«Ιππότης» για τα παιδιά αλλά χωρίς πανοπλία!

Εισαγγελία Ανηλίκων της Αθήνας, εν έτει 2014: Δύο μόνο εισαγγελείς ανηλίκων με δύο εσωτερικές και τέσσερις εξωτερικές γραμματείς, καθώς το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει μόνο δύο κοινωνικούς λειτουργούς της Εταιρείας Προστασίας Ανηλίκων για όλη την περιφέρεια, καλούνται να τα βγάλουν πέρα με δεκάδες δύσκολα περιστατικά.

 

Της Καίτης Καλογήρου

 

Ποιο είναι το αποτέλεσμα όλων των παραπάνω; Με την κοινωνική πρόνοια διαλυμένη οι εισαγγελικές παραγγελίες, που αφορούν κυρίως καταγγελίες για κακοποίηση παιδιών, καθυστερούν δραματικά να εκτελεστούν, με τις ανήλικες ψυχές να περιμένουν αβοήθητες την παρέμβαση της Πολιτείας.

Αυτά δυστυχώς συμβαίνουν στη μεγαλύτερη εισαγγελία ανηλίκων της χώρας μας, την ίδια ώρα που στην αντίστοιχη Εισαγγελία Ανηλίκων Παρισίων υπηρετούν 10 εισαγγελείς, το έργο των οποίων συνδράμουν 36 γραμματείς και δεκάδες κοινωνικοί λειτουργοί, παιδοψυχίατροι, παιδοψυχολόγοι και επιμελητές ανηλίκων.

 

Το έργο της Εισαγγελίας Ανηλίκων

Η Εισαγγελία των Ανηλίκων είναι ο βασικός εγγυητής των δικαιωμάτων του παιδιού. Διαδραματίζει έναν σημαντικό προληπτικό και εγγυητικό ρόλο στον κοινωνικό τομέα, καθώς έχει τον ρόλο του συντονιστή της εφαρμογής της προνοιακής πολιτειακής μέριμνας για τον ανήλικο.

Ποιες είναι, όμως, οι περιπτώσεις εκείνες –οι κοινωνικοί φάκελοι όπως αποκαλούνται οι υποθέσεις που αφορούν ανηλίκους– με τις οποίες ασχολείται η Εισαγγελία Ανηλίκων:

# Είναι κατ’ αρχάς τα παιδιά με παραβατική συμπεριφορά, τα οποία ο εισαγγελέας Ανηλίκων οφείλει να τα συμφιλιώσει με το σύστημα, δίνοντας τους παραδείγματα τέτοια που θα τα αποτρέψουν από νέα ατοπήματα.

# Είναι παιδιά τα οποία όλο και περισσότερο διαπράττουν «εγκλήματα» που έχουν να κάνουν με την κρίση, όπως π.χ. καταστροφές σε καταλήψεις σχολείων και σε διαδηλώσεις, κλοπές, ληστείες.

# Είναι παιδιά χωρίς την κατάλληλη γονεϊκή φροντίδα που πέφτουν στα δίχτυα κυκλωμάτων που τα «εκπαιδεύουν» στο έγκλημα κι όταν συλληφθούν τα φυγαδεύουν σε άλλες χώρες, είναι ακόμα παιδιά που πέφτουν θύματα εμπορίας ή παιδιά θύματα διαδικτυακών εγκληματιών που τα εξωθούν ακόμα και σε αυτοκτονία.

# Είναι παιδιά ορφανά που παραμένουν στα ιδρύματα, γιατί σύστημα δεν μπορεί να αξιοποιήσει ούτε καν τον κατάλογο των ανάδοχων γονιών.

# Παιδιά κακοποιημένα, παιδιά εγκαταλειμμένα.

# Παιδιά που στοιβάζονται σε νοσοκομεία γιατί τα Ιδρύματα έχουν «φρακάρει» και δεν είναι πια σε θέση να τα φιλοξενήσουν.

 

Η ανυπαρξία του κράτους

Τεράστια έλλειψη όμως και σε κοινωνικούς λειτουργούς υπάρχει αυτή τη στιγμή και σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης (με τους ΟΤΑ να αδυνατούν να συνδράμουν στη διενέργεια κοινωνικών ερευνών). Ποιο είναι το αποτέλεσμα;

Οι εισαγγελικές παραγγελίες, που αφορούν κυρίως καταγγελίες για κακοποίηση παιδιών, καθυστερούν πολύ, ενώ τραγική είναι και η έλλειψη σε ξενώνες φιλοξενίας, κυρίως εφήβων, αφού τα περισσότερα ιδρύματα δεν δέχονται ανηλίκους που έχουν συμπληρώσει το 14ο έτος της ηλικίας τους. Μάλιστα αυτά τα παιδιά δεν φιλοξενούνται ούτε σε νοσοκομεία, με αποτέλεσμα ανήλικοι που ζητούν προστασία και στέγη να «φιλοξενούνται» τελικά για κάποιο διάστημα σε χώρο της Ασφάλειας Ανηλίκων υπό απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης.

Τα προβλήματα για τον εισαγγελέα γίνονται σχεδόν ανυπέρβλητα, όταν προσπαθεί να δώσει λύσεις σε περιπτώσεις παιδιών με ειδικές ανάγκες. Η λύση που προτείνουν οι εισαγγελείς Ανηλίκων για την εν μέρει αντιμετώπιση του προβλήματος είναι η προώθηση και ανάπτυξη του θεσμού των ανάδοχων οικογενειών. Πρόκειται, όπως αναφέρουν, για «μια λύση ανέξοδη για την πολιτεία, η οποία θα κάλυπτε τους ανήλικους ικανοποιητικότερα τόσο υλικά όσο και ψυχολογικά».

 

Ο ρόλος της οικονομικής κρίσης

Κλοπές, καταστροφές, ναρκωτικά κάθε λογής είναι τα αδικήματα που έχουν αυξηθεί πολύ τα τελευταία χρόνια και αποδίδονται στην οικονομική κρίση.

Τα ναρκωτικά δε και κυρίως η χρήση χασίς σε συνδυασμό με άλλα, πολλές φορές θανατηφόρα, ναρκωτικά σε κρυσταλλική μορφή φαίνεται πως έχουν πάρει μορφή επιδημίας.

Αν ένα τέτοιο περιστατικό φτάσει στην Εισαγγελία Ανηλίκων, το πρώτο που κάνουν οι αρμόδιοι εισαγγελείς είναι να δώσουν παραγγελία για ψυχιατρική παρακολούθηση του παιδιού, ενώ γίνεται θεραπευτική προσπάθεια για όλη την οικογένεια, όπως γίνεται και για τις περιπτώσεις παιδιών που επιχειρείται μέσω ίντερνετ να ωθηθούν σε… αυτοκτονία.

Σε κάθε περίπτωση, πρώτα προσεγγίζεται η προσωπικότητα του παιδιού, το οικογενειακό περιβάλλον, και τελευταίο το διαπραχθέν «έγκλημα».

Ανησυχητική είναι και η αύξηση του αριθμού των ανηλίκων που αναγκάζονται στις μέρες μας ακόμα και να εγκαταλείψουν ακόμα και την υποχρεωτική φοίτηση στο σχολείο προς αναζήτηση εργασίας. Οι διευθυντές των σχολείων καταγγέλλουν τα περιστατικά στην Εισαγγελία Ανηλίκων, αλλά όπως αποδεικνύεται στις περισσότερες περιπτώσεις πρόκειται για παιδιά με άνεργους γονείς.

Συγκλονιστικά είναι όμως και τα στοιχεία που αφορούν στο εμπόριο βρεφών καθώς και στη δράση κυκλωμάτων που ωθούν ανήλικα, κυρίως κορίτσια, σε κλοπές. Στην πρώτη περίπτωση, τα κυκλώματα είναι πολλά και υπάρχει διασύνδεση ατόμων, κυρίως από τη Βουλγαρία, με Ρομά εδώ στην Ελλάδα. Η δεύτερη περίπτωση αφορά κυκλώματα που φέρνουν στην Ελλάδα ανήλικα κορίτσια τα οποία έχουν «εκπαιδεύσει» στις κλοπές και τα οποία εάν συλληφθούν μια-δυο φορές, οπότε και η κατηγορία σε βάρος του γίνεται από πλημμέλημα κακούργημα και τους ορίζονται περιοριστικοί όροι, οι επιτήδειοι φροντίζουν να τα… εξαφανίσουν .Τα στέλνουν σε άλλες χώρες, για να συνεχίσουν εκεί τη δράση τους.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα