Ιφιγένεια εν… Μαξίμω ο Τριαντόπουλος

Τα «ναι μεν, αλλά» του Βορίδη για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής και η παραίτηση του υφυπουργού (για το ονόρε;)

Στα… Ρίχτερ των Τεμπών συνεχίζει να χορεύει η κυβέρνηση που όσο περνούν οι ημέρες από τα ογκώδη συλλαλητήρια της 26ης Ιανουαρίου αντί να βρίσκει ζωτικό πολιτικό χώρο στριμώχνεται ακόμη περισσότερο στα σκοινιά της κριτικής.

Πλέον η κυβερνητική πλειοψηφία πιέζεται και από την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τον Χρήστο Τριαντόπουλο με φόντο την σιδηροδρομική τραγωδία που στοίχησε τη ζωή σε 57 ανθρώπους, για την οποία η Νέα Δημοκρατία διαβεβαίωσε το βράδυ της Τετάρτης (5/2) δια στόματος Μάκη Βορίδη ότι θα «τρέξουν» όλες οι διαδικασίες για τη συγκρότησή της.

Είναι πρόδηλο ότι για το κυβερνών κόμμα η παραπάνω εξέλιξη ήταν περίπου μονόδρομος, καθώς αν απέρριπτε την πρόταση για σύσταση Προανακριτικής θα έδινε την αίσθηση ότι επιχειρεί να συγκαλύψει ενδεχόμενες κυβερνητικές ευθύνες.

Για αυτό και προφανέστατα αποφασίστηκε να σταλεί στην… πυρά ο Χρήστος Τριαντόπουλος με την πλημμεληματικού χαρακτήρα κατηγορία της παράβασης καθήκοντος που του αποδίδει η εισαγγελέας Εφετών Λάρισας για το «μπάζωμα» του τόπου της τραγωδίας στα Τέμπη, ευελπιστώντας ταυτόχρονα ότι τα «εγκαύματα» που θα προκύψουν στη Βουλή δεν θα είναι εκτενή για πρώην υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ και συνολικά για τον νεοδημοκρατικό οργανισμό.

Δεν θεωρείται, μάλιστα, τυχαίο ότι αμέσως μετά το «ναι» της Ν.Δ. στην Προοανακριτική, ο νομικός στο επάγγελμα υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης έσπευσε να απαλύνει το εμμέσως πλην σαφώς «άδειασμα» Τριαντόπουλου λέγοντας ότι στην πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα πρέπει να περιγραφούν ποια αρμοδιότητα είχε ο «γαλάζιος» υφυπουργός (σ.σ. ήταν αρμόδιος σε θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές) και να διερευνηθεί αφενός ποιο καθήκον παραβίασε αφετέρου ποιος σκοπός προς όφελος τρίτου εξυπηρετήθηκε και με ποιον τρόπο.

Σε καθαρά νομικό επίπεδο ο Μ. Βορίδης μπορεί να έχει δίκιο. Ωστόσο στο επίπεδο της κοινής πολιτικής λογικής και ανεξαρτήτως του αν θα δικαιωθεί ή όχι ο Χρ. Τριαντόπουλος, είναι αδύνατο να υποστηριχτεί σοβαρά ότι ο τότε υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ κινήθηκε αυτοβούλως και την επαύριο της τραγωδίας πήγε στα Τέμπη δίχως να ενημερώσει ή να πάρει οδηγίες από τους επιτελάρχες του Μαξίμου και κόντρα σε όσους ειδικούς επέμεναν ότι ο τόπος του δυστυχήματος δεν πρέπει να αλλοιωθεί –διότι ήταν εν δυνάμει και τόπος ενδεχόμενου εγκλήματος– εκείνος έκανε του κεφαλιού του, συμμετέχοντας σε «άτυπη συνάντηση» και παρέχοντας «ψυχική συνδρομή» στους αρμοδίους υπαλλήλους».

Με πόσο ούριο άνεμο θα φουσκώσουν τα πανιά της Νέας Δημοκρατίας μετά από την βάσανο της Προανακριτικής είναι δύσκολο να προβλεφτεί, αλλά στην Ηρώδου Αττικού μοιάζει να αντιγράφουν τον Αγαμέμνονα πριν αποπλεύσει ο στόλος των Αχαιών από την Αυλίδα για την Τροία: «θυσιάζουν» ως Ιφιγένεια τον Χρήστο Τριαντόπουλο (που το πρωί της Πέμπτης δήλωσε ότι θα παραιτηθεί -για το ονόρε;- από υφυπουργός  Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας) ώστε αν κάτι «στραβώσει» στη πορεία, να χρεωθεί το ανάθεμα σε λάθος χειρισμούς του υφυπουργού.

Εν ολίγοις  ο σώζων εαυτόν σωθήτω…

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα