Ιγκνάσιο Κασίς: “Η Ελβετία θα υπερασπιστεί την ελευθερία και είναι έτοιμη να πληρώσει για αυτό”

Ο Ελβετός πρόεδρος, χαρακτήρισε την εισβολή στην Ουκρανία ως "αποτέλεσμα μια καταστροφικής παράνοιας"

«Ο πόλεμος αυτός είναι αποτέλεσμα μίας καταστροφικής παράνοιας που θρυμματίζει όλες τις αρχές και τις αξίες του πολιτισμού μας», γράφει ο Ιγκνάσιο Κασίς σε άρθρο του που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Le Temps. «Στις 24 Φεβρουαρίου, το πρόσωπο του κόσμου άλλαξε και όχι κατά τον καλύτερο τρόπο. Πρέπει να υπερασπισθούμε με θάρρος και προσήλωση την ελευθερία και την δημοκρατία. Αυτό έχει ένα τίμημα. Ένα τίμημα που η Ελβετία είναι έτοιμη να πληρώσει».

Η Ρωσία παραβίασε το εθνικό δίκαιο με την εισβολή της στην Ουκρανία, τονίζει ο Ελβετός πρόεδρος: «Η Ρωσία παραβίασε κατάφωρα την απαγόρευση προσφυγής στην βία, μία αρχή που είναι θεμελιωμένη στο διεθνές δίκαιο. Παραμένοντας αδρανής, η Ελβετία θα έπαιζε το παιγνίδι του επιτιθέμενου», γράφει.

«Ουδετερότητα δεν σημαίνει αδιαφορία» και «την ώρα που η σύγκρουση ανάμεσα στην δημοκρατία και την βαρβαρότητα κορυφώνεται», η Ελβετία «δεν μπορεί να ανεχθεί αυτόν τον πόλεμο χωρίς να αντιδράσει».

Για τον λόγο αυτόν η Ελβετία υιοθέτησε καθ’ ολοκληρίαν τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης «με πλήρη σεβασμό του δικαιώματος στην ουδετερότητα», που σημαίνει ότι «δεν υποστηρίζει καμία εμπόλεμη πλευρά σε στρατιωτικό επίπεδο, είτε με την διάθεση στρατιωτικών δυνάμεων ή με την αποστολή όπλων».

«Ακόμη και αν, προς το παρόν, δεν τίθεται θέμα οικονομικής επιβράδυνσης και ακόμη λιγότερο οικονομικής κρίσης», η σύρραξη θα έχει οικονομικές επιπτώσεις για την χώρα, προειδοποιεί ο πρόεδρος της Ελβετικής Συνομοσπονδίας και αναφέρεται στον πληθωρισμό, την αύξηση των τιμών της ενέργειας και το καθεστώς του ελβετικού φράγκου ως ασφαλούς καταφυγίου που θα πλήξει τις εξαγωγές. Θα πρέπει επίσης «να αντιμετωπίσουμε ροή προσφύγων και να διασφαλίσουμε την χρηματοπιστωτική σταθερότητα».

«Δεν υπάρχει λύση που, με ένα μαγικό ραβδί, θα προφύλασσε την Ελβετία από τις συνέπειες που προέρχονται από την σημερινή κατάσταση», προειδοποιεί ο Ιγκνάσιο Κασίς.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα