Ιωάννα Καλαντζάκου: «Μομφή κατά του ΣΥΡΙΖΑ η ψήφος των πολιτών, βεγγαλικό οι 120 δόσεις»

Η υποψήφια βουλευτής της Ν.Δ. κατακεραυνώνει την κυβέρνηση τόσο για την προεκλογική παροχολογία της, αλλά και για την πλήρη πολιτική κάλυψή της στις χυδαιότητες Πολάκη

Δεκαπέντε και μία ημέρες μετράμε μέχρι την Κυριακή 26 Μαΐου που θα ανοίξουν οι κάλπες των αυτοδιοικητικών και ευρωπαϊκών εκλογών, και οι υποψήφιοι ανεβάζουν στροφές προκειμένου να πείσουν για τις θέσεις τους και να εξασφαλίσουν την ψήφο των πολιτών.

Της Πωλίνας Βασιλοπούλου

Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι, επειδή ακόμη είναι στον αέρα η ημερομηνία διεξαγωγής των βουλευτικών εκλογών, εκείνοι που θα διεκδικήσουν μία θέση στο εθνικό Kοινοβούλιο διάγουν προεκλογικό βίο… ξεκούραστο. Το αντίθετο συμβαίνει, ειδικά αν χρησιμοποιηθεί ως μέτρο σύγκρισης η Ιωάννα ΚαλαντζάκουΤσατσαρώνη, υποψήφια βουλευτή με τη Νέα Δημοκρατία στον βόρειο τομέα της Β’ Αθηνών.

Παρά τις συνεχείς παρουσίες και ομιλίες της σε ημερίδες των «γαλάζιων» τοπικών οργανώσεων όπως και στις Νομαρχιακές Διοικούσες Επιτροπές του κόμματος, η γνωστή νομικός και πρώην αντιπρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών βρίσκει χρόνο να παρεμβαίνει σχολιογραφικά στον δημόσιο διάλογο με άρθρα και συνεντεύξεις της.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι δύο τελευταίες παρεμβάσεις της, καθ’ όλα επίκαιρες, αφού η μία αφορούσε τις οικονομικές εξαγγελίες της κυβέρνησης για τη ρύθμιση χρεών προς το Δημόσιο και η δεύτερη την τριήμερη συζήτηση στη Βουλή με αφορμή την πρόταση μομφής που κατέθεσε το κόμμα της για τον Παύλο Πολάκη, αλλά η κυβέρνηση επέλεξε να μετατρέψει σε ψήφο εμπιστοσύνης.

Προεκλογικό πυροτέχνημα οι 120 δόσεις

Σε ό,τι αφορά την πολυδιαφημισμένη από την κυβέρνηση ρύθμιση των χρεών σε 120 δόσεις η κα ΚαλαντζάκουΤσατσαρώνη θεωρεί ότι πρόκειται για προεκλογικό πυροτέχνημα, που ενώ η αναγκαιότητα να ανακουφιστούν πολλοί οφειλέτες του είναι δεδομένη, εντούτοις η ρύθμιση έρχεται με μεγάλη καθυστέρηση και με περιορισμούς και επιβαρύνσεις που διαψεύδουν τις προσδοκίες που η ίδια η κυβέρνηση είχε καλλιεργήσει. Η υποψήφια βουλευτής της Ν.Δ. εστιάζει την κριτική της ιδιαίτερα στις πρόνοιες του νομοθετήματος που παρέχουν στις επιχειρήσεις τη δυνατότητα ρύθμισης των οφειλών ΜΟΝΟ σε 18 δόσεις (και σε 30 για τις έκτακτες οφειλές). Όπως εξηγεί η κα ΚαλαντζάκουΤσατσαρώνη, επικαλούμενη τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, από τις 100.000 επιχειρήσεις με οφειλές στο Δημόσιο το 30% δεν έχει υποβάλει αίτηση υπαγωγής σε καμία ρύθμιση, από τις δε υπόλοιπες μόνο 20.000 επιχειρήσεις τηρούν τις ρυθμίσεις στις οποίες υπήχθησαν, ενώ 50.000 δυσκολεύονται να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.

Με δεδομένο ότι από τα 20 δισ. ευρώ που οφείλουν οι επιχειρήσεις τα 17 δισ. οφείλονται από εταιρείες που καθεμία τους χρωστά πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ, η τωρινή ρύθμιση σε 18 δόσεις θα τους είναι ανέφικτη: θα είχαν ήδη ρυθμίσει σε 12 δόσεις που ήδη παρέχονται από την πάγια νομοθεσία. Κατά τις εκτιμήσεις των ειδικών, μόνο το 50% των επιχειρήσεων θα υπαχθεί στη νέα ρύθμιση και μόνο το 10%-20% θα μπορέσει να την τηρήσει… Οι μόνοι επιχειρηματίες που τελικώς θα ωφεληθούν είναι όσοι έχουν δυνατότητα εφάπαξ εξόφλησης των οφειλών με διαγραφή του 100% των προσαυξήσεων. Αυτό, όμως, αφορά μόνο όσους έχουν τη σχετική οικονομική δυνατότητα, και όχι τους ευρισκόμενους σε αδυναμία, τους οποίους υποτίθεται ότι επιδιώκει να στηρίξει η ρύθμιση. Το ίδιο ισχύει για τα φυσικά πρόσωπα.

 «Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας δεν αποτελεί κάποια “αποκλίνουσα” περίπτωση στον ΣΥΡΙΖΑ, αντιθέτως εκφράζει το ύφος και το ήθος της κυβέρνησης»

Υποχρέωση προστασίας ενός ελάχιστου κώδικα αξιών στην πολιτική

Αναφερόμενη, εξάλλου, στην πρόταση μομφής που κατέθεσε η Ν.Δ. κατά του Π. Πολάκη, με αφορμή την απρεπή επίθεση του τελευταίου κατά του Στέλιου Κυμπουρόπουλου, η κα ΚαλαντζάκουΤσατσαρώνη θεωρεί ότι η απόφαση του πρωθυπουργού να μετατρέψει την κοινοβουλευτική πρωτοβουλία της αντιπολίτευσης σε ψήφο εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση επιβεβαιώνει και επισήμως ότι ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας δεν αποτελεί κάποια «αποκλίνουσα» περίπτωση στον ΣΥΡΙΖΑ. Αντιθέτως, υποστηρίζει η υποψήφια βουλευτής, ο Π. Πολάκης εκφράζει το ύφος και το ήθος της κυβέρνησης – τη διχαστική, επιθετική και αντιδημοκρατική στάση της κατά των πολιτικών αντιπάλων της.

Η πρώην πρόεδρος του ΔΣΑ θυμίζει ότι η νέα χυδαιότητα Πολάκη ήρθε να αθροιστεί με τη δήλωσή του ότι πρέπει να φυλακιστούν πολιτικοί αντίπαλοι της κυβέρνησης για να κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ τις εκλογές, με τη στοχοποίηση δικαστικών λειτουργών, με την απειλή ότι θα «θάψει δημοσιογράφους κάτω από τη γη». Διευκρινίζει δε η υποψήφια βουλευτής ότι η πρόταση μομφής της Ν.Δ. κατά του υπουργού δεν ήταν μία κίνηση συμβολική, αλλά αποτέλεσε την ανταπόκριση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην ηθική υποχρέωση να προστατεύσει έναν ελάχιστο κώδικα αξιών στην πολιτική.

Συμπερασματικά, η κα ΚαλαντζάκουΤσατσαρώνη εκτιμά ότι όσοι ψήφισαν τον ΣΥΡΙΖΑ με καλή πίστη, πλανώμενοι από την ελπίδα ότι θα μπορούσε να κάνει κάτι καλό για τη χώρα, βλέπουν τώρα ότι το κόμμα τους είναι ταυτόσημο με τον κ. Πολάκη. «Έχουν αντιληφθεί ότι ο διχαστικός αντιδημοκρατικός λόγος συμβαδίζει με την απόλυτη υποκρισία – με άδηλες σχέσεις με επιχειρηματίες μέσω υπουργικών “φίλων”, με ανεύθυνη στάση για την αποφυγή θυμάτων σε τραγωδίες όπως αυτές στη Μάνδρα και στο Μάτι, με διακοπές σε θαλαμηγούς εφοπλιστών, που μένουν επιμελώς μυστικές, σε αντίθεση με τις… ρακοποσίες στην Κρήτη», λέει χαρακτηριστικά η υποψήφια βουλευτής της Ν.Δ.

Πεποίθησή της, ωστόσο, είναι ότι οι πολίτες δεν εξαπατώνται πλέον από τον διχαστικό, ψευδο-ταξικό λόγο της κυβέρνησης και πως η δική τους ψήφος «θα είναι συνολική μομφή κατά της κυβέρνησης. Και θα καταμετρηθεί ήδη από το άνοιγμα της πρώτης κάλπης στις 26 Μαΐου, για να ολοκληρωθεί εμφατικά στις εθνικές εκλογές».

 

Διαβάστε επίσης