Η Τουρκία πρώτο πιάτο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

Tο ζήτημα των προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας στο Αιγαίο και σε ότι αφορά στις εξελίξεις στην Κυπριακή ΑΟΖ αναμένεται να θέσει, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σε συντονισμό με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, οι εργασίες του οποίου αρχίζουν σήμερα το μεσημέρι στις Βρυξέλλες και ολοκληρώνονται αύριο.

Με βάση και τη δήλωση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, πριν έναν μήνα, στην Άτυπη Σύνοδο Κορυφής, θα επιδιωχθεί να σταλεί ένα ισχυρό μήνυμα προς την Τουρκία, τόσο για τις ενέργειές της, όσο και για την ρητορική που αναπαράγεται από τα πλέον επίσημα χείλη.

Για τους στρατιωτικούς

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Τσίπρας αναμένεται να τονίσει και το ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, που κρατούνται από τις τουρκικές αρχές, εντείνοντας έτσι τον συντονισμό και την πίεση προς την Αγκυρα, με στόχο την ταχεία επιστροφή τους.

Επίσης, ο πρωθυπουργός αναμένεται να αναφερθεί στις θέσεις της Ελλάδας για την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων και στην εξέλιξη των – κρίσιμων για την ενταξιακή προοπτική της ΠΓΔΜ και της Αλβανίας- ελληνικών διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια και τα Τίρανα.

Ως προς τα ζητήματα της οικονομίας, που περιλαμβάνονται στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η συζήτηση για τη φορολογία των ψηφιακών και τεχνολογικών ομίλων, οι οποίοι μέχρι σήμερα απολαμβάνουν ένα ιδιότυπο καθεστώς το οποίο δεν συμβάλει στην εμπέδωση της φορολογικής δικαιοσύνης σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για το ζήτημα αυτό αναμένεται να παρθούν το επόμενο διάστημα οι σχετικές αποφάσεις που θα καθορίζουν το πλαίσιο φορολογίας για αυτούς τους ομίλους.

Φορολογική δικαιοσύνη

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η ελληνική πλευρά θα τονίσει την ανάγκη να γίνει αυτό άμεσα και με τρόπο αποτελεσματικό. Διότι, όπως επανειλημμένα έχει επισημάνει ο πρωθυπουργός είναι ζωτικής σημασίας για την Ένωση να εξασφαλίζει συνθήκες φορολογικής δικαιοσύνης στο εσωτερικό της, καθώς είναι πολλές οι περιπτώσεις που τα βάρη έπεσαν μονομερώς στις πλάτες των πολιτών, την ίδια ώρα που δεν συνέβαινε το ίδιο με μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.

Η συγκεκριμένη Σύνοδος Κορυφής θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική για την Ευρωζώνη, καθώς θα τεθούν στο τραπέζι οι θέσεις των κρατών μελών, για μια σειρά από ζητήματα. Ο Ελληνας πρωθυπουργός αναμένεται να διατυπώσει τις θέσεις που έχει εκφράσει επανειλημμένα, τόσο σε δημόσιες παρεμβάσεις – με χαρακτηριστικότερη την ομιλία στην Πνύκα, παρουσία του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν- όσο και σε σχετικές συζητήσεις στα Ευρωπαϊκά Συμβούλια. Οι θέσεις που αφορούν τη μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης σε μια κατεύθυνση που θα εμβαθύνει διαδικασίες ολοκλήρωσης – όπως είναι το ζήτημα της τραπεζικής ένωσης, διαμοιρασμού της ευθύνης ανάμεσα στα κράτη μέλη- ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Προϋπολογισμού στους τομείς που αφορούν την κοινωνική συνοχή και μια σειρά από προτάσεις που έχει καταθέσει στο δημόσιο διάλογο και αποτελούν σημαντικό κομμάτι της συζήτησης που θα διεξαχθεί την Παρασκευή στις Βρυξέλλες.

Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα συζητηθούν, ακόμα, η στάση της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο θέμα των δασμών που ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ στο χάλυβα και το αλουμίνιο, το Brexit και οι σχέσεις Ε.Ε.-Ρωσίας.

Οι ΗΠΑ, η Ρωσία και τα άλλα παιδιά

Το εμπόριο και οι δασμοί στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου που ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ, το ζήτημα της Ρωσίας, μετά την επίθεση στο Σάλσμπερι, και οι πρόσφατες εξελίξεις με την Τουρκία είναι τα βασικά θέματα που θα συζητήσουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες.

Πρώτο θέμα στην ημερήσια διάταξη είναι το εμπόριο. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες, αφού πρώτα ενημερωθούν για την πορεία της συνάντησης της Επιτρόπου Εμπορίου Σεσίλια Μάλμστρομ με τον υπουργό εμπορίου των ΗΠΑ Γουίλμπουρ Ρος στην Ουάσινγκτον, αναμένεται να στηρίξουν τα αντίμετρα που προετοιμάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ως απάντηση στους δασμούς στον χάλυβα και το αλουμίνιο που οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να θέσουν σε ισχύ από αύριο.

Εξάλλου, το θέμα της Ρωσίας θα συζητηθεί κατά τη διάρκεια του δείπνου εργασίας των ηγετών. Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι θα ενημερώσει τους ηγέτες της ΕΕ για τις έρευνες που διεξάγονται για την επίθεση στο Σάλσμπερι, σε συνεργασία με τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ). Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να εκφράσουν την πλήρη αλληλεγγύη και στήριξή τους στη Μ. Βρετανία και να δηλώσουν έτοιμοι να συντονίσουν μέτρα που πρέπει να ληφθούν κατά της Ρωσίας, χωρίς ωστόσο να προχωρήσουν σε κυρώσεις. Η συζήτηση των ηγετών της ΕΕ θα επικεντρωθεί στην ανάγκη να ενισχυθεί η άμυνα της ΕΕ απέναντι σε επιθέσεις υβριδικού πολέμου.

Οι εξελίξεις με την Τουρκία θα συζητηθούν, επίσης, κατά τη διάρκεια του δείπνου των ηγετών. Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης πρόκειται να ενημερώσουν τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ για την προκλητική στάση της Τουρκίας στο Αιγαίο και στην Κυπριακή ΑΟΖ. Οι ηγέτες της ΕΕ αναμένεται να στείλουν ένα «ισχυρό μήνυμα» προς την ‘Αγκυρα, ενόψει της Συνόδου της Βάρνας, στις 26 Μαρτίου όπου ο Ντόναλντ Τουσκ και ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ θα συναντηθούν με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με το προσχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα καταδικάσουν έντονα «τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο» και θα υπογραμμίσουν την πλήρη αλληλεγγύη τους προς την Κύπρο και την Ελλάδα.

Επαφές Τσίπρα με Τουσκ, Μέρκελ, Μακρόν, Μέι

Στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής o κ. Τσίπρας αναμένεται να έχει επαφές με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και την πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέϊ, με τους οποίους θα συζητήσει για την Τουρκία, την Κύπρο και το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ.

Στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος ο Αλ. Τσίπρας

Οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής θα αρχίσουν το μεσημέρι. Νωρίτερα ο κ. Τσίπρας θα συμμετάσχει, ως παρατηρητής, στην προπαρασκευαστική σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του πρωθυπουργού, με βάση την ώρα Ελλάδας, έχει ως εξής:

Πέμπτη 22 Μαρτίου:

13.30: Παρουσία στην προπαρασκευαστική Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος

15.00: Συμμετοχή στις εργασίες της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

20.30: Παρουσία στο Δείπνο Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων της ΕΕ

Παρασκευή 23 Μαρτίου:

10.00: Συμμετοχή στο Πρόγευμα εργασίας με θέμα την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση (άρθρο 50)

12.30: Συμμετοχή στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής για την Ευρωζώνη

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα