Η υγεία… νοσεί

Η κρίση χτύπησε σε μεγάλο βαθμό και την δημόσια υγεία. Και βέβαια τα νοσοκομεία επλήγησαν περισσότερο, καθώς η τρόικα ζήτησε μείωση των δαπανών. Αποτέλεσμα της μείωσης των δαπανών να δημιουργηθούν μία σειρά από προβλήματα και αυτή τη στιγμή, πολλές νοσηλευτικές μονάδες να βρίσκονται σε δεινή θέση και όπως αναφέρουν σε καταγγελίες τους γιατροί και νοσηλευτές να κινδυνεύουν ακόμη και με λουκέτο.

Ειδικά στην Θεσσαλονίκη τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα, καθώς σε μεγάλα νοσοκομεία υπάρχει τεράστια έλλειψη υλικού. Έτσι στο Ιπποκράτειο γίνεται μόνο το 1/3 των χειρουργείων επειδή λείπουν ράμματα. Στο Παναγία εδώ και μήνες δεν λειτουργεί ο μοναδικός λιθοτρίπτης σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα και οι αναπνευστήρες είναι εκτός λειτουργίας στη Στεφανιαία Μονάδα.
Στη ΜΕΘ του Αγίου Δημητρίου, υπάρχουν μόλις 16 αντί για 20 νοσηλεύτριες, δηλαδή παρατηρείται υποστελέχωση κατά 20% σε σχέση με τα διεθνή στάνταρ.

Παρατηρούνται ελλείψεις προσωπικού ακόμα και στο Παπαγεωργίου, κατά μέσο όρο 30%. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο «Ειδικών Παθήσεων» υπάρχουν μόνο δυο ειδικοί ακτινολόγοι οι οποίοι καλούνται να καλύψουν 30 εφημερίες το μήνα. Την ώρα που ο φόβος για κραχ σε εφημερίες είναι πλέον ορατός, αναστάτωση σε εκατοντάδες ασθενείς έχουν ήδη προκαλέσει οι κινητοποιήσεις τις τελευταίες μέρες στα νοσοκομεία. Γιατροί κάνουν επίσχεση εργασίας ή απέχουν από εφημερίες και προειδοποιούν ότι από τον Ιούνιο δεν θα υπάρχουν γιατροί να κάνουν εφημερίες. Συνέπεια, η ταλαιπωρία των πολιτών, αφού η μη συμμετοχή των ειδικευόμενων στις εφημερίες δυσχεραίνει την αντιμετώπιση των περιστατικών.

Ήδη, προγραμματισμένες ιατρικές εξετάσεις αναβάλλονται, χειρουργεία καθυστερούν να γίνουν και επαναπρογραμματίζονται…

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα