Ηχηρό μήνυμα στον Ερντογάν: Mόνιμα στη Σούδα ένα από τα μεγαλύτερα αμερικανικά πλοία

Hχηρό μήνυμα στην Τουρκία έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις κοινές δηλώσεις του με τον Μάικ Πομπέο από τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις της Σούδα της Κρήτης την οποία επισκέφθηκαν το πρωί της Τρίτης.

Eιδικότερα, τις στενές και παραγωγικές σχέσεις Ελλάδας και ΗΠΑ υπογράμμισε ο πρωθυπουργός στις δηλώσεις του μαζί με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών,

«Οι σχέσεις των δύο χωρών μας δεν υπήρξαν ποτέ τόσο στενές και παραγωγικές όσο είναι σήμερα» τόνισε ο πρωθυπουργός, «σχέσεις που απλώνονται σε όλα τα επίπεδα», όπως είπε.

«Χαίρομαι που ο φίλος υπουργός θα φιλοξενηθεί στον τόπο μου, γιατί στο νησί αυτό δεν χτυπά μόνο η καρδιά της Ελλάδας αλλά και η καρδιά της Ανατολικής Μεσογείου, χτυπά και ο δυνατός παλμός της ελληνοαμερικανικής συνεργασίας» πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας πως η Σούδα αναδεικνύεται ως το πιο στρατηγικό σημείο της ευρύτερης περιοχής.

«Εδώ συναντώνται τα συμφέροντα των δύο χωρών μας, μαζί με εκείνα της ασφάλειας και της ειρήνης».

Η αναβαθμισμένη συμφωνία αμοιβαίας αμυντικής συνεργασία Ελλάδας -ΗΠΑ απλώνει τη δράση της και στον χώρο της κοινής αμυντικής βιονηχανίας, με αιχμή τον εκσυγχρονισμό των F-16 σε Viper αλλά και με επενδύσεις σε ελληνικά ναυπηγεία.

Διευρύνεται και σε άλλα πεδία και περιοχές, όπως η Αλεξανδρούπολη που εξελίσσεται σε κόμβο μεταφοράς αμερικανικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Εκεί κατασκευάζεται πλωτή μονάδα επεξεργασίας φυσικού αερίου ενώ δρομολογείται και η ιδιωτικοποίση του λιμανιού. Την ίδια τύχη θα έχει και το λιμάνι της Καβάλας, όπως είπε.

Στις συζητήσεις μας παραμένουν κυρίαρχα τα θέματα για την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο, πρόσθεσε, περιοχή που δοκιμάστηκε από την προκλητικότητα της Τουρκίας, με ενέργειες εκτός διεθνούς δικαίου, με αχρείαστη ακραία ρητορική και τακτικισμούς που δεν βεβαιώνουν την ειλικρίνεια, ενέργειες αντίθετες στις αξίες του δυτικού κόσμου, τις οποίες η Άγκυρα συνεχίζει και στα νερά της Κύπρου.

Παρουσίασα τις ελληνικές θέσεις, με τέσσερις λέξεις «όχι σε μονομερείς ενέργειες», συνόψισε ο πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας πως η ελληνική απάντηση είναι η υπεράπσιση των εθνικών μας δικαίων.

Στη Μεσόγειο δεν πρέπει να σηκώνονται κύματα αντιπαλότητας και απειλών, αποτελεί άλλωστε περιοχή κλειδί για την παγκόσμια σταθερότητα, συνέχισε, και δήλωσε συγκρατημένα αισιόδοξος ότι τώρα πια έχει έρθει η σειρά της διπλωματίας.

«Ο κ. Πομπέο συμμερίζεται τις θέσεις μας και κατανοεί όπως η ένταση μεταξύ δύο κρατών μελών του ΝΑΤΟ δεν ωφελεί κανέναν και πως το διεθνές δίκαιο πρέπει να είναι σταθερή πυξίδα για όλους μας» πρόσθεσε.

Tι είπε ο Μάικ Πομπέο

“Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών είναι στο απόγειό τους. Οι σχέσεις μας γίνονται πιο ισχυρές, όπως φαίνεται από τις συζητήσεις που είχα με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών. Και αυτό είναι επίσης εμφανές από τις ιστορικές συνεργασίες μεταξύ της κυβέρνησης Τραμπ και της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Είναι η πρώτη φορά που υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ ήρθε δύο φορές σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα” δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο στις κοινές δηλώσεις που έκανε με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη από την 115 Πτέρυγα Μάχης στη Σούδα.

“Έχουμε μια πολύ ισχυρή στρατιωτική σχέση. Σας βλέπουμε σαν πυλώνα σταθερότητας και είμαστε πολύ περήφανοι που στηρίζουμε την ηγεσία της ελληνικής κυβέρνησης και την στρατιωτική ηγεσία.

Έχουμε πολύ στενούς δεσμούς. Μιλήσαμε σήμερα με τον υπουργό Άμυνας και δουλεύουμε για να προωθήσουμε τα πράγματα που είχαμε συζητήσει πριν από έναν χρόνο σχετικά με τη συμφωνία αμυντικής συνεργασίας και αναφέρω σήμερα ότι το Hershel “Woody” Williams θα βρίσκεται για μόνιμο ελλιμενισμό στη Σούδα. Είναι μια τέλεια επιλογή γιατί είναι στρατηγική θέση και συμβολίζει τη στρατηγική συνεργασία που υπάρχει και θα συνεχίσει να αυξάνεται. Είναι πολύ σημαντική αυτή η σχέση γιατί βλέπουμε ότι η Ρωσία αποσυντονίζει την ισορροπία στην περιοχή, όπως στη Λιβύη” τόνισε ο κ. Πομπέο.

“Στηρίζουμε όλες αυτές τις πρωτοβουλίες για την ευημερία όλης της περιοχής και υποστηρίζουμε τις συζητήσεις μεταξύ μελών του ΝΑΤΟ όπως μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Μιλήσαμε και με τον κ. Στόλτενμπεργκ σχετικά με την πρόοδο που γίνεται στο ΝΑΤΟ και ευελπιστώ ότι αυτές οι συζητήσεις μπορούν να συνεχιστούν με σοβαρό τρόπο” πρόσθεσε, ενώ κλείνοντας επανέλαβε ότι η Ελλάδα είναι ένας πολύ καλός φίλος των ΗΠΑ, και ένα “φως” στην περιοχή.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα