Η Τουρκία έτοιμη για συνομιλίες με τους Ταλιμπάν: «Αν μας χτυπήσουν την πόρτα»

Την πρόθεση της Τουρκίας να συνομιλήσει με τους Ταλιμπάν, αν χρειαστεί, επιβεβαίωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά τη μουσουλμανική προσευχή της Παρασκευής, ο Τούρκος πρόεδρος, που επιμένει στην πρόθεσή του ν’ αναλάβει η χώρα του τη φύλαξη του αεροδρομίου της Καμπούλ, επισήμανε ότι «αν [οι Ταλιμπάν] χτυπήσουν την πόρτα μας, θα την ανοίξουμε για διάλογο. Δεν είμαστε σε θέση να κλείσουμε την πόρτα στους ανθρώπους του Αφγανιστάν. Έχουμε επενδύσεις εκεί».

Ο Ερντογάν έστρεψε τα βέλη του κατά της Δύσης και μουσουλμανικών χωρών, τις οποίες κατηγόρησε ότι δεν έδειξαν το απαιτούμενο ενδιαφέρον για το Αφγανιστάν τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

«Η Ρωσία επενέβη, όπως και οι ΗΠΑ, αλλά καμία χώρα δεν πραγματοποίησε επέμβαση με υγιείς σκοπούς. Όλες οι χώρες προσέγγισαν το Αφγανιστάν με στρατούς και όπλα. Τώρα, το Αφγανιστάν έχει εγκαταλειφθεί από όλους, αν και η στάση των Ταλιμπάν είναι ξεκάθαρη. Έχουν γίνει αρκετές συζητήσεις με τους Ταλιμπάν και τα αποτελέσματα είναι εμφανή».

Ο Ερντογάν υποστήριξε ότι η Τουρκία «καταβάλλει την αναγκαία προσπάθεια για την ανάπτυξη του Αφγανιστάν και θα συνεχίσει να το κάνει».

Ο Τούρκος πρόεδρος διεμήνυσε ότι η χώρα του «δεν θα γίνει αποθήκη προσφύγων στην Ευρώπη», και χαρακτήρισε ψέματα της αντιπολίτευσης ότι στην Τουρκία βρίσκονται ενάμισι εκατομμύριο Αφγανοί: «Η αντιπολίτευση λέει πως η Τουρκία έχει δεχτεί 1,5 εκατομμύριο παράνομους μετανάστες από το Αφγανιστάν. Αυτό είναι ψέμα. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 300.000 Αφγανοί πρόσφυγες στην Τουρκία. Θα κάνουμε όλα τα απαραίτητα αποτρεπτικά βήματα για να εμποδίσουμε την παράνομη μετανάστευση».

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την Πέμπτη, ο Ερντογάν είπε ότι «έχουμε επίγνωση της αναταραχής που έχει προκληθεί. Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει άλλη χώρα στον κόσμο που να φιλοξενεί τόσο πολλούς πρόσφυγες και να αντιμετωπίζει τόσο λίγα προβλήματα ασφάλειας». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «φυσικά, η Τουρκία δεν είναι μια χώρα χωρίς αξιώσεις, όπου ο καθένας μπορεί να εισέλθει, να βγει και να ενεργήσει όπως θέλει. Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ σε εκείνους που δεν συμμορφώνονται με τους νόμους, τους κανόνες και την τάξη αυτής της χώρας να επιδεικνύουν συμπεριφορές που θα προκαλέσουν χάος».

«Η Τουρκία δεν έχει καθήκον, ευθύνη ή υποχρέωση να είναι η αποθήκη προσφύγων της Ευρώπης. Ο νόμος ισχύει για όλους στη χώρα μας. Οι καλεσμένοι μας δεν αποτελούν εξαίρεση. Ωστόσο, δεν κλείνουμε τα μάτια σε εκείνους που θέλουν να χρησιμοποιήσουν τους πρόσφυγες για τη βρώμικη ατζέντα τους», επισήμανε ο Τούρκος πρόεδρος.

Ο Ερντογάν είπε ότι «το κράτος μας είναι πρωτίστως υπεύθυνο για την ασφάλεια και την ευημερία των 84.000.000 πολιτών του. Από την άλλη, δεν είμαστε μια κοινωνία που σκέφτεται μόνο τον εαυτό της και γυρίζει την πλάτη σε αυτούς που έρχονται στην πόρτα της».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα