Η βεντέτα Ουγγαρίας-Κομισιόν με φόντο το μεταναστευτικό
Η κυβέρνηση του Βίκτορ Όρμπαν απειλεί τις Βρυξέλλες ότι θα στείλει στην πρωτεύουσα του Βελγίου καραβάνια μεταναστών που βρίσκονται παράτυπα στη χώρα του
Ένα πρόστιμο ύψους €200.000.000 αλλά και η συνακόλουθη χρηματική ποινή €1.000. 000 για κάθε ημέρα καθυστέρησης καταβολής της… λυπητερής που επέβαλε στις αρχές Ιουνίου το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στην Ουγγαρία έχει προκαλέσει μια ιδιότυπη βεντέτα μεταξύ της Βουδαπέστης και των Βρυξελλών, με την κυβέρνηση του Βίκτορ Όρμπαν να απειλεί την ηγεσία της Κομισιόν με περίεργα αντίποινα, αν η τελευταία δεν ανακρούσει πρύμναν.
Επιμέλεια: Νίκος Τσαγκατάκης
Το επίδικο της κόντρας που έχει ξεσπάσει αφορά το μεταναστευτικό ζήτημα και η αρχή της υπόθετης πάει πίσω στον Δεκέμβριο του 2020 όταν το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης είχε κρίνει ότι η Ουγγαρία δεν είχε συμμορφωθεί με τους κανόνες του δικαίου της Ε.Ε. σχετικά με τις διαδικασίες που ακολουθούνται για τη χορήγηση διεθνούς προστασίας και την επιστροφή των υπηκόων τρίτων χωρών που διαμένουν παράνομα στη Γηραιά Ήπειρο. Η εν λόγω παράλειψη αφορούσε συγκεκριμένα τον περιορισμό της πρόσβασης στη διαδικασία διεθνούς προστασίας, την παράνομη κράτηση των αιτούντων διεθνή προστασία σε ζώνες διέλευσης και την μη τήρηση του δικαιώματός τους να παραμείνουν στην ουγγρική επικράτεια εν αναμονή οριστικής απόφασης επί της προσφυγής τους κατά της απόρριψης της αίτησής τους, καθώς και την απομάκρυνση των παρανόμως διαμενόντων υπηκόων τρίτων χωρών. Εν ολίγοις, η δικαστική κρίση θεωρούσε τότε ότι με την στάση που τηρεί η Ουγγαρία στο μεταναστευτικό-προσφυγικό ζήτημα υπονομεύει την αρχή της αλληλεγγύης και της δίκαιης κατανομής της ευθύνης μεταξύ των κρατών μελών. Έκτοτε επειδή η Κομισιόν έκρινε ότι η χώρα του Βίκτορ Όρμπαν εξακολουθεί να… γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων της την αρχή της ειλικρινούς συνεργασίας, προσέφυγε εκ νέου στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και πέτυχε την επιβολή της υψηλής χρηματικής «τιμωρίας» της Βουδαπέστης που όπως προαναφέρθηκε θα παίρνει… πανωτόκια για κάθε ημέρα μη συμμόρφωσης.
«Θα τους φέρουμε “πακέτο” στο Βέλγιο»
Οι χαρακτηρισμοί περί εξωφρενικής και απαράδεκτης απόφασης που έκανε τον Ιούνιο ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας μαθαίνοντας την δικαστική ετυμηγορία, συμπληρώνοντας ότι «οι παράνομοι μετανάστες μοιάζουν να είναι πιο σημαντικοί για τους γραφειοκράτες των Βρυξελλών από τους δικούς τους Ευρωπαίους πολίτες», προμήνυαν ότι δεν θα αργούσε η στιγμή που ο Όρμπαν θα προχωρούσε στα δικά του αντίποινα. Κι αυτή η στιγμή ήρθε πριν από μερικά 24ωρα όταν οι συμπολιτευόμενοι με το κυβερνών κόμμα Ούγγροι βουλευτές εκτόξευσαν την απειλή ότι θα ναυλώσουν οχήματα μαζικής μεταφοράς παράνομών μεταναστών ώστε οι τελευταίοι να «μετοικίσουν» από την Ουγγαρία στο Βέλγιο όπου και εδρεύουν και οι υπηρεσίες της Κομισιόν. Μάλιστα σε μία επίδειξη αποφασιστικότητας της ουγγρικής πλευράς ότι είναι έτοιμη να μην μείνει στα λόγια αλλά σκοπεύει να κάνει να πράξη την απειλή της, ο υφυπουργός Εσωτερικών της Ουγγαρίας Μπένσε Ρετβάρι, παραχώρησε στις 6 Σεπτεμβρίου συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της οποίας παρουσιάστηκαν κάποια λεωφορεία που έφεραν τη σήμανση της διαδρομής Ρόζκε-Βρυξέλλες (σ.σ. το Ρόζκε είναι ένα χωριό στην κομητεία Κσόνγκραντ, στην περιοχή της Νότιας Μεγάλης Πεδιάδας της νότιας Ουγγαρίας) και που θα χρησιμοποιηθούν –θεωρητικά– στην «εθελοντική» και «δωρεάν» μεταφορά όσων μεταναστών βρίσκονται παράτυπα στην Ουγγαρία.
Στα… κάγκελα και οι Βρυξέλλες
Όσο γράφονταν αυτές οι γραμμές η Βουδαπέστη δεν είχε προχωρήσει σε κάποια κλιμάκωση των ενεργειών της αλλά αυτό δεν έχει κατευνάσει στις ανησυχίες των Ευρωπαίων κομισάριων που έχουν σκαρφαλώσει στα… κάγκελα προειδοποιώντας με τη σειρά τους απειλητικά την κυβέρνηση της Ουγγαρίας ότι δεν ανεχτούν τέτοιες απειλές. Δια στόματος της εκπρόσωπου Εσωτερικών Υποθέσεων της Κομισιόν, Ανίτα Χίπερ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έστειλε τα τροχιοδεικτικά της στην Ουγγαρία υπογραμμίζοντας ότι οι ανακοινώσεις των αρχών της χώρας ότι θα μεταφέρουν παράτυπους μετανάστες από τα ουγγροσερβικά σύνορα στις Βρυξέλλες είναι απαράδεκτες και πως αν αυτή η πρόθεση έφτανε να γίνει πράξη θα αποτελούσε σαφή παραβίαση του ευρωπαϊκού κοινοτικού δικαίου «αλλά και σαφή παραβίαση της αρχής της ειλικρινούς και πιστής συνεργασίας, αλλά και της αμοιβαίας εμπιστοσύνης. Επιπλέον, θα υπονόμευε και την ασφάλεια του χώρου Σένγκεν στο σύνολό του».
Η Χίπερ διευκρίνισε, εξάλλου, ότι η Κομισιόν βρίσκεται σε επαφή με την Βουδαπέστη προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η ουγγρική κυβέρνηση «απέχει» από το να προχωρήσει στην υλοποίηση του σχεδίου της, προσθέτοντας ότι αντίστοιχες επαφές πραγματοποιούν οι Βρυξέλλες και με όμορα της Ουγγαρίας κράτη που δυνητικά θα επηρεάζονταν από την απευκταία εξέλιξη μεταφοράς μεταναστών.
«Είμαστε επίσης έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε όλες τις εξουσίες που μας δίνουν οι ευρωπαϊκές συνθήκες για να διασφαλίσουμε ότι το δίκαιο της ΕΕ γίνεται σεβαστό» ήταν η καταλυτική ατάκα των δηλώσεων της εκπρόσωπου της Κομισιόν.
Από την πλευρά του το Βέλγιο ως αυτόνομη κρατική οντότητα και όχι ως «οικοδεσπότης» που φιλοξενεί στο έδαφός του τις ενωσιακά θεσμικά όργανα ξεκαθάρισε μέσω της υφυπουργού Ασύλου και Μετανάστευσης, Νικόλ ντε Μουρ, ότι η χώρα δεν θα επιτρέψει την είσοδο οποιουδήποτε κονβόι ανθρώπων που θα χρησιμοποιηθεί ως όπλο εργαλειοποίησης των μεταναστευτικών-προσφυγικών ροών.
Κλείνοντας, αξίζει να σημειωθεί ότι με φόντο το μεταναστευτικό ζήτημα η κυβέρνηση Όρμπαν επικαλείται τον ισχυρισμό ότι από το 2015 μέχρι και σήμερα χρειάστηκε να εκταμιεύσει κρατικά κονδύλια ύψους 2 δισ. ευρώ προκειμένου να θωρακίσει τα εσωτερικά σύνορά της από τις αυξημένες ροές μεταναστών και προσφύγων, αιτούμενη μάλιστα να εισπράξει τα χρήματα από τα ευρωπαϊκά κοινοτικά ταμεία. Φυσικά η απάντηση της Κομισιόν ήταν κάθετα αρνητική.
Από το 2013 φώναζε ο Σαμαράς για το… μπαμ του μεταναστευτικού
Μπορεί το μεταναστευτικό να ξαναέγινε της… μόδας εξαιτίας της αιφνιδιαστικής απόφασης της κυβέρνησης της Γερμανίας να κλείσει τα σύνορά της για να φρενάρει τις ανεξέλεγκτες ροές, αλλά η Ελλάδα έχει πικρή και… χρόνια εμπειρία από το ζήτημα.
Ουδείς ξεχνά ότι η Ελλάδα έζησαν το 2015 το τσουνάμι της λαθρομετανάστευσης με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που βρισκόταν τότε στα πράγματα να διαχειρίζεται την κρίση με την καταστροφική στρατηγική των «ανοιχτών συνόρων».
Κι όμως θα μπορούσαν όλα αυτά να έχουν αποφευχθεί αν η ευρωπαϊκή ηγεσία είχε ακούσει τον τότε πρωθυπουργό της Ελλάδας, Αντώνη Σαμαρά, που προσπαθούσε να αφυπνίσει την τότε Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τους υπόλοιπους ομολόγους του στη Γηραιά Ήπειρο να αντιληφθούν τον κίνδυνο που ερχόταν με ιλιγγιώδη ταχύτητα.
Δυστυχώς για όλους ο Έλληνας πρώην πρωθυπουργός αποδείχτηκε Κασσάνδρα. Οι προειδοποιήσεις του δεν λήφθηκαν υπόψη, οι πιέσεις και οι προτάσεις του για προληπτικά μέτρα αποτροπής δεν εισακούστηκαν, με αποτέλεσμα το Βερολίνο να βιώνει τώρα τα επίχειρα των παραλείψεων.
Και σε ποια λύση προσφεύγουν; Στην επιστροφή των μεταναστών στις χώρες υποδοχής, δηλαδή στη χώρα μας και στην Ιταλία που αποτελούν τα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης. Πνεύμα κοινοτικής αλληλεγγύης made in Germany…