Ηλίας Σπάθας: «Είναι επιβεβλημένο και ηθικά δίκαιο να επανέλθω στους πίνακες»

Ο Ηλίας Σπάθας παραχώρησε συνέντευξη για τη δικαστική περιπέτεια που είχε και τη δικαίωσή του, τονίζοντας πως για ηθικούς λόγους πρέπει να επιστρέψει στους πίνακες της SL1, αποκαλύπτοντας μάλιστα ότι θα κάνει σχετικό αίτημα το καλοκαίρι.

Επίσης αναφέρθηκε στους ανθρώπους που τον κατηγόρησαν, στον πατέρα του τον Γιάννη Σπάθα, και στην περιβόητη διαιτησία του στο Αστέρας Τρίπολης – Ολυμπιακός.

Στη συνέντευξη που έδωσε στο gazzetta.gr, ο Ηλίας Σπάθας τόνισε:

Για την υπόθεση στην οποία αθωώθηκε: «Απ’ όταν βγήκε η απόφαση να πάμε σε δίκη μέχρι που βγήκε η απόφαση, κράτησε όλο αυτό περίπου 1,5 χρόνο. Όλο αυτό ξεκίνησε πολύ καιρό πριν, από τη στιγμή που μας κάλεσε ο ανακριτής. Εκεί ξεκίνησε αυτό το δικαστικό ταξίδι, που υπέστη εγώ, οι συνάδελφοί μου οι διαιτητές κι όλος ο άλλος κόσμος που αθωώθηκε. Πολύς κόσμος δεν γνωρίζει… Ξεκίνησε μια έρευνα από έναν εισαγγελέα, τον κύριο Κορέα. Μετά από δύο χρόνια έρευνας κατέληξε στο πόρισμα ότι ο Ηλίας Σπάθας δεν υπήρχε πουθενά. Ξαφνικά, ύστερα από μαρτυρικές ένορκες καταθέσεις συγκεκριμένων ανθρώπων, που είπαν ανακρίβειες, την άποψή τους ξεκίνησε όλο αυτό…».

Για τους ανθρώπους που τον “έδωσαν”:

«Είναι ο Αλαφούζος, ο Βελλής κι ο Αγγελίδης. Τον κύριο Αλαφούζο όλοι τον γνωρίζουν, όπως και τον Βελλή, ενώ ο Αγγελίδης ήταν ο εκτελεστικός πρόεδρος του ΠΑΟΚ. Αυτοί οι τρεις, λοιπόν, πήγαν στον ανακριτή και με ένορκες καταθέσεις είπαν πράγματα, που και από την διαδικασία αποδείχτηκε ότι δεν είχαν καμία ουσία, αξία και υπόσταση. Δημιούργησαν όλο αυτό το σύστημα και οδήγησαν τον ανακριτή να υποπέσει σε σφάλμα πηγαίνοντας τελικά σε δίκη. Βέβαια κι ο ανακριτής δεν είναι άμοιρος ευθυνών. Θα έπρεπε σ’ αυτή τη φάση της διαδικασίας να μπει πιο βαθιά στην υπόθεση και να εξετάσει αν αυτά που λέγονται μπορούν να αποδειχτούν και αν υπάρχουν στοιχεία. Άλλο είναι να λέω την άποψή μου και άλλο να λέω τι μου είπαν και τι άκουσα για τόσο σοβαρές κατηγορίες. Βέβαια, στη διαδικασία της ανάκρισης, ο Ηλίας Σπάθας, δεν είχε περιοριστικούς όρους. Ήμουν εν ενεργεία διαιτητής και συνέχιζα να παίζω. Σίγουρα κάτι θα είδε ο ανακριτής, σε σχέση με άλλους συγκατηγορούμενούς μου με τους οποίους ίσως κάτι να έβλεπε εκείνη τη στιγμή. Γι’ αυτό δεν είχα περιοριστικούς όρους και συνέχιζα να παίζω. Όταν ο εισαγγελέας πρότεινε να πάμε σε δίκη, η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία έπρεπε να με βγάλει από τους πίνακες διαιτησίας και τότε ξεκίνησε η διαδικασία των δικαστηρίων μέχρι και τη μέρα που ήρθε η αθώωση».

Για το αν απάντησε ποτέ στον I. Αλαφούζο:

«Κατ’ αρχάς δεν μπορούμε να απαγορεύσουμε σε κανέναν να μιλάει και γι’ αυτά κρίνεται. Ο διαιτητής δεν μπορεί να βγαίνει και να απαντάει συνέχεια. Αυτό το κάνει μέσα στο γήπεδο με την απόδοσή του. Στο δικαστήριο, ο κύριος Αλαφούζος, άφησε να εννοηθεί ότι εγώ είχα μια συμπεριφορά αντίθετη στην ομάδα του. Στο δικαστήριο, λοιπόν, απάντησα ότι “στατιστικά οι ισοπαλίες, οι ήττες κι οι νίκες στα ματς του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού ήταν σχεδόν τα ίδια”. Πέρα από το ότι έχω κατηγορηθεί ως “Σπανάθας” έχοντας βοηθήσει τον Παναθηναϊκό, ένα από τα καλύτερα παιχνίδια που έχω παίξει είναι ένα Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός που ήρθε ισοπαλία στο Καραϊσκάκης. Ο κύριος Αλαφούζος προσπαθεί να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της ομάδας του. Υπάρχει αυτός ο επικοινωνιακός πόλεμος που κάνουν οι ομάδες πριν από το παιχνίδι ή μετά για το επόμενο ματς, μέσω δημοσιογράφων ή κύκλων. Γίνεται αυτό το bullying».

Ένας διαιτητής πώς μπορεί να βοηθήσει κάποιον; Να «πιαστεί», όπως λένε:

«Στο δικαστήριο είπε ο κύριος Αλαφούζος “αυτή είναι η άποψή μου, η οποία μπορεί να επηρεάζεται από το ότι είμαι πρόεδρος του Παναθηναϊκού και κάποια πράγματα τα βλέπω με το συμφέρον της ομάδας μου και προσπαθώ να προστατέψω την ομάδα μου. Ίσως κάποια πράγματα να τα βλέπω υπερβολικά”. Πάμε όμως στο κομμάτι του αν μπορεί ένας διαιτητής να “πιαστεί”. Σίγουρα, μιλάμε για επαγγελματικό ποδόσφαιρο, στο οποίο έχει μεγάλη σημασία το χρήμα. Οι ομάδες παίζουν για να βγουν στο Champions League. Ο Ηλίας Σπάθας, όταν έγινε διαιτητής είχε ήδη επαγγελματική υπόσταση. Σίγουρα, η νόμιμη αμοιβή του διαιτητή έχει αξία, όμως δεν εξαρτιέμαι απ’ αυτήν. Θέλω να πιστεύω ότι κανένας διαιτητής δεν πρέπει να εξαρτιέται από την αμοιβή του ως διαιτητής. Θα πρέπει να βγάλουμε από το τραπέζι το γεγονός ότι ένας διαιτητής θα ασχοληθεί με τη διαιτησία για να έχει παράνομο όφελος, κάνοντας παράνομες πράξεις. Δεν θέλω να το βάλω καν στο μυαλό μου. Ο διαιτητής ξεκινάει από τις μικρές κατηγορίες, όπου οι αμοιβές είναι ελάχιστες. Μετακινείται στα γήπεδα των τοπικών, παίζει 2-4 αγώνες κατά μέσο όρο τα Σαββατοκύριακα. Υπάρχει μια 10ετής πορεία για να φτάσει ο διαιτητής να είναι έτοιμος να παίξει στη μεγάλη κατηγορία».

Σήμερα το έργο των διαιτητών γίνεται πιο εύκολο με το VAR;:

«Πάρα πολύ. Θα στο εξηγήσω απλά: Κάθεσαι στον καναπέ σου και βλέπεις ένα ματς. Ο διαιτητής σφυρίζει ή δεν σφυρίζει πέναλτι. Λες στην παρέα σου, χωρίς να έχεις καταλάβει τί έχει γίνει “περιμένετε θα δείξει replay”. Και στο replay με ζουμ βλέπεις τί έγινε και εκεί κρίνεις το διαιτητή για το αν έχει κάνει λάθος ή όχι. Τώρα δίνεται η δυνατότητα στο διαιτητή, να δει κάτι που βλέπεις και εσύ από τον καναπέ σου». Παρόλα αυτά και με το VAR έχουν γίνει αρκετά λάθη: «Ναι, γιατί υπάρχουν φάσεις που αν βάλουμε δέκα ανθρώπους να πουν την άποψή τους, οι μισοί θα πουν “άσπρο” κι οι άλλοι μισοί “μαύρο”. Ναι, υπάρχουν κι αυτές οι φάσεις».

Ποιον διαιτητή είχε πρότυπο:

«Υπάρχουν δυνατά στοιχεία σ’ έναν διαιτητή. Καλά στοιχεία είχε ο Κολίνα, ο Γουέμπ κι άλλοι… Απ’ όλους αυτούς παίρνεις τα καλά στοιχεία, τα κάνεις κτήμα σου και εξελίσσεσαι».

Για τα οφσάιντ στην Τρίπολη και την αποβολή του Μάσα:

«Κατ’ αρχάς να ξεκαθαρίσουμε ότι κατηγορήθηκα για διαιτητικές αποφάσεις. Δεν ξέρω αν είναι γνωστό, αλλά ένας διαιτητής δεν μπορεί να κατηγορηθεί για λάθη που κάνει. Κι αυτό γιατί μπορεί να συνέβη από κακή ψυχολογία, από κακή θέση, από ανικανότητα, από λάθος… Ο καλύτερος διαιτητής είναι αυτός που θα κάνει τα λιγότερα λάθη. Εγώ έπαιξα έναν αγώνα, το Αστέρας-Ολυμπιακός. Συζητήθηκε μία φάση, δεν θα πω ότι κατηγορήθηκα, γιατί αυτό είναι απίθανο. Υπάρχει μια αμφισβητούμενη φάση στην οποία εγώ πήρα αυτήν την απόφαση, ενώ κάποιος άλλος θα έπαιρνε μια άλλη απόφαση. Είχα αποβάλει τον Μάσα για “θέατρο”. Επειδή το ποδόσφαιρο επαναλαμβάνεται για καλή μου ή για κακή τους τύχη, ύστερα από δύο χρόνια, ο ίδιος παίκτες αποβάλλεται για “θέατρο”. Δηλαδή ο ίδιος παίκτης συνήθιζε να παίζει έτσι».

Το ότι είναι παιδί του Γιάννη Σπάθα σου έκανε καλό ή κακό:

«Κοίτα να δεις τι γίνεται… Όταν το επώνυμο έχει μια συνέχεια, έχει τα καλά και τα κακά. Το θέμα είναι να παλεύεις, να μην τα παρατάς. Δεν υπάρχει πιο ξεκάθαρο παράδειγμα από το ότι πρωθυπουργός της χώρας είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πατέρας του πριν αρκετά χρόνια ήταν πρωθυπουργός. Σίγουρα τον πολέμησαν, πέρασε ένα αρκετά μεγάλο διάστημα, πολέμησε και δεν το άφησε. Σήμερα είναι πρωθυπουργός. Έτσι κι εγώ! Ο πατέρας μου ήταν διαιτητής, που για όσους δεν γνωρίζουν, έπαιξε στην πρώτη κατηγορία, έπαιξε τελικό Κυπέλλου, αργότερα έγινε πρόεδρος των διαιτητών. Όταν μπήκα πια στην Α’ κατηγορία, ο πατέρας μου τα παράτησε, δεν ασχολήθηκε με τα κοινά της διαιτησίας. Πορεύεσαι στη ζωή σου με όσα σού δίνονται. Εγώ Σπάθας γεννήθηκα και Σπάθας θα πεθάνω. Τί να κάνω;».

Για ότι ξεπέρασε τον πατέρα του:

«Εκείνος έφτασε μέχρι την πρώτη κατηγορία και εγώ έγινα διεθνής, ναι τον ξεπέρασα».

Αν ήταν εύκολο να μπει σ’ έναν χώρο, που ήταν ο πατέρας του και κατηγορήθηκε για την περιβόητη «Παράγκα»:

«Ναι, κάπου πρέπει να υπάρχει ένας Σπάθας. Δηλαδή, αυτός ο Σπάθας από τη γειτονιά στο Κερατσίνι φτάνει να σφυρίζει Α ‘Εθνική. Μετά, ο γιος του φτάνει κι αυτός στην Α’ Εθνική και γίνεται και διεθνής… Κάπου πρέπει να υπάρχει κι ένας Σπάθας. Να υπάρχει ένας Σπάθας την εποχή του 2002, που κατηγορήθηκε και με βούλευμα αθωώθηκε. Πρέπει να υπάρχει ένας Σπάθας στο “Koriopolis”, στο οποίο πάλι με βούλευμα αθωώθηκε και πρέπει να υπάρχει κι ένας Ηλίας Σπάθας στην “εγκληματική οργάνωση” και να αθωωθεί. Δηλαδή, πόσα πιστοποιητικά αθωότητας θα πρέπει να πάρει πια αυτός ο Σπάθας, για να μπορεί να υπάρχει στο χώρο; Πες μου, σε παρακαλώ… Δηλαδή, ο Ηλίας ο Σπάθας, ο οποίος πέρασε από ανακριτή, έβγαλαν δύο βουλεύματα οι εισαγγελείς, δύο αναιρέσεις ο Άρειος Πάγος, φτάσαμε στη δίκη, τα ποινικά δικαστήρια έβγαλαν αθωωτική απόφαση και εκτός απ’ αυτό, ήρθε και η Επιτροπή Δεοντολογίας – που εμείς το ζητούσαμε – για να βγάλει κι αυτή αθωωτική απόφαση από τακτικούς δικαστές. Και άργησε να συμβεί αυτό. Άρα, πόσα πιστοποιητικά χρειάζεται αυτός ο Σπάθας για να βρίσκεται στους πίνακες της διαιτησίας»;

Γιατί είναι τώρα εκτός:

«Ο κόσμος γνωρίζει τους πίνακες της Super League, αλλά οι διαιτητές αυτοί από κάπου προέρχονται. Εγώ ανήκω στην Ενωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Πειραιά. Βγήκα από τον πίνακα της Super League, επειδή είχαμε παραπεμφθεί σε δίκη. Εκείνο το καλοκαίρι είχα περάσει τα αγωνιστικά τεστ και τις γραπτές εξετάσεις και οι βαθμολογίες μου ήταν πάρα πολύ καλές. Γιατί το λέω αυτό… Εγώ ακόμα και όταν ήμουν διαιτητής Super League, όταν δεν ήμουν μέσα στους ορισμούς, πήγαινα στα τοπικά πρωταθλήματα και βοηθούσα. Δεν αξιολογείται ένας διαιτητής, γιατί κάτι καρφώθηκε στο μυαλό κάποιου. Υπάρχει ένα σύστημα αξιολόγησης, μέσα από το οποίο κρίνεται το αν κάποιος αξίζει ή όχι να είναι διαιτητής».

Αν περιμένει να επιστρέψει στους πίνακες:

«Αγωνιστικά τεστ, γραπτές εξετάσεις, βαθμολογία… Και στις τρεις κατηγορίες πληρούσα όλες τις προδιαγραφές αλλά για θέματα δεοντολογίας – επειδή κακώς είχα παραπεμφθεί σε δίκη – ήμουν εκτός πινάκων και σφύριζα στα τοπικά πρωταθλήματα. Και σ’ αυτό το σημείο θέλω να ευχαριστήσω όλους τους παράγοντες, όλα τα σωματεία και όλες τις Ενώσεις ποδοσφαιρικών σωματείων που με αποδέχτηκαν και όπως μου έλεγαν ήταν τιμή τους να πάω να σφυρίξω στα ματς τους. Θα μπορούσαν και εκείνοι να με έχουν δικάσει πριν δικαστώ. Κάτι που έκαναν όλοι οι άλλοι. Βεβαίως αγωνίζομαι μέχρι σήμερα και μέχρι να μπούμε σε καραντίνα, πήγα και έπαιξα σε μερικά ματς στον Πειραιά. Προπονούμαι κανονικά και περιμένω…».

Για το αν επιστρέψει στη Super League:

«Διαιτητής Super League μπορείς να είσαι μέχρι τα 45, εγώ είμαι 40… Θεωρώ ότι είναι επιβεβλημένο και ηθικά δίκαιο να επανέλθω. Έχω κάνει κουβέντα και με το δικηγόρο μου».

Πότε θα ξεκαθαρίσει αυτό:

«Τώρα είμαστε σε διαδικασία που έχουν προκηρύξει εκλογές, ενώ μέσα στη σεζόν δεν μπορεί να γίνει κάτι. Το καλοκαίρι γίνονται οι αξιολογήσεις κι όλα τα σχετικά, οπότε χρονικά το θέτω κάπου εκεί. Θα κάνω το αίτημα και ηθικά πρέπει να επανέλθω. Βγήκα από τους πίνακες λόγω της άδικης εμπλοκής μου στην υπόθεση. Έρχεται η FIFA και λέει ότι ο διαιτητής δεν πρέπει να διώκεται ποινικά για λάθη και εγώ διώχτηκα μόνο για ατομικά λάθη. Έρχεται η δικαίωση, όχι μόνο από τα ποινικά δικαστήρια, αλλά και από την επιτροπή δεοντολογίας της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας. Δηλαδή, τι άλλο χρειάζεται; Θα περάσω από τα αγωνιστικά τεστ και τις εξετάσεις. Να κριθώ μέσα στα γήπεδα και αν δεν είμαι καλός και δεν πάρω καλές βαθμολογίες να βγω από τους πίνακες επειδή θα πρέπει».

Ποια ήταν πιο δύσκολη ψυχολογικά περίοδος στην καριέρα του; Τον είχαν πει «Σπανάθα», ενώ το όνομά σου είχε συνδεθεί με τον Ολυμπιακό:

«Πάμε στα καλά που έχει όταν ο μπαμπάς σου ασχολείται με αυτό που ασχολείσαι και εσύ. Από μικρός τα ζούσα όλα αυτά μέσα στο σπίτι μου, μου είχαν γίνει βίωμα. Όταν, λοιπόν, έφτασα στο σημείο να παίξω σε επίπεδο Super League, ήμουν προετοιμασμένος, ήταν δεδομένο ότι θα έρθει η στιγμή που θα με κρεμούσαν στα μανταλάκια. Ήξερα ότι θα ερχόταν η στιγμή που θα έλεγαν ότι σήμερα ήμουν υπέρ του Παναθηναϊκού, αύριο υπέρ του Ολυμπιακού, μεθαύριο υπέρ μιας άλλης ομάδας. Αυτά είναι τα καλά που έχει το να είσαι μέσα σε μια οικογένεια που ασχολείσαι με τη διαιτησία. Ηταν αναμενόμενο».

Το «Σπανάθας» πώς το αντιμετώπισε:

«Οι δημοσιογράφοι, οι εφημερίδες ψάχνουν να βρουν κάτι που θα κάνει “μπαμ”. Ήταν κάτι που το συνδύασαν με το επίθετό μου… Συνέβη».

Πώς θυμάται τις μέρες στο σπίτι σου όταν συνέβη το περιστατικό με τους πυροβολισμούς στον πατέρα του:

«Τότε, ήμουν ήδη διαιτητής. Η δύναμη που άντλησα εκείνη τη στιγμή από τον πατέρα μου, όταν εκείνος αντιμετώπισε πρώτος τόσο ψύχραιμα το συμβάν, ήταν αυτό που μου έδωσε την ώθηση για να συνεχίσω. Φυσικά, ήταν κι η αγάπη μου για τη διαιτησία. Τότε σφύριζα στα τοπικά κι η πίεση δεν είναι η ίδια. Η πίεση είναι στα μεγαλύτερα πρωταθλήματα όπου είναι μεγαλύτερα και τα συμφέροντα. Όταν έφτασα Super League ήμουν προετοιμασμένος για όλα».

Είναι μόνο η αγάπη αυτό που τον κρατάει στο χώρο:

«Δεν είναι μόνο η αγάπη. Αλλά θα σας κάνω μια ερώτηση: “Ποιος δεν θα ήθελε να είναι διαιτητής σ’ ένα Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός; Ποιος δεν θα ήθελε να υπάρξει στα ευρωπαϊκά γήπεδα, δίπλα στον Ρονάλντο; Να παίξει σε έδρες όπως αυτή της Μάντσεστερ Σίτι; Όλα αυτά είναι που σε κάνουν να θες να συνεχίσεις να είσαι διαιτητής. Ποιος Έλληνας διαιτητής ή ποιος άνθρωπος στον κόσμο δεν ζηλεύει τον διαιτητή στον τελικό του Champions League; Ναι, η διαδρομή είναι δύσκολη. Διάβασα τον Κλάτενμπεργκ να λέει ότι απειλείται. Και ‘γω είχα απειληθεί. Και εκείνος όμως συνεχίζει να είναι αρχιδιαιτητής. Να τα παρατήσουμε επειδή κάποιοι νομίζουν ότι θα τους περάσει η τρομοκρατία»;

Ποια ήταν η στιγμή που τον έκανε να την «ακούσει»:

«Θα σου πω ένα περιστατικό, το οποίο έχει καταγραφεί. Έχω οριστεί να παίξω τον δεύτερο ημιτελικό Αστέρα-ΠΑΟΚ. Το ματς ήταν Σάββατο… Το πρωινό της Παρασκευής, πριν έρθω εδώ στα γραφείο που βρισκόμαστε, είχε έρθει ο αδερφός μου, ο Βασίλης. Τότε εμφανίστηκαν τέσσερις κουκουλοφόροι, είπαν κάποια πράγματα, απείλησαν και έφυγαν. Ξέρεις, η απειλή δεν είναι μόνο τι σου κάνουν αλλά και τι μπορούν να σου κάνουν. Κινητοποιήθηκα άμεσα, πήγα στην αστυνομία, πήρα και τον αρχιδιαιτητή μου, ο οποίος μου πρότεινε αν ήθελα να με αντικαταστήσει. Εκεί, λοιπόν, είναι μια κόκκινη γραμμή για το αν προχωρήσεις ή υποχωρήσεις. Του είπα “δεν θα με αντικαταστήσεις”. Εκανα μια πάρα πολύ καλή διαιτησία, η Τρίπολη νίκησε 2-0 τον ΠΑΟΚ και πήγε στον τελικό».

Για το αν κινηθεί νομικά κατά εκείνων που σε οδήγησαν στα δικαστήρια:

«Δεν θα έπρεπε να είμαι στα δικαστήρια. Το σύστημα θα έπρεπε να το έχει προστατεύσει όλο αυτό. Πάει κάποιος και λέει κάτι για κάποιον άνθρωπο. Όμως, αν δεν τα έχει τα στοιχεία αυτά, θα πρέπει να τα βρει η δικαιοσύνη. Αν δεν τα βρει θα πρέπει η διαδικασία να σταματήσει εκεί. Κοίτα, εδώ υπάρχει ένας γρίφος. Σίγουρα, έχουμε υποστεί ζημιά. Πέρα από το ότι είμαι εκτός πίνακα διαιτητών και έχω υποστεί και οικονομική ζημιά, υπάρχει και το ηθικό μέρος. Ωστόσο, εδώ είμαστε για να διχάσουμε ή να ενώνουμε; Η πρώτη μου προτεραιότητα είναι να επιστρέψω και να υπάρχει ομόνοια. Να το σταματήσω εδώ. Όμως, αν δεν επιστρέψω, το επόμενο βήμα θα είναι, οι υπαίτιοι αυτοί να λογοδοτήσουν. Ως εδώ! Εγώ δεν θα δικάσω αυτούς που με έσυραν στα δικαστήρια, όπως με δίκασαν. Αν κάποιος θέλει να κινηθεί νομικά, μπορεί να ακολουθήσει τη διαδικασία, δεν θα κάτσω να τους κρίνω σ’ αυτόν το βαθμό. Θα πρέπει η δικαιοσύνη να τους αποβάλλει κι η υπόθεση να πάει στο αρχείο. Ο δικηγόρος μου, ο κύριος Καπερνάρος είπε κάτι: “Να αθωώσετε τον αθώο; Δεν μπορείτε να κάνετε αλλιώς”. Για να έχει ένας δικηγόρος το θάρρος και το θράσος, λίγο πριν βγει η απόφαση να πει κάτι τέτοιο, παίρνει και το βάρος των όσων λέει».

Πώς άκουσε την τελική απόφαση:

«Και βέβαια ήξερα ότι είμαι αθώος. Μιλούσαμε για στοιχηματισμό, αλλά να σας θυμίσω ότι τα παιχνίδια για τα οποία κατηγορήθηκαν δεν είχαν σταλεί από την Sports Radar ούτε καν ως ύποπτα. Δεν υπήρχε στοιχείο ότι υπήρξε στοιχηματισμός κι όμως εμείς ήμασταν κατηγορούμενοι για στοιχηματισμό. Αόριστα… Ενα ματς που ήρθε ισόπαλο, με 2-3 αμφισβητούμενες φάσεις, οδήγησε σε μια υπόθεση πέντε ετών και τελικά κρίθηκε στα δικαστήρια».

Για το αν είναι Ολυμπιακός:

“Οταν φτάνει ένας άνθρωπος στο σημείο να γίνει διαιτητής. Περνάει μια μακρόχρονη πορεία και από τη μικρή κατηγορία φτάνει στη Super League. Επιλέγεται να παίξει σε αγώνες που ενδέχεται να συμμετέχει κι η ομάδα που υποστηρίζει. Έχει γίνει διαιτητής πια, αυτό μένει απ’ έξω, είναι κάτι που το κρατάει σπίτι του. Θεωρείς ότι η παιδική του αγάπη μπορεί να επηρεάσει τις αποφάσεις του; Εχει χτιστεί πια ως διαιτητής, έχει περάσει από σεμινάρια και από ανθρώπους που έχουν δει τη νοοτροπία του. Εχει γίνει πια επαγγελματίας στη νοοτροπία. Τώρα, αν ρωτάς εμένα τί ομάδα είμαι, θα το συζητήσουμε κάποια άλλη στιγμή όταν σταματήσω να είμαι εν ενεργεία διαιτητής. Εκτός αν όλοι οι διαιτητές δηλώσουμε στην αίτησή μας και τι ομάδα είμαστε. Τότε θα τη δηλώσω και εγώ».

Αν τον έχουν πάρει τηλέφωνο ποτέ για να στον δωροδοκήσουν:

«Όχι. Εσύ λες κάτι το οποίο συζητάς με τους φίλους σου… Θεωρείς ότι είναι κάτι τόσο εύκολο; Στην κοινωνία περνάει αυτό; Ότι είναι τόσο εύκολο. Πάλι, πάμε στο τοίχος που δημιουργεί ο διαιτητής. Ενας διαιτητής που έχει στόχους γιατί να έχει μπει σ’ αυτήν τη διαδικασία; Έχει εγκληματίσει κατά του εαυτού του, αν το κάνει. Δεν μου έχει συμβεί εμένα και δεν το έχω σκεφτεί ποτέ. Δεν έχω μπει σ’ αυτήν τη διαδικασία. Και επειδή υπάρχουν κι άλλοι διαιτητές με τους οποίους τα λέμε καλά, δεν έχω ακούσει από κάποιον να του έχει συμβεί».

Ποιος είναι ο αγώνας με τη μεγαλύτερη πίεση:

«Εχω σφυρίξει αρκετούς αγώνες που για τους δικούς τους λόγους είχαν τη δική τους πίεση. Κανένα, όμως, δεν μπορεί να είναι πάνω από το Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός, που έπαιξα όταν ήμουν 29 ετών, πριν καν γίνω διεθνής. Ήταν η δεύτερή μου χρονιά στη Super League και θυμάμαι χαρακτηριστικά ότι όλες οι εφημερίδες έγραφαν για το ποιος μπορεί να διευθύνει το ντέρμπι. Έγραφαν όλους τους διαιτητές του πίνακα, εκτός από μένα. Μπορεί επειδή μένω στον Πειραιά ή λόγω ονόματος… Δεν με ανέφεραν καν! Ο αρχιδιαιτητής επέλεξε εν τέλει έμενα. Κάναμε μια άριστη διαιτησία και είναι από τα παιχνίδια που μπορώ να πω ότι έχουν πάντα τη δική τους πίεση».

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα