Οι… υποβρύχιες μίζες στο μικροσκόπιο της Δικαιοσύνης

«Πέφτουν οι… μάσκες» για 32 κατηγορούμενους της περιόδου υπουργίας Τσοχατζόπουλου, που εμπλέκονται στην υπόθεση με τις μίζες, οι οποίες δόθηκαν για τη σύμβαση των υποβρυχίων. Στις 23 Φεβρουαρίου αναμένεται να ξεκινήσουν οι απολογίες τους στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας, όπου εκδικάζεται η υπόθεση επί μήνες.

Η δίκη βρίσκεται στο στάδιο της ανάγνωσης των χιλιάδων εγγράφων της δικογραφίας, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας είναι τμήμα της γερμανικής, καθώς η υπόθεση για τα «μαύρα ταμεία» των εξοπλιστικών ξεκίνησε από τη γερμανική Δικαιοσύνη.

Σωρεία ενστάσεων από τους συνηγόρους υπεράσπισης

Οι συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων έχουν διατυπώσει σωρεία ενστάσεων, για το γεγονός ότι οι κατηγορίες σε μεγάλο βαθμό στηρίζονται σε έγγραφα και μαρτυρικές καταθέσεις της γερμανικής Δικαιοσύνης, τις οποίες δεν μπορούν –όπως ισχυρίζονται– να αντικρούσουν, καθώς κανένας από τους Γερμανούς κατηγορούμενους δεν προσήλθε στο ελληνικό δικαστήριο. Τα αδικήματα που αντιμετωπίζουν, τα οποία επισύρουν πολυετείς καθείρξεις είναι δωροδοκία κατ’ εξακολούθηση, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα και απιστία. Η υπόθεση, που ξεκίνησε να εκδικάζεται στις 20 Ιανουαρίου 2017, αφορά την «αμαρτωλή» σύμβαση του 1,3 δισ. ευρώ για 4 υποβρύχια με κύριο ανάδοχο τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά (ΕΝΑΕ) και κύριο υποκατασκευαστή τη γερμανική κοινοπραξία HWD/Ferrosstaal.

Μεταξύ των κατηγορουμένων περιλαμβάνονται ηχηρά ονόματα, όπως ο εφοπλιστής Μιχαήλ Ματαντός, ο επιχειρηματίας Αλέξανδρος Αβατάγγελος, ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής εξοπλισμών του υπουργείου Εθνικής Άμυνας Αντώνης Κάντας, ο Ελβετός τραπεζίτης Ζαν-Κλοντ Όσβαλντ, ο Ελληνοελβετός επίσης τραπεζίτης Φάνης Λυγινός, ο έμπορος όπλων Παναγιώτης Ευσταθίου, ο νομικός Σπύρος Μεταξάς, οι άλλοτε στενοί συνεργάτες του Άκη Τσοχατζόπουλου, Γιάννης Μπέλτσιος και Παύλος Νικολαΐδης, γνωστοί επιχειρηματίες, ο πρώην γενικός γραμματέας Εξοπλισμών Σπύρος Τραυλός, ο πρώην επικεφαλής των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά Σωτήρης Εμμανουήλ, καθώς και ο επιχειρηματίας Πάνος Γερμανός.

Πολυπλόκαμη η «φάμπρικα»

Το βαρύ κατηγορητήριο, όπως αναλύεται στο πολυσέλιδο βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών περιγράφει ένα πολυπλόκαμο σύστημα καταβολής μιζών, είτε μέσω επιταγών, είτε μέσω λογαριασμών σε τράπεζες και off shore, αλλά και σε μετρητά. Σε ρόλο-κλειδί εμφανίζεται μέσω της εταιρείας του ΜΙΕ, ο εφοπλιστής Μιχαήλ Ματαντός, που φέρεται να διακίνησε σε Έλληνες αξιωματούχους σχεδόν 60.000.000 ευρώ μίζες.

Αναφέρεται στο βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών: «Οι παράνομες πληρωμές συμφωνήθηκε ότι θα διενεργούνται κυρίως με τη μεσολάβηση της εταιρίας ΜΙΕ, ιδιοκτησίας Ματαντού, η οποία θα μεταβίβαζε περαιτέρω τα χρήματα (…) είτε απευθείας στα δωροδοκούμενα πρόσωπα είτε στους υπόλοιπους από αυτούς, οι οποίοι δημιούργησαν μια ομάδα ανθρώπων ενδιάμεσων, που ονομάστηκε “Ομάδα Α” ή “Κύκλος προσευχής” και οι οποίο θα προωθούσαν περαιτέρω τα χρήματα», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο βούλευμα.

Έτσι, καταβλήθηκε από τη Ferrostaal σε επτά δόσεις το ποσό των 84.001.861 ευρώ, ενώ εν τέλει για δωροδοκία Ελλήνων αξιωματούχων διατέθηκαν τουλάχιστον 51.222.691 ευρώ και 2.960.225 ελβετικά φράγκα μέσω τραπεζικού λογαριασμού της MIE στην τράπεζα UBS.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα