«Η τρόικα πιέζει για τρελές πολιτικές»

Στις δύσκολες διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα αναφέρεται δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Guardian, τονίζοντας πως χαρακτηρίζονται από θυμό, έλλειψη εμπιστοσύνης και μετά βίας μεταμφιεσμένο πανικό.

Η Guardian επικαλείται δηλώσεις Ελληνα ανώτερου κυβερνητικού αξιωματούχου, ο οποίος δηλώνει ότι «η τρόικα μας πιέζει για να υιοθετήσουμε πολιτικές που είναι τρελές. Αν μας υποχρεώσουν να επιβάλλουμε ακόμα και μισό μέτρο περισσότερο, τότε θα γίνει επανάσταση σε τούτη τη χώρα. Είναι τυφλοί;», διερωτήθηκε η ίδια πηγή. Στις Βρυξέλλες, ένας άλλος αξιωματούχος αναφέρθηκε στις διαπραγματεύσεις λέγοντας στον Guardian, ότι «είναι άσχημα -είναι σαν είμαστε ξανά στο 2010».

Το δημοσίευμα αναφέρει ακόμα πως «ούτε καν δέκα ημέρες μετά από την επιβίωση με στενό περιθώριο της ψήφου δυσπιστίας, μόνο σίγουρο δεν είναι ότι οι βουλευτές της κυβέρνησης θα υπερψηφίσουν τα μέτρα». Η έγκριτη βρετανική εφημερίδα προσθέτει ότι αυτό που ανησυχεί ακόμα περισσότερο τους Ελληνες αξιωματούχους είναι η προοπτική περισσότερων περικοπών.

Προσπαθώντας να παρουσιάσει την εικόνα που έχει διαμορφωθεί από τους «ανελέητους γύρους σφιξίματος της ζώνης», ο Guardian αναφέρει μεταξύ άλλων ότι το διαθέσιμο εισόδημα των Ελλήνων έχει περιοριστεί κατά 40% από την έναρξη της κρίσης, με το ΑΕΠ να έχει μειωθεί κατά 25%. «Το ανθρώπινο κόστος του περιορισμού του ελλείμματος από το 15,9% σε περίπου 3% του ΑΕΠ φέτος όχι μόνο έχει προκαλέσει επίπεδα-ρεκόρ στην ανεργία, αλλά έχει ρίξει την Ελλάδα και σε μια παρατεταμένη ύφεση», προσθέτει η ανταπόκριση.

Στο κείμενο αναφέρεται ακόμα ότι πέρα από τους πολιτικούς, ακόμα και οικονομολόγοι που έχουν επικρίνει την κυβέρνηση για καθυστερήσεις στις μεταρρυθμίσεις λένε πως περαιτέρω περικοπές θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τη δημοσιονομική πρόοδο που έχει πετύχει μέχρι στιγμής η χώρα.

Η εφημερίδα παραθέτει, τέλος, τη δήλωση ενός ακόμα κυβερνητικού αξιωματούχου, ο οποίος λέει πως αυτό που δε φαίνεται να πιστεύει ή να καταλαβαίνει η τρόικα είναι ότι η κυβέρνηση θα πέσει να πιεστεί υπερβολικά. «Σε αυτό το σημείο, έχοντας επιτύχει τόσα πολλά, αξίζουμε λίγο περισσότερο σεβασμό», προσθέτει ο ίδιος αξιωματούχος.

Διαβάστε επίσης