ΙΟΒΕ: Μαύρο πέπλο σκεπάζει τους Έλληνες

Οι πλέον απαισιόδοξοι στην ΕΕ παραμένουν οι Έλληνες καταναλωτές, σύμφωνα με τη Μηνιαία Έρευνα Οικονομικής Συγκυρίας του ΙΟΒΕ.

Ειδικότερα, η έρευνα διαπιστώνει επιδείνωση στις προβλέψεις των καταναλωτών για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους τους προσεχείς 12 μήνες και τον Μάρτιο, με το σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις -50,7 (από -46,1) μονάδες.

Το 61% (από 57%) των νοικοκυριών αναμένει ελαφρά ή αισθητή επιδείνωση της οικονομικής του κατάστασης, ενώ το 4% προβλέπει εκ νέου μικρή βελτίωση.

Οι αντίστοιχοι δείκτες σε ΕΕ και Ευρωζώνη διαμορφώνονται στις +1,6 και -0,8 μονάδες.

Παράλληλα, αυξήθηκε το ποσοστό των καταναλωτών που δηλώνουν ότι «μόλις τα βγάζουν πέρα» στο 67% από 64%.

Στο 11% διατηρείται το ποσοστό όσων αναφέρουν ότι αντλούν από τις αποταμιεύσεις τους.

Οι καταναλωτές που δηλώνουν ότι αποταμιεύουν λίγο ή πολύ παραμένουν στο 7% του συνόλου, ενώ όσοι δηλώνουν ότι «έχουν χρεωθεί» μειώνονται ήπια στο 15% (από 17%).

Οριακή κάμψη παρουσιάζει η πρόθεση των καταναλωτών για μείζονες αγορές τους προσεχείς 12 μήνες (επίπλων, ηλεκτρικών συσκευών κ.λπ.), με τον σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις -51,7 (από -51,1) μονάδες.

Το 60% των καταναλωτών προβλέπει ότι θα προβεί σε λιγότερες ή πολύ λιγότερες δαπάνες, ενώ το 3% αναμένει το αντίθετο.

Οι ευρωπαϊκοί δείκτες διαμορφώνονται στις -14,5 μονάδες στην ΕΕ και στις -16,2 μονάδες στην Ευρωζώνη.

Οριακή επιδείνωση παρουσιάζουν και οι προσδοκίες των νοικοκυριών για την οικονομική κατάσταση της χώρας το προσεχές 12μηνο, καθώς διαμορφώθηκε στις -51,5 από -51 μονάδες.

Το 63% των καταναλωτών προβλέπει και πάλι ελαφρά ή αισθητή επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης της χώρας, έναντι του 7% (από 8%) το οποίο αναμένει ελαφρά βελτίωση.

Λιγότερο απαισιόδοξες είναι οι προβλέψεις των καταναλωτών για την πορεία της ανεργίας. Ο δείκτης πρόβλεψης για την εξέλιξη της ανεργίας τους προσεχείς 12 μήνες μειώνεται τον Μάρτιο στις +32,8 (από +39,1) μονάδες.
Το ποσοστό των νοικοκυριών που προβλέπει μικρή ή αισθητή άνοδο της ανεργίας διαμορφώνεται στο 52% (από 58%), με το 16% (από 13%) των ερωτηθέντων να αναμένει εκ νέου ελαφρά ή αισθητή μείωσή της.
Οι αντίστοιχοι δείκτες σε ΕΕ και Ευρωζώνη διαμορφώθηκαν στις +2,2 και -1,2 μονάδες αντίστοιχα.
iove2

Πηγή: reporter.gr

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα