Η «τρόικα» του Κυριάκου θα «τρέξει» τα κονδύλια

Σκυλακάκης, Σκέρτσος και Πατέλης είναι οι επιλογές του πρωθυπουργού για να έχουν ειδικό ρόλο στη διαχείριση του πακέτου των 70 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης

Η νέα εποχή για τη χώρα ξεκίνησε από τη Δευτέρα τα μεσάνυχτα στις Βρυξέλλες, όταν οριστικοποιήθηκε η σύσταση του Ταμείου Ανάκαμψης, και το πώς θα μοιραστούν τα περίπου 750 δισεκατομμύρια ευρώ που προικίζεται το ταμείο.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Η Ελλάδα μαζί με τα χρήματα του προϋπολογισμού, συν τις άλλες δράσεις από την Ευρώπη έχει εξασφαλίσει περί των 70 δισεκατομμυρίων ευρώ, όμως θα πρέπει να επισημανθεί ότι τα πρώτα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης θα εκταμιευθούν τον Ιούνιο του 2021. Φυσικά η Ελλάδα, με βάση όσα συμφωνήθηκαν, θα πρέπει να καταθέσει οργανωμένο σχέδιο για το πώς αυτά τα χρήματα θα οδηγηθούν εκεί όπου υπάρχουν πραγματικές ανάγκες και όχι σε ημέτερους και σε ρουσφέτια. Κι όπως τονίζει και το πόρισμα της Επιτροπής Σοφών, υπό τον Χριστόφορο Πισσαρίδη, είναι η ευκαιρία με αυτά τα κονδύλια να αλλάξει μέχρι και το παραγωγικό μοντέλο της χώρας.

Η απόφαση του πρωθυπουργού για την ομάδα που θα ασχοληθεί με το πώς θα αξιοποιηθούν αυτά τα κονδύλια είναι δεδομένη. Ο υφυπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, όπως πολλάκις έχει αναφέρει η «Α» αναμένεται να αναβαθμιστεί. Τα σενάρια είναι δύο. Το ένα είναι από υφυπουργός Οικονομικών να πάρει προαγωγή και να γίνει είτε αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, είτε αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, όπου θα υπάγεται άμεσα στο Μαξίμου. Το δεύτερο είναι να συσταθεί ένα ειδικό υπουργείο όπου θα αναλάβει το υπουργείο ο κ. Σκυλακάκης.

Δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η αναβάθμιση του Θόδωρου Σκυλακάκη

Φυσικά, ο κ. Σκυλακάκης δεν θα είναι μόνος. Θα συσταθεί μία τρόικα μαζί με τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργό Άκη Σκέρτσο και τον οικονομικό σύμβουλο του κ. Μητσοτάκη, Αλέξη Πατέλη. Οι Σκυλακάκης, Σκέρτσος και Πατέλης θα αναλάβουν το δύσκολο έργο να υλοποιήσουν τον σχεδιασμό από την Επιτροπή Πισσαρίδη για το νέο παραγωγικό μοντέλο της χώρας. Στην ίδια ομάδα θα μετάσχουν με περιφερειακό τρόπο ο Γιώργος Γεραπετρίτης (υπουργός Επικρατείας), ο οποίος θα έχει τον πρώτο και τελευταίο λόγο στα νομοσχέδια που θα κατατεθούν και θα αφορούν τα κονδύλια που θα έρθουν από το Ταμείο Ανάκαμψης. Είτε ως επιχορηγήσεις από την Κομισιόν, είτε ως δανεικά.

Η «τρόικα» θα μπορεί να υπολογίζει και στην αρωγή του Γιάννη Στουρνάρα. Ο διοικητής της ΤτΕ θα έχει λόγο και βέβαια και η εμπειρία του και οι γνωριμίες του θα παίξουν σημαντικό ρόλο. Στην ομάδα είναι αρκετά πιθανό να προστεθεί και ο καθηγητής στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Πάνος Τσαλκόγλου. Ο καθηγητής μετέχει στην Επιτροπή Σοφών υπό τον Χριστόφορο Πισσαρίδη κι έχει εμπειρία, καθώς ήταν πρόεδρος (2012-2014) και μέλος (2002-2004 και 2009-2012) του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων.  Έχει διατελέσει σύμβουλος των Γιώργου Παπανδρέου (2010-2011) και Λουκά Παπαδήμου (2011-2012) σε θέματα Απασχόλησης και Κοινωνικής Πολιτικής. Και τέλος ήταν μέλος της Economic and Financial Committee (EFC) της Ε.Ε. και του Eurogroup Working Group (EWG) και αναπληρωματικό μέλος των Ecofin and Eurogroup (2012-2014) και μέλος της Economic Policy Committee (EPC)της ΕΕ (2010-2011). Άρα γνωρίζει και τη νοοτροπία των τεχνοκρατών των Βρυξελλών.

Όλη η ομάδα θα τελεί υπό τις οδηγίες του κ. Μητσοτάκη και οδηγίες που θα λαμβάνει μόνο από εκεί. Ουδείς υπουργός, ακόμη και αυτός των Οικονομικών, δεν θα μπορεί να παρεμβαίνει δίχως την άδεια του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ρόλο κλειδί στην διαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων θα έχει και ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό, Άκης Σκέρτσος

Ο ανασχηματισμός και η οικονομία

Τώρα που το Ταμείο Ανάκαμψης είναι γεγονός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ετοιμάζεται και για τον ανασχηματισμό, αλλά και να προχωρήσει σε λύσεις σε διάφορα σημαντικά ζητήματα της καθημερινότητας. Στην κορυφή της ατζέντας του πρωθυπουργού θα βρεθούν οι τελικές αποφάσεις αναφορικά με τα αναδρομικά, μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και η περαιτέρω στήριξη της εργασίας, που δοκιμάζεται, ειδικά στον κλάδο του τουρισμού, αλλά όχι μόνο, λόγω κορωνοϊού.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να κλείσει άμεσα το ζήτημα των αναδρομικών, προκειμένου να προλάβει ένα νέο κύμα προσφυγών, που εκτός των άλλων θα συνεπάγεται οικονομικό κόστος για τους πολίτες. Κατά τις ίδιες πηγές, η κυβέρνηση τείνει να καταλήξει στην καταβολή, στην παρούσα φάση, αναδρομικών μόνο για τον ιδιωτικό τομέα και μόνο για τις κύριες συντάξεις. Ανοικτός αντιθέτως παραμένει ο τρόπος χορήγησης του ποσού προς τους δικαιούχους, που θα εξαρτηθεί από το τελικό κόστος της παρέμβασης. Όπως λέγεται, εάν το ποσό περιορίζεται σε λιγότερο από 1,5 δισ. ευρώ, το πιθανότερο είναι η καταβολή να γίνει άμεσα και εφάπαξ, ώστε να μην επιβαρυνθούν οι προϋπολογισμοί των επόμενων ετών, που δεν θα έχουν να σηκώσουν το βάρος των συνεπειών του κορωνοϊού. Εάν είναι πολύ μεγαλύτερο, η πληρωμή θα γίνει σε βάθος χρόνου και σε δόσεις. Σε κάθε περίπτωση, κρίσιμο για την τελική απόφαση είναι να διατηρηθούν «εφεδρείες» στα κρατικά ταμεία, ώστε παράλληλα να στηριχθούν οι απασχολούμενοι στον τουρισμό, που μέχρι την έναρξη της επόμενης σεζόν θα έχουν περιορισμένο ή μηδενικό εισόδημα.

Ο Αλέξης Πατέλης θα είναι μέλος της τρόικας για την διαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης

 Η στήριξη της απασχόλησης

Απόλυτη προτεραιότητα, επίσης, για τον κ. Μητσοτάκη είναι η στήριξη της εργασίας. Στην κατεύθυνση αυτή θα προωθηθούν νέες αλλαγές στο πρόγραμμα «Συν-Εργασία». Ειδικότερα, η κυβέρνηση προσανατολίζεται να βελτιώσει το σκέλος που αφορά την επιδότηση από το κράτος κατά 60% των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων κατά τις ημέρες που δεν απασχολούνται, καθώς οι εργοδότες, με το υφιστάμενο πλαίσιο, επιβαρύνονται χωρίς να έχουν προσφορά εργασίας. Έτσι, η κάλυψη σχεδιάζεται να φτάσει στο 100%.

Παράλληλα, στα σκαριά βρίσκεται και ένα πρόγραμμα επιδότησης της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας. Συγκεκριμένα, αναζητούνται δικλίδες ασφαλείας, ώστε να αποφευχθεί ένα κύμα απολύσεων προκειμένου στη συνέχεια ορισμένοι να επωφεληθούν από τις ευεργετικές διατάξεις του, καθώς στόχος είναι να υπάρξει πραγματική αύξηση των θέσεων απασχόλησης.

Τέλος, κρίσιμη θεωρεί ο κ. Μητσοτάκης την επιστροφή της βιομηχανίας στον «χάρτη» της ελληνικής οικονομίας. Είναι ενδεικτικό ότι ο πρωθυπουργός εξετάζει το ενδεχόμενο, στο πλαίσιο του επερχόμενου ανασχηματισμού, να δημιουργήσει αυτοτελές υπουργείο Βιομηχανίας.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα