Η βιωσιμότητα της ελληνικής μπύρας στο επίκεντρο ερώτησης του Ποταμιού

Tα προβλήματα βιωσιμότητας των επιχειρήσεων μικροζυθοποίας φέρνουν με ερώτησή τους στη Βουλή οι βουλευτές με το Ποτάμι, Γιώργος Αμυράς (Β΄ Αθήνας) και Γιώργος Μαυρωτάς (Αττικής), προς τους Υπουργούς Οικονομικών κ. Τσακαλώτο και Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Σταθάκη. Τονίζοντας τη σημασία και τη δυναμική που έχει ο κλάδος της μικροζυθοποίας για τη χώρα και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, επισημαίνουν τις μεγάλες φορολογικές επιβαρύνσεις, τις οποίες έχουν επωμιστεί στα χρόνια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ οι μικροζυθοποιοί. Συγκεκριμένα, αναφέρονται στα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν εξαιτίας της υπερφορολόγησης μέσω του υψηλού ΦΠΑ και του αυξημένου Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, και όλα αυτά μέσα σε ένα δυσμενές επιχειρηματικό περιβάλλον όπου η πρόσβαση στον δανεισμό είναι δύσκολη και το αντίστοιχο κόστος παραμένει αρκετά υψηλό. Μάλιστα, όπως αναφέρουν, εγείρονται ζητήματα στρέβλωσης της αγοράς-στόχου, ενώ κρούουν και τον κώδωνα του κινδύνου ως προς τη δυνατότητα υλοποίησης νέων επενδύσεων και την ανάπτυξη του κλάδου.

Με δεδομένο ότι οι εταιρείες μικροζυθοποιίας οφείλουν να προπληρώνουν τον ΕΦΚ και τον ΦΠΑ χωρίς ακόμη να τον έχουν εισπράξει από τους πελάτες τους, οι βουλευτές του Ποταμιού ζητούν από τους αρμόδιους Υπουργούς ενημέρωση, εάν εξετάζονται βελτιωτικές ενέργειες για τον εξορθολογισμό της απόδοσης των εν λόγω φόρων και ειδικότερα αν θα επιτραπεί η τμηματική απόδοσή τους. Επίσης, καλούν τους Υπουργούς να παρουσιάσουν το στοχευμένο σχέδιο της Κυβέρνησης για την υποστήριξη και προώθηση των αναπτυσσόμενων κλάδων της οικονομίας, όπως η χαρακτηριστική περίπτωση της μικροζυθοποιίας.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα