Η ξηρασία παίζει επικίνδυνα με τις τιμές του φυσικού αερίου

Τα ολλανδικά προθεσμιακά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης, σκαρφάλωσαν στα 211,35 ευρώ ανά μεγαβατώρα

Την ανηφόρα τραβούν οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες και η ξηρασία του καλοκαιριού έχει «στεγνώσει» τους ποταμούς και μοιραία αυξάνει τη ζήτηση σε μία ιδιαίτερα ανελαστική αγορά.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του ολλανδικού φυσικού αερίου -σημείο αναφοράς για την Ευρώπη- αυξήθηκαν έως και 2,5% τη Δευτέρα. Η χαμηλή στάθμη του νερού σε μεγάλα ποτάμια της Γηραιάς Ηπείρου της Ευρώπης δυσκολεύουν τη μεταφορά ντίζελ, άνθρακα και άλλων εμπορευμάτων. Οι επιχειρήσεις ηλεκτρισμού θα μπορούσαν να καταλήξουν να χρησιμοποιούν περισσότερο φυσικό αέριο ως εναλλακτική λύση, σημειώνει το Bloomberg.

Μία τέτοια εξέλιξη θα έκανε ακόμη πιο δύσκολο για τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να μειώσουν την κατανάλωση και να φουλάρουν τις αποθήκες τους με αέριο για τον δύσκολο χειμώνα. Ωστόσο, τα επίπεδα των αποθεμάτων παρέμειναν κοντά στα μέσα επίπεδα λόγω των υψηλότερων εισαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου, διατηρώντας υπό έλεγχο τις αυξήσεις των τιμών. Η Γερμανία μάλιστα πέτυχε τον στόχο της για αποθήκευση αερίου δύο εβδομάδες νωρίτερα από ότι προέβλεπε το χρονοδιάγραμμα.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα