ΗΠA: Ο κίνδυνος της αποδολαριοποίησης

Με ή χωρίς αύξηση του ορίου δανεισμού τους οι ΗΠΑ εκτιμάται ότι θα αναγκαστούν να πάρουν σκληρά και μνημονιακού τύπου μέτρα που υιοθετήθηκαν στην Ευρώπη από το 2010 και μετά

Ένα τεράστιο «ουφ» ανακούφισης ακούστηκε από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κοινότητα με το άκουσμα της είδησης ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, και ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Κέβιν Μακάρθι, συμφώνησαν στην αύξηση του ορίου του αμερικανικού χρέους, καθώς με τον τρόπο αυτό αποφεύχθηκε –προς ώρας τουλάχιστον– ο κίνδυνος χρεοκοπίας των ΗΠΑ.

Ως γνωστόν η «τσαρίνα» του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, Τζάνετ Γέλεν, είχε προειδοποιήσει ότι αν δεν βρισκόταν λύση έστω και την ύστατη ώρα, η χώρα δεν θα ήταν σε θέση να πληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της μετά από τις 5 Ιουνίου, με ό,τι αυτό θα σήμαινε για την αμερικανική αλλά και την παγκόσμια οικονομία.

Έστω κι έτσι, πάντως, οι Κασσάνδρες δεν εκλείπουν και επιμένουν ότι ανεξαρτήτως της επιτευχθείσας συμφωνία, στο τέλος της ημέρας οι ΗΠΑ θα είναι χαμένες δημοσιονομικά. Κι αυτό διότι η αμερικανική οικονομία παράγει ετησίως κάτι περισσότερο από 23,3 τρισεκατομμύρια δολάρια ενώ χρωστά ήδη –χωρίς δηλαδή να αυξηθεί το όριο δανεισμού– σχεδόν 31,5 τρισεκατομμύρια. Αυτό σημαίνει ότι το χρηματοδοτικό κενό που δημιουργείται θα πρέπει να καλύπτεται είτε με περικοπές είτε με δανεισμό.

Για την ώρα ακολουθείται η δεύτερη επιλογή κι αν το καράβι της αμερικανικής οικονομίας δεν έχει βουλιάξει ακόμη από την υπερχρέωση αυτό οφείλεται στη δυνατότητα της Ουάσινγκτον να «κόβει» χρήμα εκμεταλλευόμενη και το γεγονός ότι το αμερικανικό δολάριο. Μόνο που για την άλλη πλευρά του Ατλαντικού παραμονεύει ο κίνδυνος της αποδολαριοποίησης, δηλαδή η απόπειρα των ηγεσιών αναπτυσσόμενων χωρών όπως αυτές της Βραζιλίας, της Ρωσίας, της Ινδίας, της Κίνας και της Νότιας Αφρικής (οι επονομαζόμενες BRICS) να υιοθετήσουν εναλλακτικές νομισματικές λύσεις (π.χ. κρυπτονομίσματα τύπου bitcoin) ελαχιστοποιώντας την εξάρτησή τους από το δολάριο.

Αν αυτό το σενάριο αποκτήσει μακριά… ποδάρια, τότε με ή χωρίς αύξηση του ορίου δανεισμού τους οι ΗΠΑ θα αναγκαστούν να πάρουν σκληρά και μνημονιακού τύπου μέτρα που υιοθετήθηκαν στην Ευρώπη από το 2010 και μετά.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα