ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ: Άγκυρα σταθερότητας και ασφάλειας εν μέσω κρίσης

Ξεπερνώντας τα στενά κλαδικά πλαίσια ενός ασφαλιστικού συνεδρίου και τοποθετώντας στο επίκεντρο της θεματολογίας του κομβικά ζητήματα, όπως η ασφάλιση και η επιχειρηματικότητα, οι νέες τεχνολογίες και φυσικά το καινούργιο τοπίο στην ασφαλιστική διαμεσολάβηση όπως αυτό διαμορφώθηκε μετά την οδηγία IDD και τον κανονισμό GDPR, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία πριν από λίγες ημέρες το 11th Insurance Conference.

Επιμέλεια: Νίκος Τσαγκατάκης

Η παραπάνω ασφαλιστική «διάσκεψη» δικαιολόγησε τον αγγλόφωνο τίτλο της και ως προς την πρωτοποριακή προσέγγιση των θεμάτων αλλά και ως προς τις ηχηρές παρουσίες που συγκέντρωσε. Είναι χαρακτηριστικό ότι εκτός από εκπροσώπους των φορέων του κλάδου, όπως η γενική διευθύντρια της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, Μαργαρίτα Αντωνάκη, ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Ασφαλιστικών Συμβούλων (ΠΣΑΣ) και της Ένωσης Ασφαλιστικών διαμεσολαβούντων Ελλάδος (ΕΑΔΕ), Παναγιώτης Λελεδάκης, το «παρών» στο 11th Insurance Conference έδωσαν μεταξύ άλλων ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Θεόδωρος Μ. Μητράκος, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, τομεάρχης Οικονομικών του κόμματος και πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο γραμματέας Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ., Λευτέρης Αυγενάκης, αλλά και ο τέως πρωθυπουργός και πρόεδρος της παράταξης Αντώνης Σαμαράς.

Στον χαιρετισμό του ο κ. Χρ. Σταϊκούρας στάθηκε στη σημασία που δίνει η Νέα Δημοκρατία στην ιδιωτική ασφάλιση ως πυλώνα μίας ευρύτερης ασφαλιστικής μεταρρύθμισης.

Από την πλευρά της, η γενική διευθύντρια της ΕΑΕΕ αναφέρθηκε στις προσπάθειες που κάνει η Ένωση για να αναβαθμίσει την ιδιωτική ασφάλιση, τονίζοντας τις τεράστιες δυνατότητες που έχει ο συγκεκριμένος κλάδος στην Ελλάδα ενδυναμώνοντας την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη.

Εκπροσωπώντας τους Έλληνες διαμεσολαβούντες, ο πρόεδρος του ΠΣΑΣ και της ΕΑΔΕ επικεντρώθηκε στις μεγάλες αλλαγές που υφίσταται στην εγχώρια ασφαλιστική αγορά, ειδικά σε ό,τι αφορά τη διαμεσολάβηση και τις δυνατότητες που προσφέρονται στους Έλληνες ασφαλιστές να αξιοποιήσουν το θεσμικό πλαίσιο αλλά και την τεχνολογία προκειμένου να αναβαθμίσουν τον ρόλο τους και την αξία τους.

Διετία κλαδικής ανάπτυξης «βλέπει» η ΤτΕ

Αισιόδοξος ότι τους επόμενους 24 μήνες η ελληνική ασφαλιστική αγορά θα «γράψει» θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης εμφανίστηκε ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Θεόδωρος Μ. Μητράκος. Ο υποδιοικητής επικαλέστηκε τη βελτιωμένη εικόνα των ασφαλιστικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, όπως έδειξαν οι δείκτες φερεγγυότητας (SCR και MCR), την αυξημένη εποπτεία και το αναβαθμισμένο θεσμικό πλαίσιο, αλλά δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει την ανάγκη προστασίας του καταναλωτή προκειμένου να αυξηθεί η ασφαλιστική συνείδηση.

«Τα στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό ώστε να παρέχουν προϊόντα που ταιριάζουν στο κάθε καταναλωτή ξεχωριστά», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητράκος και συνέχισε παραθέτοντας τα εξής στοιχεία:

-Τα μεγέθη παραγωγής για τον κλάδο (39 ασφαλιστικές εταιρείες) δείχνουν ότι η ακαθάριστη παραγωγή ασφάλιστρων ανέρχεται στα 3,7 δισ. ευρώ, με τον Κλάδο Ζημιών να αγγίζει τα 1,8 δισ. ευρώ.

-Η παραγωγή παρουσιάζει σταθερότητα όπως το 2017. Εν μέσω κρίσης ο κλάδος της ασφάλισης παρουσίασε δυναμική που στηρίχθηκε τόσο στη θέσπιση του μητρώου ασφαλιστών αλλά και την καθιέρωση του μηχανισμού εντοπισμού ανασφάλιστων αυτοκινήτων.

Ασφάλιση, πραγματική οικονομία και νέα εποχή

Όπως προαναφέρθηκε, γνωστά στελέχη εταιρειών του ασφαλιστικού επιχειρείν μίλησαν στο 11th Insurance Conference καλύπτοντας εξαιρετικά ενδιαφέρουσες θεματικές ενότητες. Για παράδειγμα, ο Γιάννης Βασαλάκης, διευθυντής Underwriting Ζωής & Υγείας INΤERAMERICAN, υπό την ιδιότητα του μέλους της επιτροπής Υγείας της ΕΑΕΕ, συνόψισε στη σχετική ομιλία του τις τάσεις και τις προοπτικές στη σύγχρονη ασφάλιση Υγείας. Είπε, συγκεκριμένα, ότι το πρότυπο των νέων ασφαλισμένων αλλάζει καταλυτικά και πως σταδιακά οι υπηρεσίες υγείας συνδυάζονται μέσω έξυπνων και πρακτικών εφαρμογών.

Επίσης η κα Κλεοπάτρα Χαλδαίου, Senior Manager Ασφαλιστικές και Αναλογιστικές Συμβουλευτικές Υπηρεσίες, Ernst & Young, εστίασε στο πώς διαμορφώνονται οι νέες τάσεις μέσα από την IDD, ενώ ο αντιπρόεδρος της Accenture A.E., κ. Λάμπρος Τσόλκας, παρουσίασε τις νέες συνθήκες της αγοράς τονίζοντας τη διαδραστικότητα των τεχνολογικών, οικονομικών και επιχειρηματικών εξελίξεων με την ανάπτυξη της ασφάλισης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η διεθνή παρουσία του 11ου Insurance Conference ενσαρκώθηκε στο πρόσωπο του κ. Christopher Garnett. Ο λόγος για τον Principal της Chute Court Assesors Limited, ο οποίος στην ομιλία του με θέμα «Reflexions on Disruption» έδωσε έμφαση στις διεθνείς εξελίξεις που επικρατούν στην ασφαλιστική αγορά ανά τον κόσμο.


Τρία θεματικά πάνελ

Τρία ήταν τα θεματικά πάνελ που «στήθηκαν» στο πλαίσιο των εργασιών του 11ου Insurance Conference. Στο πρώτο από αυτά, που είχε ως θέμα την ασφάλιση στην πραγματική οικονομία, οι συμμετέχοντες ανέπτυξαν τις εμπειρίες που έζησαν όταν οι επιχειρήσεις τους υπέστησαν ζημιές. Όλοι οι παθόντες ομιλητές τόνισαν το μέγεθος της βοήθειας που «εισέπραξαν» εξαιτίας της πρόνοιάς τους να είναι ασφαλισμένοι, όχι μόνο για να καλύψουν τις ζημιές τους αλλά και να καταφέρουν να συνεχίσουν τις επιχειρηματικές δραστηριότητές τους.

Το δεύτερο θεματικό πάνελ είχε ως θέμα «Η νέα εποχή της ασφαλιστικής αγοράς», στο οποίο φιλοξενήθηκαν οι απόψεις στελεχών από εταιρείες IT σχετικά με τις νέες τάσεις στην ασφαλιστική αγορά που σχετίζονται με την ανάπτυξη της τεχνολογίας. Παρών ήταν εδώ και ο ειδικός τομεακός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, κ. Φώτης Κουρμούσης, από το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, ο οποίος αναφέρθηκε στις προοπτικές που διαμορφώνονται από την τεχνολογία σε συνδυασμό με την ανθρώπινη επαγγελματική δραστηριοποίηση.

Στο τρίτο πάνελ, που είχε ως θέμα το «Νέο πρόσωπο της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης», στελέχη που δραστηριοποιούνται στον χώρο αναφέρθηκαν ιδιαίτερα στις νέες τάσεις που διαμορφώνονται για τον κλάδο από την εφαρμογή της IDD και της GDPR, τονίζοντας ότι οι νέες θεσμικές εξελίξεις είναι προς όφελος του καταναλωτή.


 

 

Τιμητική διάκριση και… αρχηγικά «μπράβο» στον Ν. Μακρόπουλο

Ένας δυναμικός και αξιόλογος άνθρωπος, τόσο οικονομικά όσο και κοινωνικά αλλά και αθλητικά, ο Νικόλαος Μακρόπουλος, ήταν ο εκείνος  στον οποίο απονεμήθηκε η τιμητική διάκριση του 11ου Insurance Conference.

Σε μια ομιλία συγκινησιακά φορτισμένη που συνοδεύτηκε από το ζεστό χειροκρότημα των παρευρισκομένων, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΡΩΠΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ αναφέρθηκε στις μεγάλες στιγμές της καριέρας του, τονίζοντας παράλληλα και τις στιγμές της προσωπικής του και οικογενειακής του ευτυχίας.

Τη βράβευση του Ν. Μακρόπουλου τίμησαν με την παρουσία τους πλήθος παραγόντων της ασφαλιστικής αγοράς, οι οποίοι άμεσα και έμμεσα συνεργάστηκαν και συνεργάζονται με τον κ. Μακρόπουλο και την ΕΥΡΩΠΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ αλλά και από άλλες εταιρείες. Ιδιαίτερο τόνο έδωσε η παρουσία στην τιμητική εκδήλωση του πρώην πρωθυπουργού και αρχηγού της Ν.Δ., Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος αναφέρθηκε με ιδιαίτερα θερμά λόγια στον «άνθρωπο και φίλο του» Ν. Μακρόπουλο.

Τη βράβευση του επικεφαλής της ΕΥΡΩΠΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ χαιρέτισε, επίσης, και ο νυν αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης, μέσω μηνύματος που ανέγνωσε ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ., Λευτέρης Αυγενάκης.

Λόγω των ανειλημμένων υποχρεώσεών του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν παρέστη στο Insurance Conference, ωστόσο διά χειλέων του Λ. Αυγενάκη έδωσε το στίγμα της πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας για την ιδιωτική Ασφάλιση σε όλους τους εκπροσώπους της αγοράς.

«Η ανάπτυξη της ιδιωτικής ασφάλισης στην Ελλάδα, ώστε να προσεγγίσουμε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, είναι σημαντική προϋπόθεση για να οικοδομήσουμε ένα πιο στέρεο ασφαλιστικό σύστημα στη χώρα μας», είπε ο «γαλάζιος» γραμματέας, υπογραμμίζοντας ότι «η ασφαλιστική αγορά είναι κυρίως οι άνθρωποί της. Από τα ηγετικά της στελέχη, μέχρι τον πιο νέο πωλητή. Το δικό σας ήθος και αξιοπιστία είναι πρόσθετο κεφάλαιο για τον χώρο».

Στο κλείσιμο του μηνύματός του ο Κυρ. Μητσοτάκη απένειμε τα εύσημα στους διαμεσολαβούντες, λέγοντας ότι γνωρίζει καλά πως όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης «δώσατε μια μεγάλη μάχη για να σταθείτε όρθιοι. Και παράλληλα να στηρίξετε κάθε πολίτη, κάθε οικογένεια που βασίστηκε πάνω σας. Γνωρίζω καλά ότι ζείτε και εργάζεστε μέσα στην πραγματική οικονομία. Ότι συναισθάνεστε πολύ καλά τις αγωνίες, τις προσδοκίες και τα όνειρα της μέσης ελληνικής οικογένειας. Στον κλάδο σας βλέπω έναν πολύτιμο σύμμαχο για το μέλλον».

 

Διαβάστε επίσης