«Ιερός χορός στην αρχαία Ελλάδα και Ινδία»

Με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας Χορού, ομιλία της χορογράφου Λήδας Shantala

Ο χορός και το θέατρο έχουν δύο πατρίδες, την Ελλάδα και την Ινδία. Οι αρχαίοι Έλληνες και οι αρχαίοι Ινδοί απολάμβαναν και τιμούσαν τον χορό με παρόμοιους τρόπους. Και για τους δύο, ο χορός είχε πνευματική ουσία, ήταν δώρο των θεών και τρόπος επικοινωνίας με αυτούς. Και στους δύο πολιτισμούς, ο χορός, η μουσική, το θέατρο και η μιμητική αποτελούσαν πτυχές της ίδιας τέχνης, που λεγόταν «ορχηστική» στην Ελλάδα και «natyam» στην Ινδία. Οι συγγενικές αυτές τέχνες περιείχαν ως εκφραστικό μέσον έναν κωδικοποιημένο δακτυλικό κώδικα, τις «χειρονομίες», τα «hastas ή mudras» για την απόδοση του ποιητικού στίχου. Αυτή η κωδικοποιημένη λεκτική αλφάβητος, μαζί με την τέχνη της έκφρασης των συναισθημάτων λεγόταν «εμμέλεια» και αντίστοιχα «abhinayia» και, σε συνδυασμό με τις καθαρά χορευτικές κινήσεις, αποτελούσε αναπόσπαστο μέρος του χορού.

Για τους αρχαίους Έλληνες, όπως και τους Ινδούς, η τέχνη του χορού και του θεάτρου κατείχε σπουδαίες θεραπευτικές ιδιότητες και επιτελούσε «κάθαρση», «saucha» στον καλλιτέχνη και στους θεατές. Εθεωρείτο πνευματικό μονοπάτι αυτογνωσίας και απελευθέρωσης. Αυτή η συγκριτική μελέτη αποτέλεσε τη βάση έμπνευσης για πολλές από τις παραγωγές του «Χοροθεάτρου Λήδα Shantala», αποσπάσματα από τις οποίες θα προβληθούν στη διάρκεια της ομιλίας για να φωτίσουν καλλιτεχνικά αυτή την εσωτερική πνευματική σχέση της αρχαίας ελληνικής και ινδικής τέχνης και φιλοσοφίας, στον Πολυχώρο Πολιτισμού και Τεχνών Shantom (Τριπόλεως 35Α & Ευβοίας, Κάτω Χαλάνδρι. Πλάι στη στάση μετρό «Χολαργός», γραμμή 3, μπλε, έξοδος προς Αθήνα) το Σάββατο 5 Μαΐου 2018, ώρα 19:30. Η είσοδος είναι ελεύθερη. Ωστόσο, λόγω περιορισμένων θέσεων, θα κρατηθεί σειρά προτεραιότητας. Γι’ αυτό, η δήλωση συμμετοχής είναι απαραίτητη, στη γραμματεία του Shantom, τηλ. 210-6717529.

Ποια είναι όμως η Λήδα Shantala;

Aπόφοιτος Γαλλικής Φιλολογίας της Σορβόννης (Dipl. Licence es Lettres Paris III Sorbonne), χορογράφος, χοροθεραπεύτρια, καθηγήτρια χορού και γιόγκα.

Είναι διπλωματούχος τού κρατικού Ιδρύματος Γιόγκα και Ιατρικής Έρευνας της Ινδίας «Kaivalya Dhama», της Ακαδημίας χορού της Ινδίας «Bharata Kalanjali», και της σχολής έκφρασης «Abhinayia Sudha».

Είναι η μοναδική δυτική ερευνήτρια διεθνώς που έγινε δεκτή από τους Πυγμαίους, για να φοιτήσει κοντά τους την αρχέγονη χοροθεραπευτική τέχνη ίασης «Μombwiri».

Σπούδασε χοροθεραπεία μέ τη δόκτορα Μαrcia B. Leventhal (υφηγήτρια τού Πανεπιστημίου της Ν. Υόρκης).

Ίδρυσε το Χοροθέατρο «Λήδα Shantala», μια πρωτοποριακή ομάδα χορού με πλούσιο έργο στην εναλλακτική δημιουργική έκφραση, το οποίο έχει αποσπάσει εξαιρετικές κριτικές για τον σύγχρονο διαπολιτισμικό και πολυ-πολιτισμικό του χαρακτήρα.

Δημιούργησε και διευθύνει τον Πολυχώρο Πολιτισμού και Τεχνών «Shantom», ο οποίος διακρίνεται από μία πληθώρα δραστηριοτήτων: Μαθήματα (Γιόγκα, Pilates, Χορού, Πολεμικών Τεχνών, Εναλλακτικών θεραπειών), επιμορφωτικά Σεμινάρια, Ημερίδες, Παραστάσεις κ.λπ. Στο Shantom εδρεύει η Ακαδημία Ινδικού κλασικού χορού Μπάρατα Νάτυαμ. τον οποίο εισήγαγε στην Ελλάδα το 1985.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα