Η υγειονομική πυξίδα και όχι το χρήμα «καίει» την αγορά

Το περασμένο Σαββατοκύριακο η «Α» δεν διάλεξε τυχαία να προτάξει στο πρωτοσέλιδό της την δύσκολη άσκηση ισορροπίας στην οποία επιδίδεται η κυβέρνηση ανάμεσα στη δημόσια υγεία και την εθνική οικονομία. Αποδείχτηκε ότι είχαμε δίκιο. Όχι μόνο γιατί τα παράδοξα που εντοπίσαμε συνεχίζονται, αλλά και γιατί όπως προκύπτει από τα κυβερνητικά συμφραζόμενα στόχος είναι πλέον η… ανοσία της οικονομίας. Κι αυτό φέρνει τις πρώτες γκρίνιες στους ανθρώπους της αγοράς

Του Νίκου Τσαγκατάκη

Το απόγευμα της Τετάρτης (20/5) οι πολίτες και κυρίως οι εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου στήθηκαν στις τηλεοράσεις τους για να πληροφορηθούν –όπως και έγινε– δια στόματος Κυριάκου Μητσοτάκης αλλά και των αρμόδιων υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης, Εργασίας και Τουρισμού, το κυβερνητικό σχέδιο αναφορικά με την προστασία του τουρισμού, των εργασιακών σχέσεων και της εθνικής οικονομίας γενικότερα από την επέλαση του κορωνοϊού. Σοφότεροι δεν έγιναν. Το θέμα είναι αν μετά από τις εξαγγελίες το ποτήρι θα αποδειχτεί ικανοποιητικά γεμάτο ή επικίνδυνα άδειο στη προσπάθεια να αναχαιτιστεί το υφεσιακό κύμα που έρχεται.

Οι δύο αστερίσκοι

Αυτή την αβεβαιότητα επιτείνουν οι δύο αστερίκοι που μπαίνουν στην εξίσωση. Τον πρώτο τον βάζουν όπως προαναφέρθηκε οι άνθρωποι της αγοράς και κυρίως αυτοί της εστίασης και του τουρισμού. Σε επίπεδο απόλυτων αριθμών, το πακέτο των 24 δισ. ευρώ (σ.σ. αθροιστικά με τις παρεχόμενες από την Ευρώπη χρηματοδοτικές ενέσεις που προωθούνται ειδικά μετά από τη συμφωνία Μέρκελ – Μακρόν) που ανακοινώθηκε από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, κρίνεται εκ πρώτης όψεως γενναίο, παρά τις όποιες παραδοσιακές μουρμούρες της αντιπολίτευσης.

Όσο όμως οι πολιτικοί και οικονομικοί αναλυτές έχουν βγάλει ήδη τα μολύβια τους και αξιολογούν το αν και κατά πόσο το δίχτυ ασφαλείας που δημιουργεί η κυβέρνηση θα κρατήσει εν ζωή το ελληνικό τουριστικό προϊόν, οι άμεσα εμπλεκόμενοι, οι άνθρωποι της τουριστικής αγοράς, περιμένουν με αυξημένο ενδιαφέρον κάτι άλλο. Αυτός ο άγνωστος Χ είναι όπως λένε τα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα εφαρμοστούν και τα οποία δεν έχουν διευκρινιστεί πλήρως. Αυτό, συμπληρώνουν, είναι ο καταλύτης που θα κρίνει το επιτυχές ή όχι άνοιγμα του τουρισμού, και όχι το πόσο ευνοϊκή θα είναι η χρηματοδότηση που θα τους παρασχεθεί.

Ήδη στην εστίαση άρχισαν οι πρώτες γκρίνιες ότι η μείωση του ΦΠΑ στο 13% υπήρχε από πέρσι κι ότι η μετάβαση στον ίδιο χαμηλό συντελεστή της… πορτοκαλάδας και της γκαζόζας και όχι του οίνου (σ.σ. οι ελληνικοί αμπελώνες έχουν προσελκύσει σημαντικές επενδύσεις τα τελευταία χρόνια) δεν θα συντηρήσει την τουριστική κίνηση.

Χαρακτηριστικές είναι οι δημόσιες τοποθετήσεις της Πανελλήνιας Ένωσης Καταστημάτων Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης, που τονίζουν ότι  ο ΦΠΑ στην εστίαση παρέμεινε στο 13% την ώρα που στις ανταγωνιστικές προς την Ελλάδα τουριστικές χώρες της Μεσογείου ο αντίστοιχος φόρος είναι μονοψήφιος. Μάλιστα από τον συνδικαλιστικό φορέα του συγκεκριμένου κλάδου υποσημειώνεται ότι η μείωση του ΦΠΑ σε μονοψήφιο επίπεδο θα έπρεπε να προβλεφθεί ειδικά για τη φετινή χρονιά που η αγορά θα στηριχθεί από τον Έλληνα τουρίστα και όχι τον αλλοδαπό.

Περίπου στο ίδιο μήκος κύματος και οι ξενοδόχοι που αγωνιούν να μάθουν όχι μόνο αν θα επιδοτηθούν οι θέσεις εργασίας, αλλά με τι πληρότητα θα τους επιτραπεί να ανοίξουν τα καταλύματά τους. Εξηγούν για παράδειγμα ότι αυτό που θα τους κάνει να αποφασίσουν το άνοιγμα των ρεσεψιόν τους είναι το τι θα προβλέπουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα για την οροφοκομία και τον καθαρισμό των δωματίων, τι θα προβλεφθεί για τις κεντρικές μονάδες κλιματισμού.

Ακόμη και η επιβεβαίωση της μέχρι πρότινος θολής πρόβλεψης ότι οι ξενοδόχοι δεν θα έχουν αστικές ευθύνες  αν εμφανιστεί κρούσμα κορωνοϊού σε έναν πελάτη του ξενοδοχείου τους, δεν αναιρεί τον κίνδυνο να τεθεί μια τουριστική περιοχή σε μία καραντίνα αν εμφανιστούν αυξημένα κρούσματα της νόσου COVID-19.

Και μια και ο λόγος για καραντίνα, αυτό μας πάει στον δεύτερο αστερίσκο. Αυτό που λέει ότι η αγορά στο σύνολό της θα χρειαστεί να συνεχίσει τη λειτουργία της αγκαλιά με τον κίνδυνο του κορωνοϊού και της έλευσης ενός δεύτερου κύματος το ιού.

Σε αυτή την περίπτωση γενικευμένο lockdown δεν πρόκειται να ξαναδούμε στο μέλλον όπως μάλιστα επιβεβαίωσε και σε τηλεοπτικές δηλώσεις του την περασμένη Δευτέρα ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα