bpbg
bpbg

Η… τζοκεριάδα της Novartis

Το ορίτζιναλ «Τζόκερ» σπάει ταμεία, ενώ η... τζοκεριάδα της Novartis εξελίσσεται σε b-movie, που σε λίγο δεν θα κόβει ούτε εισιτήριο

Κάθε θαύμα τρεις ημέρες, το μεγάλο τέσσερις, επιτάσσει η λαϊκή σοφία που επιβεβαιώθηκε για άλλη μία φορά στην περίπτωση της προβολής στην Ελλάδα της ταινίας «Τζόκερ».

Επί τριήμερο και πλέον η χώρα, των πολιτικών κομμάτων συμπεριλαμβανομένων, ασχολήθηκαν με αυτό που περιέγραψε με ακρίβεια ο πρωθυπουργός: αναλωθήκαμε σε μία μάχη εντυπώσεων που στήθηκε γύρω από ένα περιστατικό που ενδεδυμένη με τόσες φήμες κατέληξε σε παρωδία.

Και μπορεί οι παρωδίες να είναι ακίνδυνες όταν μιλάμε για κινηματογράφο, αλλά στην πραγματική ζωή είναι τουλάχιστον προβληματικές για τον τρόπο που λειτουργεί μία δημοκρατία. Όσο ο κύριος Τσίπρας ανακύκλωνε στα social media ένα χιουμοριστικό είναι η αλήθεια φωτομοντάζ που απεικόνιζε τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, να καταδιώκει τον «Τζόκερ» Χοακίν Φίνιξ, στη συνεδρίαση της προανακριτικής για την υπόθεση Novartis την Τετάρτη ο όρος παρωδία απέκτησε το πραγματικό νόημά της.

Στην εύλογη πρόταση του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ, Βασίλη Κεγκέρογλου, με την οποία συντάχτηκε και η Ν.Δ., να εξαιρεθούν άμεσα ο Δημήτρης Τζανακόπουλος και ο Παύλος Πολάκης από μέλη της προανακριτικής εξαιτίας της εμπλοκής τους στην υπόθεση Νovartis και να εμφανιστούν σε αυτήν ως μάρτυρες, ποιος είδε τον… Τζόκερ και δεν τον φοβήθηκε. Φωνές, φασαρία, ψευτομαγκιές και φρασεολόγιο καφενείου από τους δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι επικαλέστηκαν –τι άλλο;– ότι επιδιώκεται η φίμωσή(;) τους.

Για ποια, όμως, εμπλοκή μίλησε ο Κρητικός κοινοβουλευτικός; Γι’ αυτή που νομοτελειακά γεννήθηκε όταν ο πολλά βαρύς Πολάκης δήλωσε σε δημόσια τηλεοπτική θέα ότι γνωρίζει τους τρεις προστατευόμενους μάρτυρες και όταν ο Δημήτρης Τζανακόπουλος χτυπούσε αλαζονικά την πόρτα του Αρείου Πάγου για να ενημερωθεί –ως μη όφειλε όμως– για την υπόθεση Novartis. Και τώρα ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας με τον πρώην κυβερνητικό εκπρόσωπο διεκδικούν το αδιανόητο προνόμιο να παραμείνουν εισαγγελείς (σ.σ. τέτοιες αρμοδιότητες έχει η Προανακριτική), ενώ στην πραγματικότητα είναι μάρτυρες που πρέπει να εξεταστούν από τους συναδέλφους τους της ίδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής.

Τα πράγματα είναι απλά, αλλά σύναμμα και πολύ σοβαρά για να αντέξουν άτεχνους πολιτικο-δικαστικούς θεατρινισμούς που συνεχίζονται κατά ριπάς. Ξυπνήσαμε για παράδειγμα την Πέμπτη με το ότι ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα φέρεται να έχει εκβιάσει τον άλλοτε προστατευόμενο μάρτυρα Νίκο Μανιαδάκη. Το πώς και το γιατί παραμένει ανεξιχνίαστο, αφού οι καταγγέλλοντες το περιστατικό εισαγγελείς Διαφθοράς απλώς μεταφέρουν κάτι που υποστηρίζουν ότι τους είπε «κάπου, κάποτε» ο Μανιαδάκης, χωρίς όμως να προσκομίζουν κανένα αποδεικτικό στοιχείο. Και παραπέμπει πια σε φαρσοκωμωδία το γεγονός ότι τρεις πεπειραμένοι εισαγγελείς που «τρέχουν» μια τόσο σημαντική έρευνα όπως αυτή της Novartis να μη λάβουν έστω μία έγγραφη κατάθεση από τον Ν. Μανιαδάκη, που να πιστοποιεί όσα οι ίδιοι τονίζουν στην αναφορά τους.

Τουλάχιστον το ορίτζιναλ «Τζόκερ» σπάει ταμεία. Ενώ η… τζοκεριάδα της Novartis εξελίσσεται σε b-movie, που σε λίγο δεν θα κόβει ούτε εισιτήριο.

Διαβάστε επίσης