Η Τουρκία εκβιάζει την Ε.Ε. με το προσφυγικό

Σε αντίποινα προχωρά η Τουρκία για τις κυρώσεις που της επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση αφού ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανακοίνωσε την αναστολή της συμφωνίας επανεισδοχής των μεταναστών.

«Η συμφωνία επανεισδοχής και η άρση της βίζας θα τεθούν σε ισχύ ταυτόχρονα. Αναστείλαμε τη συμφωνία επανεισδοχής», δήλωσε ο Τσαβούσογλου σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι TGRT.

Πρόκειται για την πρώτη αντίδραση της Τουρκίας στις κυρώσεις που επέβαλε η ΕΕ λόγω των δραστηριοτήτων της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ.

Η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας προβλέπει πως η Άγκυρα είναι υποχρεωμένη να δέχεται πίσω και να επαναπροωθεί στις πατρίδες τους μετανάστες από ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

O Μεβλούτ Τσαβούσογλου έχει επανειλημμένως δηλώσει ότι οι κυρώσεις της ΕΕ είναι απαράδεκτες και δεν έχουν καμία αξία για την Τουρκία.

Τα τρία βασικά μέτρα που αποφάσισαν οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών για την Τουρκία ήταν αρχικά το «πάγωμα» της προενταξιακής βοήθειας ύψους 145,8 εκατ. ευρώ από την ΕΕ στην Τουρκία το 2019, δεύτερον, το πάγωμα της υπογραφής νέας συμφωνίας στο τομέα των αεροπορικών μεταφορών, αλλά και την αναβολή του διαλόγου σε υψηλό πολιτικό επίπεδο σε τομείς όπως η οικονομία, η ενέργεια, οι μεταφορές και η γεωργία και τρίτον την αναστολή της χορήγησης δανείων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για έργα τα οποία υλοποιούνται υπό την εγγύηση του τουρκικού κράτους.

Διαβάστε επίσης