Η βόμβα του Bloomberg και τα… βεγγαλικά με το rebate

ΥΠΟΘΕΣΗ NOVARTIS: Πιστή η κυβέρνηση στο δόγμα του Έλληνα… Ρασπούτιν «κάντε διώξεις κι ας τα βρει η ανάκριση»

«Ο έρωτας με έρωτα περνάει», τραγουδούσε στα τέλη της δεκαετίας του ’90 ένας λαϊκός βάρδος, αλλά οι «Κακοφωνίξ» του ΣΥΡΙΖΑ σκέφτηκαν ότι το ναυάγιο της σκανδαλολογίας τους στην υπόθεση της NOVARTIS θα… περάσει με μία άλλη σκανδαλο-ανακάλυψη, αυτή του ανείσπρακτου rebate των φαρμακευτικών εταιρειών. Έτσι κι αλλιώς, ο στόχος δεν είναι η αποκάλυψη της όποιας διαπλοκής, αλλά κάθε «πιασάρικο» επιχείρημα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για το τσαλάκωμα των πολιτικών αντιπάλων του Μαξίμου

Της Πωλίνας Βασιλοπούλου

Έχοντας επενδύσει πολλά στη σχέση της με τις ΗΠΑ, η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα δεν φανταζόταν ότι η 20ή Μαρτίου θα ξημέρωνε με μία διόλου ευχάριστη είδηση να έρχεται από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η οποία μάλιστα θα του χαλούσε τη σούπα της σκανδαλολογίας με την οποία προσπαθεί να πλήξει την αντιπολίτευση, ειδικά στο θέμα της NOVARTIS. Η είδηση αφορούσε ακριβώς αυτό το θέμα και γκρέμιζε επί της ουσίας μία ολόκληρη στρατηγική, καθώς, σύμφωνα με την αποκάλυψη του διεθνούς ειδησεογραφικού κολοσσού, η εσωτερική έρευνα της πολυεθνικής φαρμακοβιομηχανίας «δεν βρήκε ίχνος στοιχείων που να δείχνουν δωροδοκία Ελλήνων αξιωματούχων».

«Η ελβετική φαρμακοβιομηχανία Novartis AG ανακοίνωσε ότι η εσωτερική έρευνα που διενήργησε, δεν εντόπισε αποδεικτικά στοιχεία που να “δένουν” την υπόθεση δωροδοκίας Ελλήνων αξιωματούχων», έγραψε χαρακτηριστικά το ρεπορτάζ του Bloomberg, το οποίο σημειώνει στη συνέχεια ότι «η Ελλάδα ερευνά την υπόθεση της Novartis, μία υπόθεση “υψηλού προφίλ” που εμπλέκει δύο από τους πρώην πρωθυπουργούς της χώρας και έναν Επίτροπο της Ε.Ε.».

Η είδηση ερχόταν να προστεθεί σε μία σειρά αμφιλεγόμενων και ατεκμηρίωτων στοιχείων που επί της ουσίας αθωώνει τους φερόμενους ως εμπλεκόμενους Έλληνες πολιτικούς και αφαιρώντας από τις ελληνικές ανακριτικές αρχές έστω και μία επαρκή νομοποιητική βάση για να ασκήσουν ποινικές διώξεις, οι οποίες ειρήσθω εν παρόδω όλο προαναγγέλλονται από την κυβέρνηση και όλο μένουν κενό γράμμα.

Μπροστά, λοιπόν, στο ενδεχόμενο ακόμη ενός φιάσκου, από το επικοινωνιακό επιτελείο της κυβέρνησης μπήκε σε εφαρμογή το plan b. Αυτό δεν ήταν άλλο από την αποδόμηση της δημοσιογραφικής αποκάλυψης. Με το σαθρό επιχείρημα ότι είναι αναξιόπιστο(;;;) το πόρισμα του ανεξάρτητου οίκου που διενήργησε τον εσωτερικό έλεγχο (σ.σ. στο Μαξίμου θέλουν να πείσουν ότι οι ελεγκτές θα έπαιζαν κορώνα-γράμματα την καριέρα αλλά και την ελευθερία τους για να σκεπάσουν ένα σκάνδαλο), στο Μαξίμου το… τερμάτισαν γυρνώντας την κουβέντα στη Νέα Δημοκρατία.

«Η Νέα Δημοκρατία δεν αρκείται στην ταύτισή της με τη Novartis. Αυτογελοιοποιείται, πανηγυρίζοντας διότι η Novartis έλεγξε τον εαυτό της και έκρινε ότι δεν προκύπτουν στοιχεία για χρηματισμό Ελλήνων αξιωματούχων… από τη Novartis!» αναφέρει σε γραπτή του ανακοίνωση το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού.

Kι ύστερα ξαναθυμήθηκαν το rebate

Είναι βέβαια απορίας άξιο ότι μετά την παραπάνω μνημειώδους σύλληψης ανακοίνωση του Μαξίμου, οι δίαυλοι επικοινωνίας της κυβέρνησης έπαθαν αφωνία αλλά όχι αμνησία. Είδαν ότι ο δράκος του παραμυθιού της NOVARTIS έχει αρχίσει να ξεθωριάζει επικίνδυνα, και ξαναέβγαλαν από το μπαούλο τη στρακαστρούκα του rebate, δηλαδή των ανείσπρακτων επιστροφών των φαρμακευτικών εταιρειών προς το Δημόσιο, ύψους 241 εκατ. ευρώ. Η υπόθεση αφορά τις περιόδους 2006-2011 και την είχαν κάνει σημαία οι υπουργοί Εργασίας και Υγείας, αλλά αυτό που εντυπωσίασε περισσότερο είναι η ταχύτητα φωτός με την οποία κινήθηκε η Εισαγγελία Διαφθοράς ανακαλύπτοντας ότι ΚΑΙ ΕΔΩ εμπλέκονται πολιτικά πρόσωπα ΚΑΙ ΕΔΩ της αντιπολίτευσης, με ένα εκ των οποίων μάλιστα να διαρρέεται ότι εμπλέκεται και στην υπόθεση Novartis.

Έτσι η κα Τουλουπάκη έστειλε αμελλητί τη δικογραφία στη Βουλή –κάτι που να θυμίσουμε είχε επιδεικτικά ξεχάσει να κάνει παλαιότερα όταν η έρευνά της «σκόνταψε» πάνω στον υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτη Κουρουμπλή– ώστε το Κοινοβούλιο να εντόπισε ενδεχόμενες ευθύνες για πρόσωπα που είχαν σημαντικά πόστα το επίδικο διάστημα 2006-2010.

Ανεξαρτήτως της κατάληξης αυτής της διαδικασίας, αξίζει να σημειώσουμε για τους μη γνωρίζοντες ότι ακόμη κι αν αποδοθούν ευθύνες στα παραπάνω πρόσωπα –κάτι για το οποίο κρατάμε μία επιφύλαξη αφού η ανάλυση της μη είσπραξης από τις φαρμακευτικές εταιρείες έγινε από την κυρία Παπασπύρου, alter ego του κυρίου Τζανακόπουλου– αυτά θα κατηγορηθούν για το αδίκημα της απιστίας. Με τη διαφορά, όμως, ότι ο ντόρος θα έχει γίνει για το τίποτα.

Κι αυτό διότι από τη στιγμή που έχουν μεσολαβήσει περισσότερες από δύο κοινοβουλευτικές περίοδοι τα φερόμενα διαπραγχθέντα αδικήματα θα είναι παραγεγραμμένα. Προφανώς και είναι κάτι που το γνωρίζουν στο Μαξίμου, αλλά δεν πτοούνται, αφού ακολουθούν κατά γράμμα τη στρατηγική του «συντρόφου» τους πλέον Έλληνα… Ρασπούτιν: «Κάντε διώξεις κι ας τα βρει η ανάκριση».

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα