ΙΔΡΥΜΑ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥ: Περιήγηση στο εικονικό μουσείο της έκθεσης «Η τριήρης και η ναυμαχία της Σαλαμίνας»

Aφορμή η Διεθνής Ημέρα Μουσείων που εορτάζεται αύριο Τρίτη 18 Μαΐου 2021

Την ψηφιακή έκδοση της έκθεσης «Η τριήρης και η ναυμαχία της Σαλαμίνας», που υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου ΝΑΥΣπαρουσιάζει το Ίδρυμα Ευγενίδου, με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων που εορτάζεται αύριο Τρίτη 18 Μαΐου 2021.

Με αυτή την αφορμή το Ίδρυμα Ευγενίδου προσκαλεί μικρούς και μεγάλους στο εικονικό μουσείο που δημιούργησε για αυτόν τον σκοπό! Συγκεκριμένα οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν έναν υπολογιστή, κινητό τηλέφωνο ή άλλη φορητή συσκευή και να περιηγηθούν ψηφιακά στην έκθεση.

Ανάμεσα στα άλλα οι διαδικτυακοί επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα:

>>Να επισκεφθούν τον χώρο και τα εκθέματα
>>Να επεξεργαστούν το 3D μοντέλο της τριήρους
>>Να περιηγηθούν πάνω στην τριήρη σε τρισδιάστατο περιβάλλον
>>Να παρακολουθήσετε videos σχετικά με τη ναυμαχία της Σαλαμίνας και τη διαδικασία ψηφιακής σάρωσης του πλοίου «ΟΛΥΜΠΙΑΣ»
>>Να συναρμολογήσετε τα μέρη μιας τριήρους

Η έκθεση σχεδιάστηκε το 2020 με αφορμή την επέτειο της συμπλήρωσης 2500 χρόνων από τη ναυμαχία της Σαλαμίνας και περιλαμβάνει τρισδιάστατες εκτυπώσεις, ψηφιακές αποτυπώσεις, εμπειρίες εικονικής πραγματικότητας αλλά και ηλεκτρονικά παιχνίδια για τους μικρότερους φίλους και φίλες.

Η έκθεση αυτή επιθυμεί να δώσει απάντηση σε ενδιαφέροντα ερωτήματα όπως:

  • Πώς η τριήρης εξελίχθηκε στο πιο αποτελεσματικό όπλο της αρχαιότητας και τι ρόλο έπαιξε στη νίκη των Ελλήνων;
  • Τι πραγματικά γνωρίζουμε από τις σωζόμενες πηγές για την τριήρη αλλά και τη ναυμαχία της Σαλαμίνας;
  • Πώς οι νέες τεχνολογίες μάς βοηθούν να αναδείξουμε το ιστορικό παρελθόν;

Σημειώνεται ότι η έκθεση «Η τριήρης και η ναυμαχία της Σαλαμίνας» αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του έργου ΝΑΥΣ που έχει ως στόχο την τεκμηρίωση και ανάδειξη της πλούσιας ελληνικής ναυπηγικής παράδοσης και ναυτικής ιστορίας με την βοήθεια τεχνολογιών αιχμής διαδραστικών ψηφιακών «εμπειριών». Στο πλαίσιο αυτό ετοιμάζονται δύο ακόμα εκθέσεις με πλούσιο ναυπηγικό περιεχόμενο και ψηφιακές εφαρμογές, καθώς και Ψηφιακό Αποθετήριο Παραδοσιακών Σκαφών.

Για το έργο ΝΑΥΣ συνεργάζονται έξι φορείς από την Ελλάδα. Συντονιστής του έργου είναι το Ίδρυμα Ευγενίδου και Επιστημονικός Υπεύθυνος είναι το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ), Σχολή Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών.

Συμμετέχουν επίσης ως εταίροι το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (ΠΑΔΑ) / Τμήμα Ναυπηγών Μηχανικών, η εταιρείαGreenMaritimeTechnologies (GMT), το Πανεπιστήμιο Αιγαίου / Εργαστήριο Διοίκησης Ναυτιλιακών και Λιμενικών Επιχειρήσεων και το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) / Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών (ΙΜΣ).

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα