Ήχησαν οι καμπάνες από το Παρίσι

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πιέζει για συνολική ευρωπαϊκή λύση στην ακρίβεια, ειδικά μετά το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στην Γαλλία

Το πάθημα του Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών κατέγραψε πολύ μικρότερο προβάδισμα από όσο ανέμενε έμοιαζε με το ξακουστό κωδωνοστάσιο της Παναγιάς των Παρισίων για το Μέγαρο Μαξίμου.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Στο πρωθυπουργικό μέγαρο αναγνωρίζουν την δυσαρέσκεια των πολιτών για την ακρίβεια σε ηλεκτρικό ρεύμα, σε καύσιμα και σε βασικά καταναλωτικά αγαθά, αλλά δεν πίστευαν ότι θα επηρεάσει τόσο πολύ την γαλλική κοινή γνώμη.

Ειδικά σε μία περίοδο που ο Εμανουέλ Μακρόν είναι ο πιο δημοφιλής πολιτικός στην Ευρώπη έχοντας αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο για να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, προσπαθώντας να πείσει τον Πούτιν να αποσύρει τις δυνάμεις του. Κι όμως οι Γάλλοι ψήφισαν με βάση τη τσέπη τους και όχι με βάση το ότι ο Μακρόν διατηρεί το όνομα της Γαλλίας σε περίοπτη θέση μεταξύ των ισχυρών χωρών του πλανήτη. Κι όπως λένε κάποιοι πιο πεζοί «το ψωμί τρώγεται όχι το ονόρε».

Και η αλήθεια είναι ότι η ακρίβεια έχει πλήξει και την γαλλική κοινωνία και το διαθέσιμο εισόδημα των Γάλλων έχει πληγεί από την ενεργειακή κρίση, ενώ τα μέτρα που έχει λάβει η γαλλική κυβέρνηση δεν αρκούν. Κάτι που έσπευσαν να εκμεταλλευθούν τόσο η Λεπέν, όσο και ο Μελανσόν. Φυσικά χρησιμοποίησαν και υψηλές δόσεις λαϊκισμού, ειδικά σε ό,τι αφορά τα όρια συνταξιοδότησης. Και αυτό διότι ας μην λησμονούμε ότι τα 60 έτη που υποσχέθηκαν προεκλογικά και η Λεπέν και ο Μελανσόν είναι εκτός πραγματικότητας και η συζήτηση που διεξάγεται παγκοσμίως είναι να κλείσει στα 65 έτη, διότι πολλοί είναι αυτοί που ισχυρίζονται πως πρέπει τα όρια συνταξιοδότησης να ανέλθουν στα 67 έτη.

Όπως, λοιπόν, γίνεται αντιληπτό όπως ψήφισαν οι Γάλλοι, έτσι θα ψηφίσουν και οι άλλοι ευρωπαϊκοί λαοί και με βάση την τσέπη τους θα προσέλθουν στις κάλπες και οι Έλληνες στις επόμενες εθνικές εκλογές. Οπότε το κύμα ακρίβειας θα παίξει αποφασιστικό ρόλο. Απλά οι Έλληνες πολίτες θα επιλέξουν στο ποιος μπορεί να τα καταφέρει καλύτερα στην αντιμετώπιση και αυτής της κρίσης. Κι εδώ έγκειται η ανησυχία των επιτελών του Μαξίμου, μήπως η αντιπολίτευση αποφασίσει να εκμεταλλευτεί την πίεση των νοικοκυριών και να πουλήσει ψεύτικες ελπίδες.

Η ευρωπαϊκή λύση

Γι’ αυτό και ο Κυριάκος Μητσοτάκης τις προηγούμενες ημέρες αναφέρθηκε στα περί αναγκαιότητας μία πανευρωπαϊκής λύσης στο θέμα της ακρίβειας προκειμένου να τιθασευτούν οι τιμές. Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα η ελληνική κυβέρνηση προτίθεται το προσεχές διάστημα να θέσει με έντονο τρόπο τη χρησιμότητα της ευρωπαϊκής λύσης, ως απάντηση και σε τυχόν λαϊκίστικες συμπεριφορές. Εξάλλου η αβεβαιότητα της εκλογής Μακρόν έναντι της Λεπέν έχει θορυβήσει συνολικά την Ευρώπη που γνωρίζει ότι μετά την Γαλλία μπορεί να ακολουθήσει η Ιταλία και ο Σαλβίνι κι επί της ουσίας θα μιλάμε για μία επικράτηση του Πούτιν, ο οποίος διατηρεί επαφές με όλα τα ακροδεξιά μορφώματα.

Στο Μέγαρο Μαξίμου τονίζουν πως η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας από τον Μάρτιο του 2020, που ξεκίνησαν οι καραντίνες λόγω της πανδημίας έχει σταθεί στο πλευρό της κοινωνίας με συνεχείς παρεμβάσεις, παρά το γεγονός ότι η ελληνική οικονομία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να συγκριθεί τόσο με της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, ή της Ισπανίας, ή ακόμη και των χωρών του βορρά. Κι όπως τονίζουν με έμφαση «η στήριξη του κοινωνικού συνόλου που πλήττεται από την ακρίβεια αποτελεί τον νούμερο ένα στόχο των επομένων μηνών».

Αυτό ξεκαθάρισε και ο πρωθυπουργός στο προσυνέδριο της Νέας Δημοκρατίας στο Χαλάνδρι και το ίδιο θα κάνει και σήμερα στο αντίστοιχο προσυνέδριο στο Ηράκλειο της Κρήτης. Κοινός τόπος των παρεμβάσεων του κ. Μητσοτάκη είναι το μήνυμα προς την κοινωνία ότι «η στήριξη θα είναι διαρκής και σε βάθος, εξαντλώντας όλα τα περιθώρια του κρατικού προϋπολογισμού».

Η ακρίβεια είναι το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα για τους ευρωπαίους πολίτες

 

Πάντως ο ίδιος ο πρωθυπουργός επισημαίνει στους συνομιλητές του, ότι μέχρι να υπάρξει ευρωπαϊκή λύση, όπως έγινε και με την κρίση του κορωνοϊού, το Μαξίμου έχει τρία ισχυρά παυσίπονα. Το πρώτο είναι το Ταμείο Ανάκαμψης. Ήδη η πρώτη δόση των 3,6 δισεκατομμυρίων ευρώ βρίσκεται στον ειδικό λογαριασμό της ΤτΕ και αποτελεί μια καλή αρχή για να αρχίσει να κινείται η αγορά. Το δεύτερο ισχυρό παυσίπονο είναι ο τουρισμός. Οι μέχρι τώρα ενδείξεις, πάντως, δείχνουν πως φέτος το καλοκαίρι μπορεί ο ελληνικός τουρισμός να πλησιάσει τα επίπεδα του 2019. Εάν επαληθευτούν τα σενάρια θα πρόκειται για μια πολύ σημαντική ανάσα. Και τέλος το τρίτο παυσίπονο είναι ο έλεγχος των τιμών. Βέβαια για το τελευταίο θα πρέπει να υπάρξει και ευρωπαϊκή συμφωνία, αλλά μετά τον πρώτο γύρο των γαλλικών εκλογών όλοι εκτιμούν πως στη Σύνοδο Κορυφής του Μαΐου θα υπάρξουν αποφάσεις.

Ήδη κ. Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης που είχε με τον Βλάντις  Ντομπρόβσκις, προ ημερών, έθεσε εκ νέου το θέμα σημειώνοντας πως είναι «απολύτως απαραίτητο στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής να ληφθούν μέτρα πια για την ενίσχυση του παραγωγικού ιστού των κρατών μας, αλλά και όλων των Ευρωπαίων πολιτών, των νοικοκυριών που μετά την πανδημία πολιορκούνται από διεθνείς ανατιμήσεις». Στο Μέγαρο Μαξίμου είναι κοινή πεποίθηση πως κανένας εθνικός προϋπολογισμός σε καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν μπορεί να σηκώσει τα βάρη που προκαλεί η έκρηξη στην αγορά ενέργειας και ως εκ τούτου χρειάζονται συλλογικές αποφάσεις, αλλά παράλληλα γνωρίζουν πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν περιθώρια ούτε για δημοσιονομική χαλάρωση ούτε για επιπλέον ενισχύσεις. Το ρεαλιστικό σενάριο είναι να υπάρξει αυστηρός έλεγχος των τιμών ενέργειας, ώστε να αρθούν όσο το δυνατόν περισσότερο οι επιπτώσεις.

Δεν μπορεί να διαφύγει της προσοχής πως ο κ. Μητσοτάκης έκρουσε στον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τον κώδωνα του κινδύνου για πολιτικές επιπτώσεις, εάν η Ε.Ε. δεν πάρει μέτρα. Συγκεκριμένα ανέφερε πως αν δεν υπάρξουν νέες ευρωπαϊκές λύσεις, θα έρθουν όλες οι χώρες της Γηραιάς Ηπείρου αντιμέτωπες «με τη Λερναία Yδρα του λαϊκισμού», και προσέθεσε πως η Ευρώπη δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να επιτρέψει μια νέα άνοδο του λαϊκισμού που «θα ανακόψει τον δρόμο της αλήθειας, της δημοκρατίας, της ευημερίας, των δικαιωμάτων που οφείλει να συμβολίζει η επόμενη ημέρα της Ευρώπης».

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα