Ηχηρά μηνύματα μέσω απουσιών στον Κυριάκο
Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς επέλεξαν να απέχουν από το πάρτι των 50 χρόνων έξω από το νεοκλασικό της Ρηγίλλης
Λένε ότι την ιστορία την γράφουν οι παρόντες. Όμως πολλές φορές μία απουσία είναι πολύ πιο σημαντική από μία ηχηρή παρουσία. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και στη Νέα Δημοκρατία, η οποία χθες το βράδυ με ένα street party επί της οδού Ρηγίλλης έξω από το εμβληματικό νεοκλασικό κτίριο, που για πολλά χρόνια αποτέλεσε την «καρδιά» της «γαλάζιας» παράταξης, εόρτασε τα 50α της γενέθλια.
Του Μιχάλη Κωτσάκου
Το όμορφο νεοκλασικό εγκαταλείφθηκε επί εποχής Αντώνη Σαμαρά, καθώς δεν επαρκούσε για όλες τις υπηρεσίες του κόμματος, κάτι που ανάγκαζε τη Νέα Δημοκρατία να νοικιάζει ένα σωρό κτίρια με συνέπεια την εκτόξευση του κόστους των ενοικίων. Η απόφαση του Αντώνη Σαμαρά ήταν πολύ σημαντική, καθώς με αυτό τον τρόπο συμμάζεψε ένα μέρος των εξόδων. Το δε ιστορικό κτίριο ήδη ετοιμάζεται, καθώς μετατρέπεται σε μία υπερπολυτελή βίλα.
Η απόφαση των δύο πρώην πρωθυπουργών και πρώην προέδρων της Νέας Δημοκρατίας, Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά να μην παραβρεθούν σε αυτό το πάρτι για τα 50α γενέθλια είναι ένα ηχηρό μήνυμα προς την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας και προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη και για την δομή της κυβέρνησης και για αποφάσεις που προσβάλλουν την βάση του κόμματος, αλλά το κυριότερο για την στροφή της παράταξης και την απομάκρυνση από τον ιδεολογικό πυρήνα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο γνωστός σκιτσογράφος Ανδρέας Πετρουλάκης με ένα σκίτσο του είπε όλα όσα νιώθει ο απλός νεοδημοκράτης. Στο σκίτσο φαίνονται δύο σεφ να πηγαίνουν δύο τούρτες. Η μία έχει 50 κεράκια και η άλλη έξι. Και ο σεφ που κρατάει την τούρτα με τα έξι κεράκια λέει πως «αυτή είναι για τους ΠΑΣΟΚους μας». Σε αυτή την γελοιογραφία κρύβεται όχι μόνο το πώς νιώθει η βάση της παράταξης που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής στις 4 Οκτωβρίου του 1974, αλλά το ότι οι μεταγραφές από το ΠΑΣΟΚ κρατούν και τα ηνία της κυβέρνησης με την ευλογία του πρωθυπουργού.
Έτσι φτάσαμε στο σημείο ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, να μιλάει για τα 50α γενέθλια της Νέας Δημοκρατίας. Ο κ. Σκέρτσος, όπως είναι παγκοίνως γνωστό άνηκε στο ΠΑΣΟΚ και μάλιστα επιλέχθηκε από τον τότε γραμματέα του ΠΑΣΟΚ και νυν υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, μαζί με άλλα στελέχη, προκειμένου να περάσουν από κομματικό σχολείο και να εκπαιδευθούν ως οι νέοι «ταλιμπάν» του εκσυγχρονισμού. Να σημειώσουμε ότι ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ήταν γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, επί προεδρίας και πρωθυπουργίας Κώστα Σημίτη.
Και ξαφνικά ο κ. Σκέρτσος αναφερόμενος στη Νέα Δημοκρατία είπε μεταξύ άλλων ότι «η Νέα Δημοκρατία έχει αποδείξει ότι είναι η πιο ανθεκτική δημοκρατική παράταξη της μεταπολίτευσης των 50 χρόνων. Μια παράταξη που μένει πιστή στις παραδόσεις και στις αξίες, τις αρχές της, αλλά ταυτόχρονα εξελίσσεται. Η Νέα Δημοκρατία, αυτό το υπόδειγμα πολιτικής υπηρετεί και είναι αυτό που την έχει κρατήσει, επαναλαμβάνω, χρήσιμη».
Όταν αναφέρεται στο υπόδειγμα πολιτικής ο κ. Σκέρτσος, τότε πολύ λογικά τίθεται το ερώτημα αν εννοεί και την διαδικασία που ακολουθήθηκε στα φροντιστήρια για το νόμο των ομόφυλων ζευγαριών που διεξήχθηκαν στα κεντρικά γραφεία της Νέας Δημοκρατίας επί της Πειραιώς και πρωταγωνίστησε ο ίδιος. Διότι σε αυτές τις συνάξεις, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές ο υπουργός Επικρατείας δεν αρκέστηκε στα επιχειρήματα για να πείσει όσους βουλευτές είχαν αντίθετη άποψη, ή σοβαρές ενστάσεις για την τεκνοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια. Προχώρησε και σε απειλές του στυλ ότι «στις επόμενες εκλογές δεν θα συμπεριληφθείς στα ψηφοδέλτια» κ.α.
Την ίδια τακτική, όμως ακολουθούν κι άλλοι πρώην πράσινοι που ξαφνικά απέκτησαν «γαλάζια γαλόνια» στην στολή. Και απειλούν και υψώνουν φωνή και γενικά προκαλούν το νεοδημοκρατικό αίσθημα. Και όποτε εμφανίζονται σε τηλεοπτικές εκπομπές υμνούν την απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη για στροφή του κόμματος προς μία κατεύθυνση που δεν θυμίζει Νέα Δημοκρατία. Και αναθεματίζουν όλους όσοι έχουν διαφωνίες για την λοξοδρόμηση της πορείας.
Οι διευρύνσεις
Σε ένα μεγάλο πολυσυλλεκτικό κόμμα, σε μία κυβερνητική παράταξη είναι λογικό να υπάρχουν πολλές και διαφορετικές απόψεις. Αυτό επιβάλλει το δημοκρατικό μας πολίτευμα. Η διαφορετικότητα στις απόψεις και την στρατηγική δεν σημαίνει και ιδεολογική αναστροφή. Στο παρελθόν και ο Κώστας Καραμανλής και ο Αντώνης Σαμαράς, όπως και οι αείμνηστοι Κωνσταντίνος Καραμανλής, Γιώργος Ράλλης, Ευάγγελος Αβέρωφ, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, Μιλτιάδης Έβερτ έκαναν διεύρυνση στο κόμμα και μεταγραφές στελεχών. Όμως αυτά τα στελέχη κατ’ αρχάς ασπάστηκαν την ιδεολογία της παράταξης και γι’ αυτό συμπορεύτηκαν.
Ανάλογες διευρύνσεις έκαναν και το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ, πριν ή και κατά την διάρκεια των χρόνων που κυβερνούσαν τη χώρα. Οι μεταγραφέντες από τους άλλους πολιτικούς χώρους που πήγαν σε ΠΑΣΟΚ, ή και ΣΥΡΙΖΑ, είτε ενσωματώθηκαν πλήρως και ακολούθησαν τη γραμμή του κόμματος, είτε διατήρησαν διακριτό ρόλο, δίχως να διαμαρτύρονται για την στρατηγική του κόμματος. Τελευταίο παράδειγμα το πώς ο ΣΥΡΙΖΑ αφομοίωσε τους βουλευτές και τα στελέχη των Ανεξάρτητων Ελλήνων του Πάνου Καμμένου, τα περισσότερα εκ των οποίων ξεκίνησαν την πολιτικής του διαδρομή από τη Νέα Δημοκρατία.
Τουναντίον αυτό που συνέβη επί προεδρίας Κυριάκου Μητσοτάκη στη Νέα Δημοκρατία και ειδικά στην περίοδος της διακυβέρνησης της χώρας από το 2019 υπήρξε μία ιδεολογική μετατόπιση, αγνοώντας τις αρχές και τα πιστεύω της βάσης. Αντί οι νεοφερμένοι να προσαρμοστούν στη Νέα Δημοκρατία επιχειρούν να προσαρμόσουν μία παράταξη στα δικά τους θέλω.
Οπότε ανεξάρτητα το τι λένε τα παπαγαλάκια του Μαξίμου ένθεν κακείθεν η απουσία του Κώστα Καραμανλή και του Αντώνη Σαμαρά από την γιορτή μπροστά από τα παλιά γραφεία της Ν.Δ. στην Ρηγίλλης έχει την δική της σημειολογία. Είναι ένα δεύτερο ηχηρό μήνυμα προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος τους τηλεφώνησε για να τους καλέσει. Είναι το δεύτερο μέσα σε τρεις περίπου μήνες. Είχαν προηγηθεί οι ομιλίες τους στην εκδήλωση του Πολεμικού Μουσείου. Εκεί όπου εξέφρασαν με απόλυτα ξεκάθαρο τρόπο τη διαφωνία τους για την στρατηγική στα εθνικά θέματα, για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, αλλά και για τα κοινωνικά ζητήματα. Μάλιστα επιχειρηματολόγησαν και για την ακρίβεια κρίνοντας τα μέτρα ανεπαρκή για να ανακουφίσουν τις οικογένειες.
Προφανώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης «κρύφτηκε» πίσω από την φράση-κλισέ του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη, ότι «οι πρώην πρωθυπουργοί έχουν αποκτήσει το δικαίωμα να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους και δεν θα τις κρίνουμε εμείς». Ουδέποτε όμως συζήτησε μαζί τους για την ουσία της διαφωνίας τους. Και ως φαίνεται αν δεν κάνει το πρώτο βήμα, ολοένα και θα μεγαλώνει η απόσταση μεταξύ του κ. Μητσοτάκη με τους δύο πρώην προέδρους της Ν.Δ. και πρωθυπουργούς