Η Ξένη Δημητρίου «φόρεσε την κομματική τήβενο» και δίνει άδεια στον Κουφοντίνα

Ο εκβιασμός του Δημήτρη Κουφοντίνα φαίνεται πως πέτυχε αφού κερδίζει αυτό που διεκδικούσε.  Πιο συγκεκριμένα, αναίρεση του βουλεύματος που είπε «όχι» στην άδεια που ζήτησε ο “Λουκάς” της 17 Νοέμβρη αποφασίστηκε το βράδυ της Παρασκευής.

Την  απόφαση πήρε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου με το σκεπτικό της να αποκαλύπτεται.Η αναίρεση αναμένεται πλέον να κριθεί από δικαστικό συμβούλιο του Αρείου Πάγου και εάν τελικά γίνει δεκτή, θα οδηγήσει σε επανεξέταση της υπόθεσης.

Πρόκειται για μια απόφαση που έχει προκαλέσει την αντίδραση πολλών, όπως αυτή τουλάχιστον εκφράζεται στα κοινωνικά δίκτυα εδώ και λίγα λεπτά! Γράφεται μάλιστα στο twitter πως «φόρεσε την κομματική τήβενo».

Τι προκάλεσε αίσθηση στην απόφαση. Η απεργία πείνας του “Λουκά” της 17Ν και οι αλλεπάλληλες “δράσεις” υποστηρικτών του σε ολόκληρη τη χώρα.

Το σκεπιτκό της απόφασης

Με το σκεπτικό ότι οι πολυισοβίτες δικαιούνται άδεια και «πατώντας» σε τρεις παλιότερες γνωμοδοτήσεις του Αρείου Πάγου από το 1993 μέχρι και το 2011 η Εισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Ξένη Δημητρίου, έκρινε πως πρέπει να αναιρεθεί το ομόφωνο βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Βόλου με το οποίο απορρίφθηκε το αίτημα που είχε κάνει για χορήγηση 7ης άδειας ο Δημήτρης Κουφοντίνας.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου επικαλείται στο έγγραφό της για αναίρεση της απόφασης του δικαστικού συμβουλίου και πρόσφατη δημοσίευση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Παναγιώτη Μπρακουμάτσου.

Τόσο οι γνωμοδοτήσεις όσο και ο κ.Μπρακουμάτσος καταλήγουν ότι οι πολυισοβίτες εφόσον έχουν εκτίσει συγκεκριμένο χρόνο κράτησης, δικαιούνται και αυτοί άδειας.

Όπως κρίνει η κυρία Δημητρίου το δικαστικό συμβούλιο Βόλου ερμήνευσε εσφαλμένα τις διατάξεις του σωφρονιστικού κώδικα για την περίπτωση Κουφοντίνα, και επιπλέον προσθέτει, ότι αφού δέχτηκε το δικαστικό συμβούλιο ότι δεν υπήρχαν οι τυπικές προϋποθέσεις για χορήγηση άδειας, κακώς εισήλθε στην εξέταση των ουσιαστικών προϋποθέσεων.

ίσθηση προκαλεί ωστόσο το γεγονός ότι η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου από τις 15 του μηνός είχε αναθέσει σε αντεισαγγελέα του ανωτάτου δικαστηρίου να κρίνει την υπόθεση, όμως το πρωί της Παρασκευής, 17.05.2019, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου την ενημέρωσε ότι η γνώμη του είναι πως δεν πρέπει να ασκηθεί αναίρεση.

Σύμφωνα με το σκεπτικό του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, πέραν από τα νομικά θέματα το βούλευμα με το οποίο απορρίφθηκε το αίτημα Κουφοντίνα «έχει εμπεριστατωμένη αιτιολογία ως προς τη μη συνδρομή των προβλεπόμενων ουσιαστικών προϋποθέσεων», δηλαδή ότι είναι επικίνδυνος και αμετανόητος.

Διαβάστε επίσης