Η ξεχωριστή προεδρία του Μακρόν στην Ε.Ε.
Η Γαλλία ανέλαβε για ένα εξάμηνο τα ευρωπαϊκά ηνία σε μία συγκυρία που η πανδημία επελαύνει, στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα επικρατεί πολεμικός πυρετός, ενώ υπάρχουν και διπλές ενδογαλλικές κάλπες που θα στηθούν στις 10 και 24 Απριλίου (προεδρικές εκλογές) και τον Ιούνιο (βουλευτικές εκλογές)
Τα ηνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης κρατάει εδώ και λίγα 24ωρα η Γαλλία σε μία περίεργη χρονική-πολιτική συγκυρία που έχει από όλα: την αναζωπύρωση της πανδημίας με την επέλαση της μετάλλαξης Όμικρον, τον πολεμικό πυρετό που ανεβαίνει εξαιτίας της συγκέντρωσης ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία, αλλά και τις διπλές ενδογαλλικές κάλπες που θα στηθούν στις 10 και 24 Απριλίου (προεδρικές εκλογές) και τον Ιούνιο (βουλευτικές εκλογές) ενόσω το Παρίσι ακόμη θα προεδρεύει τής Ε.Ε.
«Η Γαλλία θα έχει (ντε φάκτο) μια πολύ μικρή περίοδο για την προεδρία και μια πολύ φιλόδοξη ατζέντα. Τρεις μήνες είναι ένα πολύ, πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Θα χρειαστεί ένας αγώνας δρόμου», παρατηρεί η ερευνήτρια του γαλλογερμανικού κέντρου «Μαρκ Μπλοχ» στο Βερολίνο, Κλερ Ντεμεσμέ, θεωρώντας ωστόσο ότι η ευρωπαϊκή προεδρία θα προσφέρει στον νυν Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν «μια καλοδεχούμενη πλατφόρμα για να προωθήσει τον ευρωπαϊκό απολογισμό του, να ξεχωρίσει από ορισμένους ανταγωνιστές του και να φέρει νέες διεκδικήσεις, νέες ιδέες».
Σύμφωνα με άλλον αναλυτή, τον διευθυντή του Ινστιτούτου «Ζακ Ντελόρ» στο Παρίσι, Σεμπαστιάν Μαγιάρ, ο Μακρόν «δεν μπορεί να φθάσει στον πρώτο γύρο, στις 10 Απριλίου, χωρίς να έχει εξασφαλίσει κάποια αποτελέσματα από την ευρωπαϊκή προεδρία του. Αυτή είναι η δυσκολία γι’ αυτόν, αλλά μπορεί να είναι επίσης μια αληθινή ευκαιρία».
Ο Μαγιάρ σημειώνει, επίσης, ότι η ανεπίσημη Σύνοδος Κορυφής στις 10 και 11 Μαρτίου στη Γαλλία με θέμα τη μεταρρύθμιση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, μπορεί να αποδειχθεί για τον Μακρόν «ένας πολιτικός αριστοτεχνικός χειρισμός», ειδικά για ένα θέμα που ενδιαφέρει το εσωτερικό πολιτικό ακροατήριό του. Υπό αυτό το πρίσμα, «το να κάνει μια επίδειξη δύναμης της ευρωπαϊκής ηγεσίας του, περιτριγυρισμένος από τους ομολόγους του έναν μήνα πριν από τον πρώτο γύρο, μπορεί να ενισχύσει το κύρος του», συμπληρώνει ο διευθυντής του Ινστιτούτου «Ζακ Ντελόρ».
Σημειώνεται ότι η γαλλική προεδρία προβάλλει ως προτεραιότητες τη θέσπιση κατώτατων μισθών στην Ε.Ε., ρύθμιση των ψηφιακών κολοσσών και φόρο άνθρακα στα σύνορα.