Ηλίας Ψινάκης: Τον διώχνουν και δεν φεύγει

Έκτακτα και σε μια έντονα φορτισμένη ατμόσφαιρα εξαιτίας των τραγικών αποτελεσμάτων των φονικών πυρκαγιών της 23ης Ιουλίου στην Αττική, συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο του Μαραθώνα το απόγευμα της Παρασκευής (3/8), ζητώντας τη παραίτηση του δημάρχου Ηλία Ψινάκη.

Συγκεκριμένα, το αίτημα παραίτησης του δημάρχου ήταν ομόφωνο από το Δημοτικό Συμβούλιο του Μαραθώνα, όπου ακόμη και σύμβουλοι της δικής του παράταξης ζήτησαν την άμεση απομάκρυνσή του από τη θέση του δημάρχου, χαρακτηρίζοντας τον επικίνδυνο για τον τόπο.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι θα καταθέσουν ψήφισμα, της παραίτηση του κ. Ψινάκη, στον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη, καθώς το ψήφισμα από μόνο του δεν μπορεί να απομακρύνει τον δήμαρχο του Μαραθώνα από τη θέση του. Στη συνεδρίαση συμμετείχαν 25 από τους 33 δημοτικούς συμβούλους, ενώ απουσίαζε ο κ. Ψινάκης.

Η απουσία του κ. Ψινάκη, από το Δημοτικό Συμβούλιο εξόργισε ακόμα περισσότερο τους κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι φώναζαν συνεχώς συνθήματα, όπως «Ψινάκη παραιτήσου, το θέλουν οι νεκροί σου» και ζητούσαν την παραίτηση όλων στο δήμο Μαραθώνα και κάθε υπευθύνου για την τραγωδία.

Άμεση ήταν η παρέμβαση του δημάρχου Μαραθώνα, ο οποίος μέσω δελτίο Τύπου υπεραμύνθηκε της απουσίας του και εξαπέλυσε τα πυρά του προς τους επικριτές του.

Συγκεκριμένα ο κ. Ψινάκης τόνισε: «Δεν θα ακολουθήσω αυτόν τον αδιέξοδο και καταστροφικό δρόμο. Δεν θα νομιμοποιήσω με την παρουσία μου μια μεθοδευμένη αντισυνταγματική διαδικασία που δεν προβλέπεται από κανένα νόμο, καμία διάταξη και δεν έχει κανένα νομικό προηγούμενο. Έχει μόνο ένα στόχο: Τη διαπόμπευση και την ανθρωποφαγία».

O κ. Ψινάκης συνέχισε λέγοντας: «Μία από τις πρώτες απώλειες του πολέμου είναι η αλήθεια. Είναι το λιγότερο θλιβερό αυτές τις τόσο κρίσιμες ώρες να εμφανίζονται κάποιοι, μεταξύ των οποίων καιροσκόποι, υπόδικοι και κατάδικοι με μικροπολιτικά και άλλα κίνητρα.

Εκμεταλλευόμενοι το χάος, την οδύνη και τη δίκαη οργή των πληγέντων, επιδιώκουν διασπείροντας ψευδείς ειδήσεις, να βάλουν και άλλου είδους «φωτιές» στον Μαραθώνα, που μπορεί να αποδειχθούν καταστροφικές».

Επίσης, ο δήμαρχος Μαραθώνα άφησε αιχμές για άτομα που ανέλαβαν θέσεις ευθύνης και τους κατηγόρησε για λαϊκισμό αλλά και ότι αρνήθηκαν να πολεμήσουν την ώρα της «μάχης». «Την ώρα της μάχης, επέλεξαν την οδό της φυγής και μαζί της τη συμμαχία με τον χωρίς όρια λαϊκισμό», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον κ. Ψινάκη, αυτές τις στιγμές «προέχει η διαχείριση των συνεπειών αυτής της καταστροφής» σε κλίμα αλληλεγγύης, ενότητας και κοινής προσπάθειας.

Τέλος, ο δήμαρχος Μαραθώνα αναφέρθηκε και στο ζήτημα του πολιτικού κόστους, υποστηρίζοντας ότι ουδέποτε το υπολόγισε, κάτι που προκύπτει και από τη συρρίκνωση της παράταξής του στο δημοτικό συμβούλιο.

«Είναι γνωστό σε όλους ότι ως Δήμαρχος Μαραθώνος ουδέποτε υπολόγισα το πολιτικό κόστος, κάτι που αντικατοπτρίζεται στον αριθμό των μελών της Δημοτικής μου παράταξης», αναφέρει με νόημα.

Τι συνέβη κατά τη διάρκεια του συμβουλίου

Πίσω στα συνεδρίασης η πρώτη τοποθέτηση έγινε από τον δημοτικό σύμβουλο Στέργιο Τσίρκα, ο οποίος ζήτησε συγγνώμη για την τραγωδία εκ μέρους της μείζονος αντιπολίτευσης.

«Χάσαμε φίλους, γείτονες, ανθρώπους με τους οποίους μιλούσαμε καθημερινα», είπε ο κ. Τσίρκας συγκινησιακά φορτισμένος.

Στη συνέχεια άρχισαν να ανάβουν τα αίματα, με τον δημοτικό σύμβουλο της αντιπολίτευσης Νίκο Χατζηγιάννη να λέει οργισμένος κατά του Ψινάκη: «Πίστεψε αυτός ο ανόητος ότι σε αυτό το ιστορικό χωριό θα έχει να κάνει με βλάχους και ότι θα μπορούσε σε τέτοιου είδους τραγωδίες να γελοιοποιεί τους κατοίκους», ενώ παράλληλα άσκησε σκληρή κριτική εναντίον του κ. Ψινάκη και ζητώντας και ο ίδιος την παραίτηση του δημάρχου.

Αξίζει να σημειωθεί την ήδη τεταμένη ατμόσφαιρα στο Δημοτικό Συμβούλιο πυροδότησε και η εισβολή κατοίκων στην αίθουσα οι οποίοι επιτέθηκαν λεκτικά σε όλους τους δημοτικούς συμβούλους, ζητώντας όπως και οι προηγούμενοι την παραίτηση Ψινάκη.

 

 

Διαβάστε επίσης