ΗΠΑ Vs. Τουρκία: Οι… τρέλες του Ερντογάν «παγώνουν» τα F-35JSF

Σε εποχή… παγετώνων έχουν μπει οι σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας, με την παράδοση των μαχητικών α/φ F-35JSF στη γειτονική χώρα να αναβάλλεται επ’ αόριστον. Αυτό σύμφωνα με το νομοσχέδιο του αμυντικού προϋπολογισμού των ΗΠΑ για το οικονομικό έτος 2018-2019, που δημοσίευσε η Βουλή των Αντιπροσώπων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου ειδήσεων Reuters, το Κογκρέσο συζητά την έγκριση του αμυντικού προϋπολογισμού 717 δισεκατομμυρίων δολαρίων με το βλέμμα στραμμένο στον ανταγωνισμό με την Ρωσία και την Κίνα και στο ενδεχόμενο διακοπής πώλησης αμυντικών συστημάτων στην Τουρκία. Πιο συγκεκριμένα η Επιτροπή Άμυνας του Κογκρέσου θα συζητήσει την επόμενη εβδομάδα την έγκριση του Αμυντικού Προϋπολογισμού και εξετάζει συγχρόνως όχι μόνο τις αμυντικές δαπάνες αλλά και το πλαίσιο ελέγχου των δαπανών αυτών.

Μεταξύ άλλων στο νομοσχέδιο αυτό η Επιτροπή ζητά από το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας να παρέχει στο Κογκρέσο μια αναλυτική αναφορά – έκθεση για τις σχέσεις της Τουρκίας και των ΗΠΑ, καθώς και να εμποδίσει την πώληση στην Τουρκία κυρίων οπλικών συστημάτων , έως ότου η μελέτη του Πενταγώνου ολοκληρωθεί και παραδοθεί στο Κογκρέσο. Αξίζει αν σημειώσουμε ότι με τις τελευταίες εξελίξεις ξυπνούν μνήμες από το αμερικανικό εμπάργκο της περιόδου 1975-78, μετά την εισβολή στην Κύπρο. Με αυτή την κίνηση οι ΗΠΑ επιδιώκουν να «σφίξουν» τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η επικειμενη προμήθεια του ρωσικού αντιαεροπορικού / αντιπυραυλικού συστήματος S-400, είναι ένας από τους λόγους που “παγώνει” το πρόγραμμα προμήθειας της Τουρκίας με αμερικανικά μαχητικά α/φ 5ης γενιάς F-35JSF

«Θα προχωρήσουμε σε αντίποινα»

Από την πλευρά του, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε «λανθασμένη» και «παράλογη» την πρόταση να επιβληθούν κυρώσεις. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου προειδοποίησε ότι η προσέγγιση των ΗΠΑ στο θέμα αυτό δεν αρμόζει σε συμμαχικές χώρες και ότι η Άγκυρα θα προχωρήσει σε αντίποινα, εφόσον διακοπούν οι πωλήσεις αμυντικών συστημάτων.

Διαβάστε επίσης