Η Washington Post έγραψε πως οι ΗΠΑ είχαν προειδοποιήσει τον Πούτιν για τη χρήση πυρηνικών

"Ιδιωτικά" μηνύματα προς τη Μόσχα με άγνωστο μέχρι στιγμής αποστολέα

Οι ΗΠΑ εδώ και αρκετούς μήνες έστελναν ιδιωτικά μηνύματα στη Μόσχα προειδοποιώντας τον Βλάντιμιρ Πούτιν για τις σοβαρές συνέπειες που θα προκληθούν από τη χρήση πυρηνικών όπλων.

Σύμφωνα με την WP αυτό δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι, οι οποίοι τόνισαν ότι τα συγκεκριμένα μηνύματα τα είχαν διατυπώσει και ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και οι συνεργάτες του και δημοσίως.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει γενικά αποφασίσει να κρατήσει τις προειδοποιήσεις για τις συνέπειες ενός πυρηνικού πλήγματος σκόπιμα ασαφείς, ώστε το Κρεμλίνο να ανησυχεί για το πώς θα μπορούσε να αντιδράσει η Ουάσινγκτον, δήλωσαν οι αξιωματούχοι, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας και περιγράφοντας τις διαβουλεύσεις.

Η προσπάθεια του Λευκού Οίκου να καλλιεργήσει αυτό που είναι γνωστό στον κόσμο της πυρηνικής αποτροπής ως «στρατηγική ασάφεια» έρχεται καθώς η Ρωσία συνεχίζει να κλιμακώνει τη ρητορική της για ενδεχόμενη χρήση πυρηνικών όπλων εν μέσω μιας εγχώριας κινητοποίησης που αποσκοπεί στην αναχαίτιση των ρωσικών στρατιωτικών απωλειών στην ανατολική Ουκρανία.

Ούτε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ούτε όμως και οι αξιωματούχοι που συμμετείχαν στις ιδιωτικές επικοινωνίες με τη Μόσχα δεν αποκαλύπτουν ποιος παρέδωσε τα μηνύματα ή το εύρος του περιεχομένου τους. Δεν ήταν σαφές εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν στείλει νέα ιδιωτικά μηνύματα τις ώρες που ακολούθησαν από την τελευταία πυρηνική απειλή του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν κατά τη διάρκεια του διαγγέλματός του, με το οποίο ανακοίνωσε μερική επιστράτευση, ωστόσο ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι υπάρχει επικοινωνία γίνεται τους τελευταίους μήνες.

Παράλληλα το Πεντάγωνο ξεκαθάρισε ότι οι πυρηνικές απειλές της Ρωσίας δεν θα επηρεάσουν την παροχή στρατιωτικής υποστήριξης στην Ουκρανία, σύμφωνα με όσα δήλωσε την Πέμπτη ο εκπρόσωπος Πάτρικ Ράιντερ. «Όσον αφορά τις δηλώσεις ή τις ανακοινώσεις που προέρχονται από τη Ρωσία, δεν επηρεάζουν τη συνέχιση της στενής συνεργασίας του Πενταγώνου με τους διεθνείς εταίρους μας και τους συμμάχους μας για την παροχή στην Ουκρανία της υποστήριξης που χρειάζεται στον αγώνα της».

Επιπλέον ο Πάτρικ Ράιντερ αναφέρθηκε και στην αντίδραση των ΗΠΑ στις πυρηνικές απειλές του Πούτιν «αυτή τη στιγμή, δεν έχουμε δει κάτι που θα μας έκανε να αλλάξουμε τη θέση μας. Φυσικά, θα συνεχίσουμε να το παρακολουθούμε στενά και να λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη οποιαδήποτε ρητορική. Αλλά, και πάλι, σε αυτό το στάδιο, δεν βλέπουμε τίποτα που να δείχνει ότι πρέπει να αλλάξουμε την προσέγγισή μας».

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα