Υπό τη κρίση του ΣτΕ ο συμβιβασμός δημόσιου – Siemens

Στις 13 Μαΐου 2016 έχει οριστεί η κρίσιμη συνεδρίαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία θα κρίνει τη συνταγματικότητα ή μη της συμφωνίας συμβιβασμού ανάμεσα στην εταιρεία Siemens και το ελληνικό Δημόσιο.

Ρεπορτάζ: Πωλίνα Βασιλοπούλου

Πρόκειται για από τις πιο κρίσιμες συζητήσεις που έχουν διεξαχθεί ποτέ στην ιστορία του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου της χώρας. Κι αυτό διότι η επίμαχη συμφωνία είχε προκαλέσει αντιδράσεις και είχε χαρακτηριστεί από αρκετούς σκανδαλώδης. Θυμίζεται ότι η συμφωνία υπεγράφη στις 23 Αυγούστου 2012 και προέβλεπε ωφελήματα για το ελληνικό Δημόσιο της τάξεως των 170.000.000 ευρώ. Ωστόσο, όπως κατά καιρούς επισημαίνεται από τους επικριτές της, οι ζημιές που φέρεται να προκάλεσε ο γερμανικός κολοσσός στο ελληνικό Δημόσιο, με επίσημες αποτιμήσεις του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, ξεπερνούν τα 2 δισ. ευρώ!

Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έχει προσφύγει το σωματείο «Έλληνες Φορολογούμενοι» και μεμονωμένοι φορολογούμενοι, οι οποίοι στρέφονται κατά της συμφωνίας (η οποία προβλέφθηκε με τον νόμο 4072/2012) ζητώντας να κριθεί αντισυνταγματική η επίμαχη εξωδικαστική συμφωνία συμβιβασμού. Οι προσφεύγοντες κέρδισαν την πρώτη «μάχη» ενώπιον του Δ΄ Τμήματος του ΣτΕ και πλέον η υπόθεση βρίσκεται στα χέρια των δικαστών του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου.

Το Δ΄ Τμήμα με την υπ’ αριθμόν 3930/2015 απόφασή του δέχτηκε πως οι φορολογούμενοι και το σωματείο «Έλληνες Φορολογούμενοι» έχουν έννομο συμφέρον να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη και να αμφισβητήσουν τη συνταγματικότητα και τη νομιμότητα της συμφωνίας συμβιβασμού. Το ΣτΕ, παραπέμποντας την υπόθεση στην Ολομέλεια, έκρινε πως η επίμαχη συμφωνία μπορεί να ελεγχθεί από το δικαστήριο, καθώς αποτελεί «μονομερή εκτελεστή διοικητική πράξη αυτοτελώς προσβλητή με αίτηση ακυρώσεως», απορρίπτοντας τους περί αντιθέτου ισχυρισμούς του ελληνικού Δημοσίου και της Siemens.

Υλοποίηση μηδέν…
Στην απόφαση, μάλιστα, του Δ΄ Τμήματος επισημαίνεται πως η εταιρεία Siemens, παρά τις δεσμεύσεις που αποδέχθηκε με την υπογραφή της συμφωνίας, δεν έχει ακόμα υλοποιήσει τους όρους που αφορούν τις επενδύσεις της γερμανικής εταιρείας στην Ελλάδα και την παροχή 90.000.000 ευρώ για «υποστήριξη φορέων και δραστηριοτήτων της Ελληνικής Δημοκρατίας». Γι’ αυτόν τον λόγο το ΣτΕ καταλήγει στο σκεπτικό του: «Υπό τα δεδομένα αυτά, εφόσον δηλαδή δεν έχει εκτελεσθεί πλήρως η Συμφωνία Συμβιβασμού, η προσβαλλόμενη πράξη της υπογραφής της Συμφωνίας Συμβιβασμού παραμένει σε ισχύ και δεν τίθεται θέμα καταργήσεως της δίκης».

Στην Ολομέλεια…
Με την υπ’ αριθμόν 3930/2015 απόφαση του Δ΄ Τμήματος του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, το ζήτημα παραπέμφθηκε «λόγω μείζονος σπουδαιότητας» στην Ολομέλεια του ΣτΕ. «Επειδή εν όψει της μείζονος σπουδαιότητας των ζητημάτων που ανακύπτουν στο πλαίσιο της παρούσης υποθέσεως, τόσο όσον αφορά το παραδεκτό της κρινόμενης αιτήσεως όσο και τη συνταγματικότητα των διατάξεων των παρ. 1 και 2 του άρθρου 324 του ν. 4072/2012, το Τμήμα κρίνει ότι η υπόθεση στο σύνολο της, πρέπει να παραπεμφθεί στην Ολομέλεια του Δικαστηρίου, με εισηγητή τον Σύμβουλο Κωνσταντίνο Κουσουλή», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην απόφαση.

Η στάση των δικηγόρων  
Σημειώνεται πως τη συμφωνία συμβιβασμού υπέγραψαν το 2012 ο τότε υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, εκ μέρους του ελληνικού Δημοσίου, και ο διευθύνων σύμβουλος της Siemens Ελλάδας, Παναγιώτης Ξύνης, και ο γενικός νομικός σύμβουλος, Robert Sikellis, και οι γενικοί νομικοί σύμβουλοι, Peter Solmssen και Dr Sebastian Brachert, εκ μέρους της Siemens.

Σύμφωνα με το κείμενο της συμφωνίας, με αυτόν τον εξωδικαστικό συμβιβασμό επιλύθηκαν συνολικά όλες οι διαφορές και οι εκκρεμότητες από κάθε είδους αξιώσεις που συνδέονται με την παράνομη δραστηριότητα της εταιρείας Siemens και το σκάνδαλο των «μαύρων ταμείων» το οποίο ζημίωσε το ελληνικό Δημόσιο.

Πάντως, με ενδιαφέρον αναμένεται η συζήτηση ενώπιον της Ολομέλειας του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, καθώς και η στάση που θα τηρήσουν οι δικηγόροι του ελληνικού Δημοσίου κατά τη διάρκεια της συζήτησης. Και αυτό διότι αλγεινή εντύπωση είχε προκαλέσει το γεγονός πως κατά την εκδίκαση της υπόθεσης ενώπιον του Δ΄ τμήματος του ΣτΕ οι δικηγόροι του ελληνικού Δημοσίου είχαν σταθεί στο πλευρό των συνηγόρων της Siemens και είχαν υποστηρίξει την επίμαχη συμφωνία.

Σε κάθε περίπτωση, αν η επίμαχη συμφωνία ακυρωθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας θα αποτελεί ένα ισχυρισμό ράπισμα για όσους προώθησαν και υπέγραψαν την επίμαχη συμφωνία.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα