Η τρόικα απαιτεί (και) υπογραφή Τσίπρα

Το γνωστό «παιχνίδι» της κάνει η τρόικα, επιθυμώντας να δεσμεύσει και τον Αλέξη Τσίπρα πως όχι μόνο δεν θα αλλάξει ρώτα -εάν γίνει πρωθυπουργός, αλλά ότι θα συνεχίσει να λειτουργεί με γνώμονα τα συμφέροντα των δανειστών.

Τι του ζητούν; Να «ορκιστεί» ή για την ακρίβεια να υπογράφει τυφλή υποταγή στα κελεύσματα τους, με τους δύο κυβερνητικούς εταίρους κάθε άλλο παρά αντίθετοι να εμφανίζονται στο ενδεχόμενο να μπει και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στο κάδρο της διαπραγμάτευσης. Μόνο τυχαίο, άλλωστε, δεν είναι το γεγονός πως πληθαίνουν οι φωνές για επικείμενη συνάντηση πρωθυπουργού – αξιωματικής αντιπολίτευσης, την ώρα που οι… εταίροι μας δεν δείχνουν καμία διάθεση να βοηθήσουν την Ελλάδα να βγει από το τέλμα.

«Το παιχνίδι είναι πολύ δύσκολο, πολύ σκληρό και πολύ συγκεκριμένο και πρέπει να διαμορφώσουμε στο εσωτερικό συνθήκες αρραγούς μετώπου», δήλωσε εξερχόμενος του Μαξίμου ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος και συμπλήρωσε ότι «η αντιπολίτευση θα πρέπει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, στο επίπεδο ωριμότητας και υπευθυνότητας που απαιτείται». Την ίδια ώρα, Κουμουνδούρου επιμένει στη γραμμή της μη υπογραφής καμιάς συμφωνίας με τους πιστωτές και ζητά επίμονα εκλογές, πριν ακόμη από τις διαδικασίες εκλογής του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας.

Την ίδια ώρα, η στάση αυτή των δανειστών, προκαλεί έντονο προβληματισμό στον ΣΥΡΙΖΑ. Χαρακτηριστική είναι η πρόσφατη δήλωση του Γιάννη Δραγασάκη ότι ενδεχομένως η σκληρή τους στάση δεν αφορά μόνο αυτήν την κυβέρνηση. Θυμούνται, μάλιστα, πως ανάλογες πιέσεις είχε δεχθεί και ο Αντώνης Σαμαράς, όταν μετά την αποχώρηση του Γιώργου Παπανδρέου από την πρωθυπουργία, διαφαίνονταν η προοπτική ανάληψης εξουσίας από τον ίδιο.

Η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ
Θετικό σε τυχόν πρόσκληση από τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, εμφανίζεται η Κουμουνδούρου. «Με ανοιχτή όμως ατζέντα. Θα πάμε και για τα θέματα της οικονομίας, θα πούμε καθαρά αυτό που πιστεύουμε», ανέφερε ο Πάνος Σκουρλέτης, εξειδικεύοντας ότι στο θέμα του χρέους και της εξόδου από την κρίση με μνημονιακή στρατηγική δεν μπορεί να υπάρξει σύγκλιση. Δεν υπάρχουν περιθώρια ουσιαστικής συνεννόησης», επανέλαβε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος και πρόσθεσε ότι «ο λαός έχει να διαλέξει σε δυο εκ διαμέτρου αντίθετα σχέδια. Αν γίνεται για εξεύρεση συνενόχων δεν θα έχει μικρό αντίκρισμα. Αν γίνει για να πάμε σε συνάντηση πολιτικών αρχηγών μπορεί να είναι και θετικό».

Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ λέει «όχι» σε τριμερή συνάντηση και με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο, καθώς θα έδινε μια στρεβλή εντύπωση συνάντησης των τριών κομμάτων. Η κυβέρνηση εκπροσωπείται από τον πρωθυπουργό, υποστήριξε χαρακτηριστικά ο κ. Σκουρλέτης, επαναλαμβάνοντας την ανάγκη να υιοθετηθεί η πρόταση που κατέθεσε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Αλέξης Τσίπρας.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα