«Η Τουρκία έχει χρόνο να αλλάξει στάση – Είμαστε έτοιμοι για επαφές»

Νέο μήνυμα στην Τουρκία να συνεχίσει το πρώτο ενθαρρυντικό βήμα με την αποχώρηση του Oruc Reis, έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, μετά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να ξεκινήσει άμεσα τις διερευνητικές επαφές για τη χάραξη των θαλάσσιων ζωνών σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο.

«Σε περίπτωση επιδείνωσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων, το πλαίσιο των κυρώσεων έχει αποφασιστεί.Η Τουρκία έχει χρόνο.

Διανύουμε μια περίοδο ευαίσθητη στην ανατολική Μεσόγειο.

Η Τουρκία απειλεί την σταθερότητα, αμφισβητεί κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Όπως σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «ισχύει αυτό που έχουμε πει, τελειώνουν οι προκλήσεις, αρχίζουν οι συζητήσεις.

Είμαστε έτοιμοι να αρχίσουμε τις διευρευνητικές επαφές για τον καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο».

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε μονόδρομο τον καλόπιστο διάλογο με βάση το Διεθνές Δίκαιο.

Για όσα συνέβησαν στη Μόρια, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση αντέδρασε πάρα πολύ γρήγορα και ήδη οργανώθηκε ένα κέντρο με πολύ καλύτερες συνθήκες από αυτές που επικρατούσαν στη Μόρια.

«Χρειάζεται μια ενιαία ευρωπαϊκή πολιτική για της μετανάστευση», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Παράλληλα, σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υπάρχει αυστηρή φύλαξη των συνόρων στον Έβρο και στη θάλασσα, αλλά κάποια στιγμή πρέπει να δούμε την πραγματικότητα κατάματα και η ευρωπαϊκή συμπαράσταση να μεταφραστεί σε πραγματική αλληλεγγύη, υπογράμμισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

«Πάνω από όλα το συμπέρασμα της Λέσβου είναι ότι το προσφυγικό/μεταναστευτικό χρειάζεται μια συνολική απάντηση», τόνισε.

«Θέση της Ελλάδας είναι ότι η Μόρια ανήκει στο παρελθόν, πρέπει να περάσουμε στην ίδρυση μιας νέας σύγχρονης δομής», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τι είπε ο Σαρλ Μισέλ

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τόνισε ότι το ζήτημα της ανατολικής Μεσογείου είναι ένα θέμα που αφορά το σύνολο της Ε.Ε.

«Η επόμενη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ θα εστιάσει στην ανατολική Μεσόγειο και στις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία. Το θέμα δεν έχει να κάνει μόνο με την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά με όλη την ΕΕ», τόνισε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

«Το μεταναστευτικό είναι μια πρόκληση για την ΕΕ, όχι μόνο για τα κράτη στην πρώτη γραμμή. Πρέπει να έχουμε μια δίκαιη ισχυρή απάντηση, για να καταπολεμήσουμε την παράνομη μετανάστευση, να οργανώσουμε την αλληλεγγύη» είπε ακόμα ο Σαρλ Μισέλ.

«Θέλω να δω με τα μάτια μου ποιά είναι η κατάσταση [στη Λέσβο] και τι απαντήσεις μπορούμε να δώσουμε τις επόμενες μέρες» είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τόνισε ότι «η επόμενη σύνοδος κορυφής θα αφιερωθεί ειδικά στο μεταναστευτικό, το ζήτημα της ασφάλειας, της σταθερότητας στη Μεσόγειο».

«Πρέπει να συνεργαστούμε για να δούμε πώς θα προοδεύσουμε. Πρέπει να είμαστε αυστηροί ώστε να γίνονται σεβαστές οι αρχές, για Ελλάδα, Κύπρο και όλα τα κράτη-μέλη. Αν υπάρχει σεβασμός κοινών αξιών, αυτό θα είναι πολύ σημαντικό» κατέληξε ο κ. Μισέλ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα