σχέση που κτίστηκε στην Θεσσαλία μετά την καταστροφή που υπέστη η εν λόγω περιφέρεια, τροφοδοτούν την ελπίδα για ένα πολύ καλό αποτέλεσμα.

Τώρα την τελευταία εβδομάδα το ΠΑΣΟΚ ρίχνει όλο το βάρος του στο Λεκανοπέδιο με στόχο οι θέσεις του κόμματος να φτάσουν σε κάθε προάστιο, σε κάθε γειτονιά και σε κάθε σπίτι της Αττικής. Στοχευμένες εξορμήσεις από βουλευτές και υποψήφιους ευρωβουλευτές θα γίνουν σε κάθε έναν από τους 66 δήμους στο Λεκανοπέδιο. Αυτοδιοικητικοί, συνδικαλιστές και μέλη επιμελητηρίων και φορέων έχουν ξεκινήσει ήδη τα τηλέφωνα και τις μαζώξεις σε πλατείες, καφέ και σπίτια προκειμένου το ΠΑΣΟΚ να πετύχει την μέγιστη δυνατή συσπείρωση που θα το οδηγήσει στη δεύτερη θέση.

Οι νομικές εξελίξεις με τις υποκλοπές

Στο μεταξύ οι νομικοί σύμβουλοι του κ. Ανδρουλάκη επεξεργάζονται την απάντηση του προέδρου της ΑΔΑΕ μέσω επιστολής ότι ΕΥΠ αρνείται να εφαρμόσει την απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου της χώρας, του Συμβουλίου της Επικρατείας. Υπενθυμίζουμε ότι η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας ορίζει ότι η ΕΥΠ οφείλει να ενημερώσει την ΑΔΑΕ για τους τυπικούς λόγους της παρακολούθησης του κ. Ανδρουλάκη, του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Κάποιοι από την Χαριλάου Τρικούπη πρότειναν να κατατεθεί μήνυση κατά του πρωθυπουργού ως πολιτικού προϊσταμένου της ΕΥΠ, αλλά προς ώρας θα περιμένουν την επόμενη συνεδρίαση της ΑΔΑΕ για τις περαιτέρω ενέργειές της ανεξάρτητης αρχής. Πάντως ο ίδιος ο Νίκος Ανδρουλάκης την Πέμπτη το πρωί εξέφρασε την βεβαιότητα σε τηλεοπτική εκπομπή ότι θα δικαιωθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. «Το ίδιο θα συμβεί και με τους συγγενείς των θυμάτων των Τεμπών που έχουν προσφύγει», προσέθεσε ο κ. Ανδρουλάκης

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα