Υποκινητής μίσους ο Μπόμπ Ντίλαν;

Μια παλαιότερη δήλωση του Αμερικανού τραγουδιστή Μπομπ Ντίλαν που έκανε τον Σεπτέμβριο του 2012 στη γαλλική έκδοση του περιοδικού Rolling Stone και στην οποία παραλλήλισε τους Κροάτες με ναζιστές-φασίστες, ήταν αρκετή για να καθίσει στο σκαμνί τον 72χρονο θρύλο της ροκ μουσικής.

Ειδικότερα, το Συμβούλιο Κροατών στη Γαλλία (CRICCF) κατέθεσε μήνυση εναντίον του Μπομπ Ντίλαν, καθώς στην παραπάνω συνέντευξη, ο γνωστός τραγουδοποιός είχε πει ότι οι μαύροι μπορούν να «αισθανθούν» αν κάποιος έχει στο αίμα του τον ρατσισμό, όπως «οι Εβραίοι αναγνωρίζουν τους ναζί και οι Σέρβοι τους Κροάτες».

Συνεπεία της μήνυσης ήταν η γαλλική εισαγγελία να απαγγείλει στον Μπομπ Ντίλαν τις κατηγορίες της «προσβολής» και της «υποκίνησης μίσους» εναντίον των Κροατών και να τον ανακρίνει για τα αδικήματα αυτά κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Ντίλαν στο Παρίσι, στα μέσα Νοεμβρίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε αυτή του την επίσκεψη στο Παρίσι ο Αμερικανός τραγουδιστής έδωσε συναυλίες, ενώ η Γαλλίδα υπουργός Πολιτισμού Ορελί Φιλιπέτι τού απένειμε το παράσημο της Λεγεώνας της Τιμής, την ανώτατη διάκριση της Γαλλικής Δημοκρατίας προς εκείνους που υπηρετούν τα γράμματα, την τέχνη και τον πολιτισμό.

Η συνέχεια, τώρα, θα δοθεί σε ειδικό δικαστήριο του Παρισιού που ειδικεύεται σε θέματα ΜΜΕ και στο οποίο θα εκδικαστεί η υπόθεση. Σύμφωνα πάντως με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «The Guardian», το Συμβούλιο Κροατών της Γαλλίας δεν ζητάει τίποτα περισσότερο από τη συγγνώμη του Μπομπ Ντίλαν.

«Δεν έχουμε τίποτα εναντίον του περιοδικού Rolling Stone ή του Μπομπ Ντίλαν ως τραγουδιστή. Αλλά δεν μπορεί να εξισώνονται οι Κροάτες εγκληματίες πολέμου με όλους τους Κροάτες», τόνισε χαρακτηριστικά ο Βλάτκο Μάριτς, γενικός γραμματέας του CRICCF.

Διαβάστε επίσης